Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Postrašit, ukázat sílu a vyčkávat

..aneb o cestě jednoho ruského do generála do Čech, uškrcených kohoutcích s ropou a snaze zvrátit rozhodnutí o výstavbě protiraketového deštníku... To vše na pozadí roku 40. výročí sovětské invaze do Československa..

Události kolem ruského generála, experta na protiraketovou obranu v roce 40. výročí sovětské invaze, kterého levice požádala o radu v otázce národní bezpečnosti, ve mně vyvolaly pocit smutku. Nevím, zda je to ztráta soudnosti nebo nějaký skrytý záměr české levice, kdo ale viděl a slyšel vystoupení stínového ministra zahraničí ČSSD pana Hulínského, tak se zase tolik nediví. Snad to bylo moc i na některé sociální demokraty a tak tuhle trapnou záležitost musel řešit sám předseda strany.

„Radar“ a „Lisabon“. Dvě horká témata letošního léta. V obou tématech máme možnost volby – odhlasovat a přijmout nebo zamítnout a nepřijmout. Jak jednoduché a prosté.

Chápu, že některá rozhodnutí vyžadují hlubší pohled na věc, jsou nutné expertízy a analýzy dané situace nebo problematiky. Sociální demokracie si však za poradce pro naši národní bezpečnost zvolila ruského generála, zasloužilého to experta na protiraketovou obranu. Podotýkám, že na ruskou, dříve sovětskou protiraketovou obranu. Není důležité ani podstatné, zda je generál Jevgenij Bužinskij rozvědčík, či není. I bez toho je zodpovědný jen svému státu a hájí samozřejmě své, tedy ruské zájmy. Při vědomí toho, že Rusko považuje střední Evropu stále za svou sféru vlivu nechápu důvody, pro které se česká levice rozhodla pozvat právě takového člověka v den podpisu smlouvy o radaru, ale i v době, kdy si pomalu připomínáme 40. výročí sovětské invaze a následné okupace Československa.

Nepochopitelná je hlavně skutečnost, že se takovému člověku dává dokonce prostor k prezentování svých názorů, k vyhrožování a zastrašování! Krátce po podpisu smlouvy jsme se mohli přesvědčit, ono vyhrožování může mít i reálnou podobu, např. snížení dodávek ruské ropy do Česka. Prý technické problémy ropovodu Družba a vyšší marže na dodávkách do Turecka. Jen ignorant uvěří těmto pohádkám. Na výmluvách nezáleží, samotné snížení dodávky ropy do Česka přidělalo mnoha lidem vrásky na čele. A což teprve, kdyby ropné kohoutky uzavřelo Rusko úplně?  Taková hrozba ze strany Ruska je totiž velmi reálná, což se naopak nedá říct o výhrůžkách, nebo dokonce naznačovaných aktech agrese, jak jsme je v poslední době slyšeli od ruských generálů. Rusové vsadili na jednoduchou, ale osvědčenou kartu: postrašit – ukázat sílu – vyčkávat. Rusku totiž nejde o naši bezpečnost, jde jim jen o vlastní říši, o svou sféru vlivu.  Je jen a jen na nás, jak se rozhodneme.

Při tomto rozhodování bychom si měli vzít na pomoc historickou zkušenost. Zanedlouho si budeme připomínat neblahé výročí sovětské invaze do Československa. Žijeme ve svobodě, máme demokracii. Nemusíme prosit ani žádat Rusko o povolení si postavit v Česku cokoli. Už dávno se nemusíme Rusů ptát, jak zabezpečit  obranu naší země, jak zajistit našim občanům bezpečnost. Můžeme se totiž rozhodnout sami! Svobodně a demokraticky. Na rozdíl od těch na Východě, ti ze Západu nás za odmítnutí pomoci na příštích několik desítek let neobsadí a dokonce nám ani ničím nevyhrožují.

Připadá mi, že paměť některých našich spoluobčanů je velmi krátká, že velmi rychle zapomněli, s kým že a za jakou cenu  jsme to měli být na „věčné časy“. Blížící se výročí srpnových událostí roku 1968 by nám mělo napomoci vrátit se do reality a připomenout nám, kde je naše místo. Pro mě to na Východě rozhodně není.

Svoboda znamená i mít možnost volby. Zvolit si podle svého nejlepšího vědomí a svědomí cestu, kterou se budeme ubírat dál. To by mělo platit i v politice. Mít možnost volby, ať se to týká čehokoli.

Mé další články o tématu: Paměť národa aneb historie se opakuje.. nebo Vzpomínka na zavražděné, umučené, ale i pokřivené lidské duše.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Sequens | středa 16.7.2008 10:44 | karma článku: 26,27 | přečteno: 1600x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

Většina občanů této země ani neví, že máme dvoukomorový parlamentní systém. Druhá komora, tj. Senát, je často opomíjená. Nejen občany, ale i samotnými politiky.

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1073x | Politika

Richard Sequens

O inflaci slov

Projevy, proslovy, hesla, prázdná slova. Papír či billboard snesou vše. Jak říká klasické české přísloví, „dvakrát měř, jednou řež“. Se slovy je to stejné. Každý by měl pečlivě vážit slova než je vypustí z úst. U politiků by to mělo platit dvojnásob, nejen ve volební kampani. Vyřčeného je totiž mnoho, skutků málo a lidé jsou již přesyceni falešnými sliby.

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97 | Přečteno: 1114x | Společnost

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

Od parlamentních voleb již uplynul nějaký čas. Na jedné straně víme poměrně jistě, co od vlády v nejbližší době čekat – škrty. Na stranu druhou zatím moc nevíme, co vláda chystá v dlouhodobém horizontu.

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41 | Přečteno: 1185x | Politika

Richard Sequens

Překlenovací vláda: Dočasně a na dovolené aneb dočasně na dovolené?

Zpráva minulého týdne – zavede Kanada víza nebo nezavede? Ministr Kohout v TV tvrdí, že o něčem prý slyšel, ale informace přímo od kanadské strany nemá. V jednu chvíli to dokonce vypadá, že máme vyhráno a velká Kanada ustoupila soustředěnému tlaku malého Česka a prý i EU. Jaké je ale překvapení, když tu víza najednou jsou. Víza jsou, už není co řešit, tak proč by ministr nemohl jet na dovolenou...

20.7.2009 v 12:14 | Karma: 34,67 | Přečteno: 3729x | Diskuse| Politika

Richard Sequens

Stydím se za náš shnilý rybníček…

Hnus a smrad v té české kotlině... Tento týden jsme znovu světu předvedli čeho všeho jsme schopni. A čerstvý vítr nebo spíš vichřice nikde. Ve společnosti, kde lidé nevidí přes dvorek a nedokáží překonat ubohé čecháčkovství prostě vůle ke změně není a nebude. Zůstaneme malými a trapnými, žádní Evropané, jen zakomplexovaní Češi, kteří pro svých pět minut slávy udělají cokoli... a co bude pak? Klidně i potopa...

26.3.2009 v 8:51 | Karma: 45,31 | Přečteno: 9542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Lékař.