Penzijní fondy nezastavilo ani veto prezidenta. Vyhněte se jim!

Prezident Václav Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy. Finanční společnosti ale dále věří, že do konce roku bude schválen. Poté budou veřejnost bombardovat informacemi o jeho výhodnosti. Nevěřte jim! A penzijním fondům se vyhýbejte, jak to jen jde.

Prezident vetoval druhý pilíř důchodové reformy spočívající v individuálním dobrovolném důchodovém spoření v privátních fondech. Veto prezidenta padlo z důvodu naprostého chaosu ohledně tohoto druhého pilíře, který mohl v extrémním případě způsobit ztrátu důvěry v penzijní systém. To, že se na tak významné reformě nedokážou zúčastněné subjekty dohodnout a postupovat společně při jejím vysvětlování, ukazuje, jak šíleným monstrem tato reforma je. Vše lze do konce roku ustanovit vyhláškou, zaznívá z penzijních fondů, které se doslova třesou na kořist v podobě peněz, těch kteří monstru uvěří.

Pojďme jednoduše zanalyzovat samotný název onoho zázračného "spoření", ve kterém druhý pilíř reformy spočívá, abychom pochopili, co se v něm skrývá:

Individuální dobrovolné důchodové spoření je slovní spojení, které vám říká: "Jako stát z vás již nejsme schopni vytáhnout více peněz formou všelijakých daní, a proto se o vaše důchody již nemůžeme postarat. Vaše důchody jsou vaše věc." Toto také potvrdili svým prohlášením poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, obsahující větu, že: "důchodovou reformu již nelze financovat zvyšováním daní."

Slovo dobrovolné v sobě skrývá motivaci: "Jako stát vám dáváme tu skvělou možnost - se o sebe postarat sami." Tuhle možnost mi nikdo dávat nemusí. O této své roli samoživitele v důchodu jsem přesvědčen. A mou zcela nejoblíbenější pasáží je, že se jedná o spoření v privátních fondech. To tedy znamená, že vaše peníze budou spravovat vybrané finanční společnosti, které je budou umisťovat na trh s cennými papíry. Za tuto službu si samozřejmě budou účtovat různé poplatky. Přístup k vašim penězům budou mít od vašeho podpisu až do úplného konce "spoření". Z fondu samozřejmě nebude možno nikdy vystoupit. Finanční společnosti si tak garantují tok vaší hotovosti po desítky let a sami nejsou nijak zodpovědní za samotné reálné zhodnocení. 

Celé toto individuální dobrovolné důchodové spoření v privátních fondech a další formy kolektivního investování (podílové fondy, fondy v životních pojistkách apod.) bych přirovnal k procesu, ve kterém se zavážete, že desítky let budete posílat prodejci aut vaši hotovost a on vám za ty desítky let vydá auto. Průšvih ale je, že nevíte, zda půjde o Felicii nebo BMW - popřípadě, zda to vůbec na nějaké auto vyjde. 

Tím, že si pro svou budoucnost zvolíte upsání penzijnímu fondu, volíte svět financí, ve kterém peníze posíláte jiným subjektům a nad svými prostředky ztrácíte po desetiletí absolutně kontrolu.

Individuálnímu dobrovolnému důchodovému spoření v privátních fondech se vyhněte

Jedná se o dokonalou loupež. Bez nadsázky.

Autor: Roman Šebl | středa 26.9.2012 8:31 | karma článku: 47,05 | přečteno: 13015x