Okusování nehtů - zlozvyky batolat

Důvodů ke kousání nehtů může být spousta– zvědavost, nuda, stres, zvyk či napodobování chování někoho jiného. Je to nejčastější zvyk způsobený úzkostí – stejně jako cucání palce, dloubání se v nose, hraní si s vlasy či skřípání zuby. A také nejčastěji ze všech zlozvyků může přetrvávat až do dospělosti.  

Okusování nehtů - zlozvyky batolat. zdroj: www.kojeni-tehotenstvi.czMarcela Sekerková

Vyrůstání a změny, které malé dítě neustále doprovází, způsobují úzkost a tlak, často rodiči nepostřehnutelný.
Pokud se vaše batole kouše jen mírně (neubližuje si) a nevědomě (např. při sledování televize) nebo je to projevem reakce na specifické situace (když má něco předvést před druhými), je to jen projev vyrovnávání se s momentální stresovou situací a není důvod k obavám.

Problémem je přehnané a bolestivé kousání, které může signalizovat nadměrnou úzkost. Pokud má dítě bolavé či dokonce krvavé konečky prstů, nebo se projevuje i jinak nepříznivě (např. trhá si vlasy) či špatně spí, je žádoucí řešit tento problém s odborníkem. Totéž je vhodné v případě, kdy se okusování projeví náhle a rychle vystupňuje.

S největší pravděpodobností s tím dítě zase samo přestane, ale zvláště pokud toto chování nemůžete strpět,existují jednoduché způsoby, jak pomoci. U větších dětí může pomoci, když vám samo řekne, z čeho má strach (přimět dítě k rozhovoru a uvolnit atmosféru může např. zvolání „Už vím, snažíš se nabrousit si zuby!“). Určitě není vhodné používat tresty či dítěti kousání vyčítat. Je vhodné nastavit (rozumné) hranice. Např. „U stolu s večeří si nehty nekoušeme.“ Pokud budeme naléhat, aby dítě se zlozvykem přestalo, pravděpodobně jen zvětšíme jeho nepříjemné pocity. Daleko vhodnější je předstírat, že se nic neděje, ale pravidelně nehty stříhat, připomínat časté mytí rukou a držet pozornost u jiných aktivit, jak nejdéle je to jen možné. Čím méně povyku se bude kolem zlozvyku dělat, tím je pravděpodobnější, že dítě nakonec samo přestane, jakmile stres pomine. Navíc se nebude bát si říci o vaši pomoc, když to bude potřeba.

Pokud budete dítěti s odstraňováním zlozvyku pomáhat(samozřejmě jen pokud o to dítě stojí), můžete se domluvit na nenápadném „tajném znamení“ (např. dotyk ramene nebo nějaké heslo), díky kterému si dítě zlozvyk uvědomí a zároveň se nebude cítit trapně ve společnosti vrstevníků. Někdy je nutné použít obvazy na konečky prstů nebo přetřít nehty několika vrstvami laku na nehty (kousání tak bude mnohem náročnější). Parádivým holčičkám často stačí nehty vyzdobit v nehtovém studiu (i domácím provizorním, v rámci hry...) a zlozvyk zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Samozřejmě i zde platí, že je vhodné,aby byly ruce něčím zaměstnané. Dejte dítěti hračku či látku zajímavou na omak či k prozkoumání, něco, co může žmoulat či převalovat, atp. Pro některé děti jsou velmi vhodné časté kreativní činnosti jako malování – zaměstnávají ruce a zároveň mají uklidňující účinek. Jiné děti uvítají nějaký jednoduchý hudební nástroj. A především nechte dítě během dne dostatečně vyběhat a hrát si, aby se zbavilo nahromaděné nervozity a negativní energie.

Zbavování se zlozvyku může být náročné. Buďte trpěliví, věnujte dítěti dostatek pozornosti a dávejte mu najevo svou lásku, aby vědělo, že jste neustále na jeho straně. Na každé dítě funguje něco jiného, ale budete-li trpěliví a vytrvalí,úspěch se dostaví.

Zdroj: www.kojeni-tehotenstvi.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marcela Sekerková | úterý 10.9.2013 20:30 | karma článku: 10,59 | přečteno: 425x