Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Okusování nehtů - zlozvyky batolat

Důvodů ke kousání nehtů může být spousta– zvědavost, nuda, stres, zvyk či napodobování chování někoho jiného. Je to nejčastější zvyk způsobený úzkostí – stejně jako cucání palce, dloubání se v nose, hraní si s vlasy či skřípání zuby. A také nejčastěji ze všech zlozvyků může přetrvávat až do dospělosti.  

Okusování nehtů - zlozvyky batolat. zdroj: www.kojeni-tehotenstvi.czMarcela Sekerková

Vyrůstání a změny, které malé dítě neustále doprovází, způsobují úzkost a tlak, často rodiči nepostřehnutelný.
Pokud se vaše batole kouše jen mírně (neubližuje si) a nevědomě (např. při sledování televize) nebo je to projevem reakce na specifické situace (když má něco předvést před druhými), je to jen projev vyrovnávání se s momentální stresovou situací a není důvod k obavám.

Problémem je přehnané a bolestivé kousání, které může signalizovat nadměrnou úzkost. Pokud má dítě bolavé či dokonce krvavé konečky prstů, nebo se projevuje i jinak nepříznivě (např. trhá si vlasy) či špatně spí, je žádoucí řešit tento problém s odborníkem. Totéž je vhodné v případě, kdy se okusování projeví náhle a rychle vystupňuje.

S největší pravděpodobností s tím dítě zase samo přestane, ale zvláště pokud toto chování nemůžete strpět,existují jednoduché způsoby, jak pomoci. U větších dětí může pomoci, když vám samo řekne, z čeho má strach (přimět dítě k rozhovoru a uvolnit atmosféru může např. zvolání „Už vím, snažíš se nabrousit si zuby!“). Určitě není vhodné používat tresty či dítěti kousání vyčítat. Je vhodné nastavit (rozumné) hranice. Např. „U stolu s večeří si nehty nekoušeme.“ Pokud budeme naléhat, aby dítě se zlozvykem přestalo, pravděpodobně jen zvětšíme jeho nepříjemné pocity. Daleko vhodnější je předstírat, že se nic neděje, ale pravidelně nehty stříhat, připomínat časté mytí rukou a držet pozornost u jiných aktivit, jak nejdéle je to jen možné. Čím méně povyku se bude kolem zlozvyku dělat, tím je pravděpodobnější, že dítě nakonec samo přestane, jakmile stres pomine. Navíc se nebude bát si říci o vaši pomoc, když to bude potřeba.

Pokud budete dítěti s odstraňováním zlozvyku pomáhat(samozřejmě jen pokud o to dítě stojí), můžete se domluvit na nenápadném „tajném znamení“ (např. dotyk ramene nebo nějaké heslo), díky kterému si dítě zlozvyk uvědomí a zároveň se nebude cítit trapně ve společnosti vrstevníků. Někdy je nutné použít obvazy na konečky prstů nebo přetřít nehty několika vrstvami laku na nehty (kousání tak bude mnohem náročnější). Parádivým holčičkám často stačí nehty vyzdobit v nehtovém studiu (i domácím provizorním, v rámci hry...) a zlozvyk zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Samozřejmě i zde platí, že je vhodné,aby byly ruce něčím zaměstnané. Dejte dítěti hračku či látku zajímavou na omak či k prozkoumání, něco, co může žmoulat či převalovat, atp. Pro některé děti jsou velmi vhodné časté kreativní činnosti jako malování – zaměstnávají ruce a zároveň mají uklidňující účinek. Jiné děti uvítají nějaký jednoduchý hudební nástroj. A především nechte dítě během dne dostatečně vyběhat a hrát si, aby se zbavilo nahromaděné nervozity a negativní energie.

Zbavování se zlozvyku může být náročné. Buďte trpěliví, věnujte dítěti dostatek pozornosti a dávejte mu najevo svou lásku, aby vědělo, že jste neustále na jeho straně. Na každé dítě funguje něco jiného, ale budete-li trpěliví a vytrvalí,úspěch se dostaví.

Zdroj: www.kojeni-tehotenstvi.cz

Autor: Marcela Sekerková | úterý 10.9.2013 20:30 | karma článku: 10,59 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Marcela Sekerková

Už jste slyšeli o relaxačním pelíšku pro miminko?

Pelíšek pro miminko, je unikátní, relaxační vak nejen pro miminko, ale pro celou rodinu. Novorozenec se v pelíšku cítí v bezpečí jako u maminky v bříšku. Větší děti jej využijí jako sedací vak. Popřípadě pelíšek můžete využít místo křesla, když k vám přijde návštěva. Je to prostě všestranný pomocník pro celou rodinu.

27.10.2014 v 20:00 | Karma: 6,27 | Přečteno: 473x | Ona

Marcela Sekerková

Jak zabavit dítě „ležmo“ - část II.

Možná Vám není úplně dobře, jste nemocní, poranili jste si nohu, máte lékařem nařízený klid nebo jste jen „mrtví“ únavou. Ať už je to jak chce, Vaše děti Vás nešetří a vyžadují zábavu. Podívejte se na naše tipy, jak zařídit, aby se děti nenudily, a Vy si mohli odpočinout. (Upozornění – různé hry jsou vhodné pro různé věkové kategorie).

27.10.2014 v 9:12 | Karma: 5,02 | Přečteno: 289x | Diskuse| Ona

Marcela Sekerková

Jak zabavit dítě „ležmo“- I. část

Možná Vám není úplně dobře, jste nemocní, poranili jste si nohu, máte lékařem nařízený klid nebo jste jen „mrtví“ únavou. Ať už je to jak chce, Vaše děti Vás nešetří a vyžadují zábavu. Podívejte se na naše tipy, jak zařídit, aby se děti nenudily, a Vy si mohli odpočinout. (Upozornění – různé hry jsou vhodné pro různé věkové kategorie).

24.10.2014 v 9:20 | Karma: 6,33 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ona

Marcela Sekerková

Hrajete si s dětmí?

Jaký je význam hry pro vývoj dítěte? Jedním slovem ohromný. Hra je zásadní pro sociální, emociální a fyzický vývoj i pro rozvoj poznávacích schopností. Pomocí hry se dítě učí o svém těle a o světě a používá při tom všechny své smysly (zejména, ale nejen, v prvním roce života). Zjišťuje, co se stane, pokud se dané věci dotkne, zatahá za ni nebo na ni tlačí, zda při zmáčknutí vydává zvuk, jestli se na ni dokáže vlastními silami vyšplhat, jak chutná, apod. Podstatou hry je zkoumání a každý experiment má význam, i když se jedná o shození misky s jídlem. Hra je pro malé dítě v podstatě prací (a úklid po nich, alespoň do určitého věku potomků, je zřejmě prací rodičů). Když kojenec vyroste v batole, hra se stává komplexnější a zahrnuje více představivosti. Hrou si batole osvojuje klíčové dovednosti a osobnostní kvality jako je nezávislost, tvořivost, zvědavost či schopnost řešit problémy. Hra může být také vhodnou aktivitou, při které dítě zkoumá pocity, hodnoty a rozvíjí sociální dovednosti. Dříve než je dítě schopné či ochotné podělit se o svou hračku se sourozencem nebo kamarádem, může ji nabídnout třeba panence. A jeho první „prosím“ a „děkuji“ může zaznít třeba na domácí party, kterou uspořádá pro své hračky.

22.3.2014 v 20:55 | Karma: 6,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ona

Marcela Sekerková

Miminka, kojenci a děti s atopickým ekzémem.

Jako maminka jsem se poprvé setkala s atopickým ekzémem u mého staršího syna, když mu byl jeden rok. Začal mít podrážděnou, suchou až zarudlou kůži ve všech záhybech a ohybech na tělíčku. Docela mi to vylekalo, tak jsem jako správná maminka ihned běžela se synem k doktorce. Ta mi oznámila, že je to atopický ekzém, a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Jenom promazávat a hlídat zda se to nezhoršuje například po tropickém ovoci a podobně. To mě v celku uklidnilo a ekzém za pár dní zmizel. Tím jsem si naivně myslela, že vše je za námi a máme klid.

4.3.2014 v 14:50 | Karma: 7,26 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 443x
Jsem maminka dvou malých kluků a ráda bych se podělila o naše zážitky a zkušenosti s ostatními maminkami.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy