Loupežníci zdravotničtí

Lidoví lapci typu Jánošíka bohatým brali a chudým dávali. Podle pověsti, jaká byla realita netušíme. Dnes ale žijeme v jiném světě, kdy se chudým bere a bohatým dává. K tomuto trendu se ale přidala i vláda v demisi. Nevěříte? Stačí si načíst fakta.

Týdny a měsíce se hovoří o nespravedlivém a neprůhledném rozdělování peněz ve zdravotnictví. Nyní vyšla úhradová vyhláška (ÚV), respektive její návrh a první dojem z mediální prezentace byl pro laiky příznivý. Byly problémy, peníze se nějaké našly, snad to bude v pořádku.

Po pročtení ÚV je ale všechno jinak. Už lehce zamrazila zástupkyně MZ s nenápadným komentářem při prezentaci který zapadl, že úhradová vyhláška slouží k omezení zdravotní péče. Tak jak to je?  Přidává se nebo ne?

Základní vady zůstaly. Zdravotnická zařízení musí poskytovat péči za ceny, které stanoví pojišťovna, nesmějí pacienty s akutní péči odmítat, nikdo není nucen ji ale proplatit, zvláště ne plně. V cenách byl skutečný neobhajitelný nepořádek, platilo se jak komu, bez vztahu ke kvalitě nebo čemukoliv jinému.

Docela jasno do nové ÚV přinesl text  http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=795143 . Velkým a bohatým se zásadně přidá, menším se sebere a malí utřou nos. Prakticky na běžných výkonech klesne cena (už tak většinou malá a vzhledem k nákladům hraniční), na velkých výkonech se cena znásobí. V systému, kdy ceny mají být stanovovány ze stejného základu (BR DRG). Ten se ale lehce vynásobí, podle velikosti nemocnice. Takže velkým se přidá i na dvojnásobek, malým se sebere. Ti "malí a menší" ale dělají 80% zdravotní péče!

Samozřejmě že nemá žádný vliv na situaci to, že ministr v demisi je náměstkem ředitele největší nemocnice v čr, která jistě bude mít nejvyšší ceny. Už vůbec nemá vliv na situaci to, že je rozumné běžnou péči poskytovat v malých a středních špitálech. Je to osvědčený model z Evropy, kde jsou schopni většinu péče poskytnout na solidní srovnatelné úrovni v různě velkých nemocnicích. Tedy v Evropě a za srovnatelné ceny. V ČR je to tak, že pokles základních cen donutí menší nemocnice brutálně šetřit, pokud jsou pravdivé první výpočty.

Šetřit na vás milí pacienti. To je holá skutečnost. Takové konstatování - císař nemá šaty - kdy všichni tvrdí, jak jsou krásné a bohaté. Není to ale pohádka. Je to realita, reálnější než reality show našich TV kanálů. V mediích se ale dál budou řešit poplatky a nadstandardy, politici budou srdnatě na tomto kolbišti bojovat v naději, že tento průšvih přehlédnete.

Dobře se dívejte. Berou hlavně Vám.

 

 

Autor: Jiří Selucký | středa 13.11.2013 19:30 | karma článku: 20,64 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Jiří Selucký

Chceme hájit právo na puč!!!!

10.11.2013 v 7:36 | Karma: 42,74

Jiří Selucký

Kdo je tady blázen?

29.10.2013 v 16:05 | Karma: 18,38