Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Půst je zdraví prospěšný. Hladovka je vydírání.

Jako lékař je musím pochválit, jistá forma půstu je bezesporu zdraví prospěšná. Zvláště po zimě. Stále však existuje rozdíl mezi půstem a hladovkou. A to rozdíl zcela zásadní. Hladovka byla, je a provždy zůstane vydíráním. Nabízí se otázka, zda pánové T. a B. drželi půst nebo hladovku. Po třech týdnech hladovky by totiž skoro nebyli mezi živými nebo by přinejmenším nebyli tak živí jako v televizním přenosu. Opozice se snaží získat popularitu na čemkoli, teď tedy bude hladovět, dokonce řetězově. Není bez zajímavosti, že onen řetěz hladovějících vymyslel zasloužilý socialista Kavan - KATO. Pravda, některým jedincům ze sociální demokracie by hladovka jen prospěla, tedy alespoň co se zdraví týče. A že přitom nejde o radar, ale o předvolební přitahování pozornosti a obyčejný mediální humbuk je všem nad slunce jasné.

Když se pánové T. a B. rozhodli ve výloze držet hladovku, řekl jsem k tomu své. Je to forma vydírání, jak přinutit vládu změnit průběh vyjednávání. Smlouva ještě není na stole, ale i pouhé vyjednávání je pro tyto „bojovníky“ důvodem k bojkotu, k hladovkám, protestům. Protesty, bojkoty, hladovky namísto rozhovorů, konstruktivních nápadů a snahy domluvit se. Tak mě napadá, že od těchto forem je jen malý krůček k teroristické akci. Většina známých teroristických organizací se stejně jako oni rády schovávají za vzletná hesla, nesplnitelné ideály a boj ve prospěch všeho lidstva.

Nevadí mi, že protestuje opozice. Vadí  mi, že nepřichází s návrhy na řešení, že nezná nebo spíše nechce znát, kouzelné slůvko kompromis. Je celkem jedno, zda je u moci ČSSD nebo ODS. Obě si pod opoziční politikou představují totéž, totiž negaci všeho s čím vláda přijde. Jakmile se naskytne příležitost přitáhnout mediální pozornost, zviditelnit se, obzvlášť jsou-li v dohledu volby, je to důvod přidat se. Bez ohledu na formu protestu nebo (ne)legálnost akce. Jedinou snahou a cílem je vytřískat z toho maximum. Proto někteří poslanci, nechyběl ani předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny, neváhali porušit zákon a vyrazili za aktivisty do zakázaného vojenského prostoru. Vztahuje se snad na to poslanecká imunita? Jako senátor bych řekl, že nikoli. V této souvislosti mě mrzí tak trochu alibistický postoj ministerstva obrany, resp. jeho tolerance vůči porušování zákonů. Demokracie je krásná věc, ale v žádné demokracii by se podobné porušování zákonů netolerovalo. Vojenský prostor je jednou vojenský prostor a neoprávněný vstup je nepřípustný. Veřejnost si o tom může myslet své, ale to je tak všechno, co může dělat.

Předvolební boj se v našem provedení zúžil na populismus. Všechny strany se snaží hlásat jen to, co voliči chtějí slyšet. To, že pořád platí sliby – chyby nikoho, a vlastně ani voliče, nezajímá. S blížícími se krajskými a senátními volbami se bude boj přitvrzovat, bude se bít hlava nehlava,  napravo-nalevo. Cíl je jediný -  vyhrát volby. Jenomže takové vyhrání bez konstruktivních řešení je možná dobrá zpráva pro vítěznou stranu, ale špatná pro nás voliče, občany. Takové vítězství totiž jen naplňuje citát Nikity Chruščova, že: „Politik je člověk, který slíbí, že postaví most i tam, kde vůbec není řeka.“

Mé další články o aktivistech a jejich boji proti radaru: Po hladovce do plavek.. Hurá na pláž a na velryby!!! nebo „Grínpísáci“ na stromech. Máme lézt za nimi?.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Sequens | úterý 3.6.2008 14:06 | karma článku: 38,55 | přečteno: 5390x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

Většina občanů této země ani neví, že máme dvoukomorový parlamentní systém. Druhá komora, tj. Senát, je často opomíjená. Nejen občany, ale i samotnými politiky.

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1073x | Politika

Richard Sequens

O inflaci slov

Projevy, proslovy, hesla, prázdná slova. Papír či billboard snesou vše. Jak říká klasické české přísloví, „dvakrát měř, jednou řež“. Se slovy je to stejné. Každý by měl pečlivě vážit slova než je vypustí z úst. U politiků by to mělo platit dvojnásob, nejen ve volební kampani. Vyřčeného je totiž mnoho, skutků málo a lidé jsou již přesyceni falešnými sliby.

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1114x | Společnost

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

Od parlamentních voleb již uplynul nějaký čas. Na jedné straně víme poměrně jistě, co od vlády v nejbližší době čekat – škrty. Na stranu druhou zatím moc nevíme, co vláda chystá v dlouhodobém horizontu.

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41 | Přečteno: 1185x | Politika

Richard Sequens

Překlenovací vláda: Dočasně a na dovolené aneb dočasně na dovolené?

Zpráva minulého týdne – zavede Kanada víza nebo nezavede? Ministr Kohout v TV tvrdí, že o něčem prý slyšel, ale informace přímo od kanadské strany nemá. V jednu chvíli to dokonce vypadá, že máme vyhráno a velká Kanada ustoupila soustředěnému tlaku malého Česka a prý i EU. Jaké je ale překvapení, když tu víza najednou jsou. Víza jsou, už není co řešit, tak proč by ministr nemohl jet na dovolenou...

20.7.2009 v 12:14 | Karma: 34,67 | Přečteno: 3729x | Diskuse| Politika

Richard Sequens

Stydím se za náš shnilý rybníček…

Hnus a smrad v té české kotlině... Tento týden jsme znovu světu předvedli čeho všeho jsme schopni. A čerstvý vítr nebo spíš vichřice nikde. Ve společnosti, kde lidé nevidí přes dvorek a nedokáží překonat ubohé čecháčkovství prostě vůle ke změně není a nebude. Zůstaneme malými a trapnými, žádní Evropané, jen zakomplexovaní Češi, kteří pro svých pět minut slávy udělají cokoli... a co bude pak? Klidně i potopa...

26.3.2009 v 8:51 | Karma: 45,31 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.