Jsou lékaři s výpovědí horší než úchyl Průša?

Pro úplnost je nutno uvést, že není míněn úchyl Průša od Tří sester, ale absolvent plzeňských práv David Průša,  jeden z bývalých elitních policistů, který zastával na ministerstvu obrany vedeném Martinem Bartákem  funkci bezpečnostního ředitele a zástupce ředitele kabinetu ministra. Na rozdíl od neškodného úchyla Průši z Fanánkova songu nám další Průša už způsobuje značné škody, finanční i morální, má ovšem výhodu v tom, že na počínání jeho typu jsme si už všichni nějak zvykli.

Dodejme ještě, že na Ministerstvu obrany  ministra Barták Průšu delegoval do meziresortní výběrové komise, která rozhodovala, kdo získá dvoumiliardovou zakázku na systém domácího vězení. Tendr provázela podezření z manipulace a nový ministr Vondra jej zrušil a Průšu odvolal. Ovšem podobně jako když zklamali ve funkci za totality soudruzi a byli po odvolání jen přemístěni na jiná teplá místečka,  tak o David Průša jen přesídlil na finance, kde se po volbách uchytil jeho někdejší šéf Martin Barták. "Pan Průša je zaměstnán jako poradce náměstka Bartáka," řekl MF DNES Jakub Haas z ministerstva financí. Připomeňme si, že Barták se ještě jako  náměstek ministryně obrany zviditelnil v USA poznámkou,"že za určitý obnos peněz by problémy mezi Tatrou a Pragou mohly být vyřešeny" když si nepokrytě řekl o úplatek, za který by byl vyřešen spor, který ohrozil zakázku Tatry  pro armádu. Více ZDE

 

Pochopitelně, že tohle měl být už větší kšeft a tedy Bartákův, včera se ale v médiích objevila informace o jedné z drobností, které nechávali šéfové na přilepšenou podřízeným, v tomto případě Davidu Průšovi.  Ten zajistil vyškovské firmě Staeg kontrakt na úklidové služby u armády v hodnotě 500 milionů, když firma vyhrála výběrové řízení mj. i proto, že v něm získala body za to, že se zavázala ke smluvní pokutě ve výši 600 000 Kč v případě, že dojde při úklidu k prodlení v trvání jedné hodiny. To není překlep, opravdu víc než půl milionu korun za zpoždění 60 minut. Netřeba  dodávat, že k takové platbě nikdy nedošlo. Jak na to ovšem ti geniální čimani vůbec přišli?  Snad se to po vyšetření dovíme, a možná před úrovní plzeňských práv nakonec smekneme. Třeba to jejich absolvent vymyslel tak, že jednak za tyto hrozivé penále získá body ve výběrovém řízení, a současně i možnost vyplácení provize Davidu Průšovi, když nějaká s ním spřízněná firma dostala dobře honorovanou zakázku na hlídání časové koordinace úklidu, aby bylo zabráněno tak vysokým pokutám. Opravdu krkolomná a přímo úchylná konstrukce, ovšem jak se zdá,  tak naprosto v souladu se všemi zákony, takže z toho Průša sice vyjde možná  jako úchyl, ovšem vítězně.

 

 

Co má tohle všechno společného s lékaři, kteří připravují výpověď? Ať se na mě nezlobí, ale počínají si podobně ztřeštěně jako David Průša. Jenže je zde jeden velký rozdíl, zatímco rozkrádačky na všech vládních úrovních jsou pořád veřejností tolerovány v dávno zavedeném  socialistickém "Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu", tak lékaři si dovolili ohrozit zdravotní péči každého z nás, nejen Průši, který také může mít havárku na Vysočině, kde se v březnu asi zavře pár špitálů a tak budou s rychlou pomocí potíže. Navíc lékaři ještě překonali Průšovu úchylku s 600 tisícovou pokutou, když včera přijeli představitelé jejich odborů do IKEM ve "Škodě 1203 zpola natřené jako sanitka a zpola jako pohřební vůz s nápisem Náš exodus, váš exitus?"

 

To už je přímo nechutné, a vrhá to žel špatné světlo na všechny lékaře, bez ohledu na to, že to byl nápad  jistě jen  nějakého lékařského odboráře, možná právě toho, který má slíbenu provizi od advokáta za získání zakázky několika tisíc výpovědí. /Více ZDE/  Takže jsme v podobné situaci, jako David Průša a jeho úklid armádních prostor. Jenže lékaři byli dosud zřejmě poslední profesí, která tady požívala velké vážnosti. O kterou už přichází kvůli svému až dětskému trucování, se kterým pořád hovoří o výpovědích. Byť po mnoha diskusích včetně blogu iDNES už brzdí třeba s odchodem do zahraničí, když jim bylo opakovaně sdělováno, že kdo do zahraničí chtěl odejít, už tam dávno je i bez mediálního humbuku.

 

Nemocniční lékaři by si měli uvědomit, že sami poněkud zaspali. Jejich aktivnější či movitější kolegové si pořídili soukromé ordinace, a neustálými jednáními třeba o ceně bodu si zajišťují přijatelné podmínky. Jenže v nemocnicích spoléhali na to, že se vše udělá samo, což už dávno není pravda, zejména ve státě, kde každý zastupitel myslí především jen na sebe. Jistěže by bylo ideální, kdyby se lékaři věnovali jen medicíně, ale pár i ekonomicky schopných zástupců  budou potřebovat vždy. Proč až do nedávna nedělaly nic např. lékařské odbory? Nikdy jim třeba nevadily stavby honosných paláců zdravotních pojišťoven.

 

Např. včera  večer jeden z hlavních představitelů iniciativy Děkujeme, odcházíme, Pavel Vávra v internetové diskusi zmínil "Jen doufám, že ČR není takový Kocourkov, abychom se jako občané tiše dívali jak nám vše rozkrádají pod rukama. Naše kampaň je morálním apelem - zdravotnictví má dost peněz na spoustu věcí, jen se finanční prostředky nesmí dále tiše rozkrádat !!" To je skvělý postřeh, za tím je třeba jít. Ovšem proč k tomu ta komedie s výpověďmi? Navíc by bylo dobré brzdit s těmi násobky průměrného platu. Např. prodavačky v chrámech konzumu, kde je nám v tyto dny tak dobře, mají často jen něco přes třetinu průměrné mzdy. A také mají děti, které chodí do třídy s dětmi lékařů. A když by teď najednou dostali lékaři trojnásobek průměrné mzdy, vydělávali by třeba devětkrát tolik, než zmíněné prodavačky. Nic proti tomu, prodavačky se měly víc učit, a mohly mít podobnou úroveň. Jenže je nutné dosáhnout toho postupně, aby i děti prodavaček měly zajištěnu bezstarostnou základní péči, když  o případný luxus se později budou moci samy přičinit.

 

Bylo by tedy skvělé, kdyby si lékaři nebrali jako rukojmí pacienty,  ale vyžadovali korektní nekorupční jednání především po vládě, včetně svého ministerstva. A nekazili sobe i nám všem  Vánoce těmi výpověďmi. Copak by se mohl  někdo těšit na to, jak se bude v březnu vysmívat nezaměstnanému lékaři, že se nikde neupíchl? 

Autor: Jan Šesták | úterý 21.12.2010 10:40 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1519x