Záchytné parkoviště v centru? "Proč ne," řekli si v Plzni.

Zní vám to bláznivě záchytné parkoviště v centru města, třeba na nábřeží? V Plzni to bude brzy realita. Městští zastupitelé se rozhodli vyřešit problémy s parkováním v západočeské metropoli po svém. Plzeň přeci potřebuje parkoviště.

Samozřejmě! Jako každé rozrůstající se město i Plzeň potřebuje záchytná parkoviště. Bývá dobrým zvykem, že se tato parkoviště plánují na okrajích měst a městské rady preferují používání kvalitní a rychlé městské dopravy právě z důvodu, aby se ulevilo dopravě a městská centra se zbytečně nepřetěžovala. To by mělo být, podle mě, prioritou města. Efektivní, rychlá, ekologická a cenově dostupná městská doprava s možností dopravit se z předměstí do centra. Žádné dopravní zácpy, rychlá dostupnost do centra.

V Plzni na to jdou ale od lesa. Právě do centra města, které již dnes nezvládá nápor automobilů, hodlají přivést ještě několik tisíc dalších, které nezbytně v centru parkovat nemusí. Bez komentáře zůstává, že město již rezignovalo na pěší zónu na Americké a centrum města se tak aut nezbaví. Klidovou zónu s blízkým parkem a Západočeským muzeem chtějí dokonce obehnat z obou stran záchytnými parkovišti. Jeden parkovací dům chtějí postavit u Komerční banky přímo u parku na nábřeží, které už několik desítek let hyzdí Dům kultury, kterému Plzeňané neřeknou jinak než Dům hrůzy, a druhý U Zvonu, což už je snad i případ pro psychiatra.

Toto, druhé podzemní parkoviště totiž chtějí zastupitelé přímo do míst, kde stál dům U Zvonu, který se musel zbourat právě kvůli povodním v roce 2002. Zátopová oblast to byla vždycky a poslední velké povodně to jen potvrdily.  A právě tam chce nyní město za několik stovek milionů postavit nové, podzemní parkoviště. Voda nevoda, parkoviště chtějí.

Vrcholem všeho je vyjádření radnice, že těmito „parkovišti chce vytěsnit všech 2500 parkovacích míst z ulic poblíž náměstí.“ (více ZDE) Očividně těžká schizofrenie. Vystavěním ohyzdných parkovacích domů ve vzdálenosti 100-200 metrů od náměstí se jen těžko vytěsní automobilová doprava z centra. Troufám si tvrdit, že tomu bude přesně naopak. Zatímco zámožné rodiny v 19. století snily o koupi pozemku u řeky, kde by postavily dům s malebným výhledem na řeku a údolí, dnešní zastupitelé smýšlí jinak. Nechápu, proč chce někdo zničit historické centrum. Přitom plány některých zastupitelů jdou ještě dál, např. vybagrovat náměstí kolem katedrály a pod něj umístit podzemní parkovací areál.

Henry Longfellow kdysi řekl, že „nechá-li příroda v něčím rozumu mezeru, zamázne ji obvykle tlustou vrstvou samolibosti“, a tak se zřejmě budeme muset smířit s faktem, že parkovací dům na nábřeží bude. Že tím utrpí historické centrum? Že přibudou dopravní komplikace? No a co. Je rozhodnuto, nezájem…

Z Plzně i v mých článcích: Nešvary v regionech aneb o jednom rozdělování europeněz v kraji nebo Evropské město kultury bez kultury.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Sequens | úterý 2.9.2008 14:29 | karma článku: 19,81 | přečteno: 2472x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41