ČOi již brzy zveřejní prodejce nekvalitních pohonných hmot

  Minulý týden se článek na tomto blogu věnoval tomu, že Česká obchodní inspekce odmítá zveřejnit prodejce nekvalitních PH, kterým uděluje pokuty. Diskuse k článku přinesla i konkrétní informace a podněty, díky kterým začne Čoika již brzy zveřejňovat jména těchto hříšníků. Což povede k okamžité nápravě dosavadního neúnosného stavu, kdy se dá nákup PH přirovnat k loterii. Není přece již nadále možné, abychom nevěděli, který prodejce ohrožuje technický stav našeho auta a bezpečnost silničního provozu vůbec.

Pro úplnost, zmíněný článek si je možné přečíst po kliknutí ZDE  Všechny diskusní příspěvky bez výjimky vyjadřovaly nesouhlas s tímto krytím podvodných prodejců.  Když MarkoSX přinesl následující informaci: "Coi ma absurdni vymluvy, např. v Polsku UOKIK (což je obdoba COI) na svých strankách zveřejnuje seznam kontrolovaných stanic a každý si muže zde zjistit, jak na tom která stanice je. Žadne tajnosti. Je to zde v pdf:

http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php

stačilo už jen pár kliknutí k tomu, abychom si ověřili, že v Polsku skutečně nemají s uveřejňováním těchto podvodníků žáídný problém. Pro ilustraci je na konci tohoto článku přiložena ukázka těchto informací, které můžeme vzhledem k příbuznosti našich jazyků porozumět i my.

 

Těžko říct, proč je to v Polsku již dávno možné, na rozdíl od nás. Polsko i během komunistických totalit bylo poněkud svobodnější než Československo, např. většina rolníků zůstala soukromých a bylo zachováno i drobné podnikání, stejně jako náboženská svoboda. V 80. letech již mohli Poláci celkem bez problémů cestovat na rozdíl od nás i na Západ, zejména za svým Papežem do Vatikánu. Toho využívali i k různým přilepšením, kdy cestou zpátky na proslulém Mexiko Platzu ve Vídni kupovali vše možné včetně elektroniky, což pak se ziskem prodávali u nás. I to jistě jen posílilo jejich image kšeftařů, která se tady traduje již po mnohá desetiletí.

 

Sám jsem se s tím setkal jako malý kluk, když jsem  vyměnil v Krkonoších s Polákem na stezce česko-polského přátelství sluneční brýle za několik amerických žvýkaček. Tušil jsem sice, že jejich hodnota brýlím zdaleka neodpovídá, ovšem ten pocit, ten se slovy popsat nedal. Podobně jako když jsem nikoliv levně pořídil na školním výletě v Zakopaném v r. 1964 fonokartu, tedy hrající pohlednici, se skladbou Beatles Rock and roll music, a měl tak poprvé v životě možnost pouštět si píseň s Beatles kdykoliv se mi zamanulo, a vůbec nevadilo, že byla jen jedna. /Mmch. teď tu fonokartu nemůžu najít, a přitom bych ji rád věnoval kamarádu Tonymu Princovi, slavnému diskžokeji  pirátského rádia Caroline a později i  Laxiku, který sbírá různá zahraniční vydání desek svých kamarádů, kterými jsou či byli všichni členové Beatles. Čili pokud se Vám na něco podobného práší ve sklepě, dejte mi prosím vědět./

 

Ale možná, že právě díky tomuto šestému smyslu většiny Poláků pro kšeft či obchod tam nikdy nemohlo dojít k tomu, že by někdo kryl nepoctivé prodejce, jednoduše v Polsku nemají šanci. To jen my jako staří trumbelové si opět necháváme všechno líbit. Naštěstí teď díky blogu iDNES děláme společně zásadní krok k tomu, aby se tato situace okamžitě vyřešila.

Jednak Hanyz01 podnikl první krok: "žádost na ČOI -mimochodem dnes jsem vložil přes el. podatelnu ČOI žádost o poskytnutí kompletních výsledků kontrol PHM na čerpacích stanicích v ČR v roce 2010 na základě Zákona č. 106 o svobodném přístupu k informacím. Tak jsem zvědavý, na co se vymluví"

 

Sám potom zasílám na ČOi odkaz na oba články s tím, že požaduji okamžité zveřejnění všech nepoctivých prodejců. Pokud tedy již opravdu žijeme v demokratickém a netotalitním státě, podobně jako je v Polsku, tak možná již zítra ČOi inkriminované seznamy zveřejní.

Autor: Jan Šesták | pondělí 9.8.2010 10:33 | karma článku: 25,96 | přečteno: 2059x