Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zabavit dítě „ležmo“- I. část

Možná Vám není úplně dobře, jste nemocní, poranili jste si nohu, máte lékařem nařízený klid nebo jste jen „mrtví“ únavou. Ať už je to jak chce, Vaše děti Vás nešetří a vyžadují zábavu. Podívejte se na naše tipy, jak zařídit, aby se děti nenudily, a Vy si mohli odpočinout. (Upozornění – různé hry jsou vhodné pro různé věkové kategorie).  

DOPIS – Nechejte dítě psát dopis, třeba babičce – může to být na papír, včetně namalovaného obrázku, ale jistě ocení i možnost psát na počítači či tabletu. Nastavte větší font a nechte dítě trošku experimentovat.

ZADEK – „Co to mám na zadku?“ Ležíte na gauči či posteli na břiše, hlavu zabořenou tak, že nevidíte okolí. Dítě Vám umístí na zadek nějaký předmět a Vy hádáte, co to je. Můžete si z toho udělat trochu i legraci – „Mám na zadku… pekáč s husou/ledničku/šicí stroj?“  I když Vašemu dítěti bude možná k pobavení stačit, že neustále mluvíte o svém zadku.

APORT – Ideální, pokud Vaše dítě miluje zvířátka a pohyb. Může se stát třeba pejskem (nebo cvičeným lachtanem či slonem) a aportovat Vám hračky. Větší děti mohou zkusit vymyslet nějaké krátké představení (jako v cirkuse, zoo, soutěži „tanec se psem“, atp.). Buďte jim vděčným publikem.

PARTY – Pusťte dětem hudbu (třeba hudební kanál v televizi) a nechejte je, aby pro Vás tančily. Podpořte jejich radost a spolupráci na této zábavě tím, že jim dovolíte obléci si neobvyklé oblečení, pokrývky hlavy, do rukou šály či papírové střapce, atp.

STANOVÁNÍ – Pokud nemáte stan vhodný do interiéru (třeba dětský), vytvořte nějaký např. ze stolu a prostěradla nebo dlouhého závěsu, jehož konce přehodíte přes židle. Lehněte si do stanu a předstírejte, že jste na pustém ostrově. Můžete si číst knihy, i když je venku doslova průtrž mračen, vařit si v kotlíku exotické jídlo (je libo ananasový pudink s kokosovým zdobením?) nebo se natírat opalovacím krémem a koupat se v poledním slunci, zatímco přemýšlíte, zda vyslat vzkaz v lahvi či psát originálním způsobem nápis „POMOC“ na nedalekou písčitou pláž. Jistě je toho mnoho, co musíte se svými ratolestmi probrat.

SLOVNÍ HRY – Podmínkou je, že jste na tom špatně jen fyzicky, nikoliv mentálně. Hry jsou náročné na přemýšlení. Určitě nesmíme opomenout klasiku jakou je slovní fotbal. Můžete hrát „Na co myslím?“ (druhý klade otázky a Vy smíte odpovídat pouze ano/ne). Ale zkusit můžete třeba i „minutové povídání.“ Zvolte si společně téma a úkolem každého soutěžícího je mluvit o tomto tématu souvisle jednu minutu. Ztížit můžete úkol tak, že minutu musíte odhadnout (tedy přestat mluvit a výsledný čas musí být co nejblíže jedné minutě). Kdo je nejpřesnější, vyhrává v daném kole bod.

zdroj: http://www.tehotenskypolstar.cz/blog/

Autor: Marcela Sekerková | pátek 24.10.2014 9:20 | karma článku: 6,33 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Marcela Sekerková

Už jste slyšeli o relaxačním pelíšku pro miminko?

Pelíšek pro miminko, je unikátní, relaxační vak nejen pro miminko, ale pro celou rodinu. Novorozenec se v pelíšku cítí v bezpečí jako u maminky v bříšku. Větší děti jej využijí jako sedací vak. Popřípadě pelíšek můžete využít místo křesla, když k vám přijde návštěva. Je to prostě všestranný pomocník pro celou rodinu.

27.10.2014 v 20:00 | Karma: 6,27 | Přečteno: 473x | Ona

Marcela Sekerková

Jak zabavit dítě „ležmo“ - část II.

Možná Vám není úplně dobře, jste nemocní, poranili jste si nohu, máte lékařem nařízený klid nebo jste jen „mrtví“ únavou. Ať už je to jak chce, Vaše děti Vás nešetří a vyžadují zábavu. Podívejte se na naše tipy, jak zařídit, aby se děti nenudily, a Vy si mohli odpočinout. (Upozornění – různé hry jsou vhodné pro různé věkové kategorie).

27.10.2014 v 9:12 | Karma: 5,02 | Přečteno: 289x | Diskuse| Ona

Marcela Sekerková

Hrajete si s dětmí?

Jaký je význam hry pro vývoj dítěte? Jedním slovem ohromný. Hra je zásadní pro sociální, emociální a fyzický vývoj i pro rozvoj poznávacích schopností. Pomocí hry se dítě učí o svém těle a o světě a používá při tom všechny své smysly (zejména, ale nejen, v prvním roce života). Zjišťuje, co se stane, pokud se dané věci dotkne, zatahá za ni nebo na ni tlačí, zda při zmáčknutí vydává zvuk, jestli se na ni dokáže vlastními silami vyšplhat, jak chutná, apod. Podstatou hry je zkoumání a každý experiment má význam, i když se jedná o shození misky s jídlem. Hra je pro malé dítě v podstatě prací (a úklid po nich, alespoň do určitého věku potomků, je zřejmě prací rodičů). Když kojenec vyroste v batole, hra se stává komplexnější a zahrnuje více představivosti. Hrou si batole osvojuje klíčové dovednosti a osobnostní kvality jako je nezávislost, tvořivost, zvědavost či schopnost řešit problémy. Hra může být také vhodnou aktivitou, při které dítě zkoumá pocity, hodnoty a rozvíjí sociální dovednosti. Dříve než je dítě schopné či ochotné podělit se o svou hračku se sourozencem nebo kamarádem, může ji nabídnout třeba panence. A jeho první „prosím“ a „děkuji“ může zaznít třeba na domácí party, kterou uspořádá pro své hračky.

22.3.2014 v 20:55 | Karma: 6,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ona

Marcela Sekerková

Miminka, kojenci a děti s atopickým ekzémem.

Jako maminka jsem se poprvé setkala s atopickým ekzémem u mého staršího syna, když mu byl jeden rok. Začal mít podrážděnou, suchou až zarudlou kůži ve všech záhybech a ohybech na tělíčku. Docela mi to vylekalo, tak jsem jako správná maminka ihned běžela se synem k doktorce. Ta mi oznámila, že je to atopický ekzém, a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Jenom promazávat a hlídat zda se to nezhoršuje například po tropickém ovoci a podobně. To mě v celku uklidnilo a ekzém za pár dní zmizel. Tím jsem si naivně myslela, že vše je za námi a máme klid.

4.3.2014 v 14:50 | Karma: 7,26 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní

Marcela Sekerková

Kompletujete výbavičku pro miminko?Pár tipů pro Vás!!

Kompletujete výbavičku pro miminko? Nezapomeňte pořídit také pelíšek a kojící polštář, dvě šikovné pomůcky, které Vám oběma zpříjemní společné chvíle.

24.10.2013 v 21:00 | Karma: 5,96 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 443x
Jsem maminka dvou malých kluků a ráda bych se podělila o naše zážitky a zkušenosti s ostatními maminkami.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy