Komunisti byli vždy veselé kopy

Desítky let to dokazoval např. jejich satiricko - humoristický Dikobraz. Ten se  vedle zesměšňování třeba kapitalistů z Wall Streetu a imperialistů vůbec, věnoval satiricky i různým domácím nešvarům - tedy špatnostem z pohledu KSČ.

Někdy ovšem byl i tisk málo, a tak pro lepší údernost satirické agitky soudruzi využívali i filmu. Jako např. Karel Steklý, režisér i scenárista Dobrého vojáka Švejka z roku 1956. Soudruh Steklý si zřejmě řekl, že když sranda tak sranda, a neváhal doplnit Jaroslava Haška o jednu stále ještě aktualitu. Pořádně ovšem vylepšenou, protože zatímco v Číhošti v prosinci 1949 se při kázání Josefa Toufara jen naklonil oltářní křížek, o pár let později při kázání Miloše Kopeckého ve Švejkovi už udělal andílek téměř veletoč, a dal si dokonce ještě  i repete.  Můžeme si připomenout tady: 

Zdánlivě nenápadný ale o to údernější satirický šleh se jistě povedl, a tady je třeba jen litovat toho, že Gottwald a spol. se od Stalina naučili hlavně to, jak zakroutit některým spoluobčanům krkem. Kvůli tomu tak tuhle aktualizací Švejka už nikdy Josef Toufar vidět nemohl. Úplně vniveč to však nepřišlo, protože příslušník StB Ladislav Mácha, který Josefa Toufara umučil, se u filmového zpracování této scény dobře bavil jistě až do své smrti v září loňského roku. A že třeba v televizi je Švejk opravdu často.

Autor: Jan Šesták | neděle 24.2.2019 21:13 | karma článku: 25,93 | přečteno: 1211x