Delegace papalášů za Kunderou jako za starých časů

Primátor Roman Onderka se patřičně zviditelnil, když navrhl čestné občanství města Brna pro Milana Kunderu, jehož dílo dosud zřejmě vůbec neznal, pokud snad náhodou neviděl v televizi Žert nebo Nesnesitelnou lehkost bytí. Dokládá to kuriózní poznámka na iDNES: ´ "Nakoupil jsem všechny Milanovy knihy, které vyšly česky a on mi je ochotně podepsal." upřesnil Onderka.´ Nezbývá než doufat, že pan primátor nebude zklamán, když se do první Kunderovy knížky začte.

Jinak jsme se nedozvěděli nic o složení delegace, která Milana Kunderu v Paříži navštívila a ocenění mu předala, jestli v ní byl třeba také někdo z Kunderových brněnských přátel, či nějaký opravdový znalec jeho díla. Silně také pochybuji, že pana primátora napadlo vzít sebou dva tři šikovné studenty francouzštináře z filosofické fakulty či francouzského gymnásia Matyáše Lercha, a že jich tam všude je, jak jsem se např. sám opakovaně přesvědčil předminulé léto když překládali a uváděli frankofonní spisovatele na Měsíci autorského čtení, věnovanému Kanadě.

 

Přitom by to byl skvělý tah, seznámit Milana Kunderu s nejmladší generací brněnských studentů, z města které má jistě pořád rád, a kteří by po další více než půl století mohli podávat autentická svědectví o setkání s první a dost možná i poslední  světovou spisovatelskou legendou, narozenou v Brně. Jenže asi na to nebyly peníze, taky by se mohlo stát, že by se Milan Kundera věnoval mladým trošku víc než primátorovi, takže nic. Nebo ten nápad byl ale upustilo se od něj, protože by to mohlo připomínat setkání totalitních spisovatelů s pionýry?

 

Dvakrát škoda, protože to mohlo být pro samotného Milana Kunderu podnětnější, než když mu pan primátor povídal něco ve smyslu výroku pro iDNES:´ "Je to nejvýznamnější žijící brněnský spisovatel, jeho celoživotní dílo si zaslouží ocenění. Rozbuškou pro mě byla loňská kauza, kdy Kunderu obvinili ze spolupráce s StB. Od začátku jsem tomu nevěřil," popsal primátor.´

 

Je sice hezké, že tomu pan primátor nevěřil, ale nějak jsem si nevšimnul, že by se tehdy Milana Kundery veřejně zastal. Ale dobrá, aspoň že to vynahradil nyní svým návrhem a za to mu patří dík, i když se vše mohlo udělat ještě lépe, pokud by se předání nerealizovalo jako za starých papalášů.

 

Tématu byl věnován i blog ZDE

Autor: Jan Šesták | úterý 2.2.2010 12:19 | karma článku: 17,44 | přečteno: 1360x