Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psí hlava pro Jiřího Čunka

Není těžké si představit, že se ve vlastním humně staneme svědky (ale spíš účastníky) událostí, které známe v poslední době z předměstí velkých francouzských měst. Může se stát, že řešení romské otázky se pak ujmou ti, kteří dnes na náměstích vykřikují hesla „nic než národ“ a „bílá síla“. Dostanou-li k tomu příležitost, pak i tyto síly si dokáží do čela postavit lidi, kterým dobře padnou černá saka a posléze i místa v poslaneckých, možná i vládních lavicích.

Jiří Čunek – muž špatné pověsti. Není tomu tak dávno, co byl nadějí lidové strany. Pak se stal předmětem mediálního lovu v donekonečna se táhnoucí kauze možného úplatku a jiných finančních nesrovnalostí. Dnes je z něj postřelená kachna naší vrcholné politiky.

Snad jen Bůh ví, jak to opravdu bylo. Jisté je, že de jure byl shledán nevinným (nevinný ještě neznamená morálně čistý), ale de facto je politicky mrtvý. Pokud lidovci chtějí setrvat v nejvyšší politice, mají právě tak čas, hledat si nového předsedu.

Dosavadní politická kariéra Jiřího Čunka má také svou – dá se říci – rómskou linii. Na podzim 2006 vyřešil (ještě jako Vsetínský starosta) velmi rázně problém kolem ubytovny pro sociálně nepřizpůsobivé. Vysloužil si za to mírné mediální vlnobití, nepřízeň veřejného ochránce práv a senátorský mandát.

Už jako člen vlády proslul několika výroky na adresu Romů, které nebyly tak úplně „politicky korektní“. Zvedla se po nich sice mediální vlna, ale zase velmi rychle opadla – náležitě rozhořčená reakce veřejnosti se totiž nějak nedostavila.

Po celé kauze zůstaly jen poněkud rozpačité otázky: Jak se postavit k tomu, když místopředseda vlády veřejně řekne něco, co soukromě říká podstatná část občanů? Jak se vyrovnat s tím, když se veřejné a mediální mínění rozejdou v názoru?

V těchto dnech Jiří Čunek zaštítil zveřejnění materiálu s návrhem řešení otázky ghett sociálně nepřizpůsobivých. Materiál byl zpracován jedním z romských (a to opravdu národností) poradců ministra.

Všichni víme, že drtivou část sociálně nepřizpůsobivé populace v tomto státě tvoří Romové. V kontextu předchozího ministrova fungování to vyvolává v médiích komentáře, které připomínají blížící se volby a naznačují něco o ministrově populismu.

Jiří Čunek jde zase na trh, se svou těžce zkoušenou kůží. Je snadné nasadit mu psí hlavu, označit ho za rasistu nebo „romobijce“. Je populární se do tohoto muže špatné pověsti strefovat.

Nemám v lásce Jiřího Čunka a už vůbec ne jeho stranu. Musím ale konstatovat, že to, co v tuto chvíli předkládá, je návrh na řešení chronického problému této společnosti. Nevím, je-li to návrh dobrý nebo špatný – nejsem odborník na tuto problematiku. Vím ale, že je to alespoň něco.

Je laciné schovávat se za fráze o individuálním přístupu, jak to dělá ministryně Stehlíková. Odhaduje se, že Romů v ghettech žije cca osmdesát tisíc. Opravdu se dá v takovém množství případů postupovat individuálně?

Je lehké prohlásit, že návrh je příliš nekonkrétní, jak prohlásil nevím už kdo. Takové prohlášení mohu brát vážně, jen pokud dotyčný navrhne vlastní konkrétní řešení.

Je efektní plakat nad nelidskými životními podmínkami Rómů, jak to dělá Evropská unie.

Je nanejvýš pohodlné tvářit se, že žádný problém vlastně není, jak to dělá podstatná část našich politiků.

Žádný z uvedených postojů nás nepřivede ani o krok blíže k opravdovému řešení. Už skoro dvacet let posloucháme řeči o programech integrace, aniž by se měnilo cokoli jiného, než napětí, které tato situace vyvolává. Dosavadní pokusy vnést do problematiky prvky pozitivní diskriminace se ukazují jako neúčinné vůči pozitivně diskriminovaným (a není to jen česká zkušenost), zato zvyšují animozitu většinové společnosti vůči zvýhodněným.

Nejsem odborník na romskou problematiku a neznám řešení tohoto problému. Vím jen, že k dosažení cíle nebude stačit optimistických deset let zveřejněného materiálu – odhaduji to tak na dvě generace. Ale budou-li tu do deseti let hmatatelné výsledky…

Musím ocenit vůli Jiřího Čunka navrhnout vůbec nějaké řešení. Je opravdu na čase něco dělat. Do praktického života vstupuje první generace, která už nepamatuje předchozí režim. V případě sociálně vyloučených je to první generace, která nemá jinou zkušenost s většinovou společností, než právě vyloučení. Teď je pravděpodobně poslední příležitost tuto generaci definitivně neztratit (a možná už je i pozdě).

Pokud se nic nezmění, bude narůstat uzavřenost sociálních struktur lidí žijících na okraji a bude narůstat i uzavřenost většinové společnosti vůči nim. Bude růst napětí mezi většinovou společností a na okraj vytlačovanou menšinou. Na obou stranách bude více vůle naslouchat extrémním, svůdně jednoduchým řešením.

Pravdě, říkající že: „Každý složitý problém má jedno jednoduché, nesprávné řešení.“, se už nedostane sluchu.

Není těžké si představit, že se ve vlastním humně staneme svědky (ale spíš účastníky) událostí, které známe v poslední době z předměstí velkých francouzských měst. Může se stát, že řešení romské otázky se pak ujmou ti, kteří dnes na náměstích vykřikují hesla „nic než národ“ a „bílá síla“. Dostanou-li k tomu příležitost, pak i tyto síly si dokáží do čela postavit lidi, kterým dobře padnou černá saka a posléze i místa v poslaneckých, možná i vládních lavicích.

Tito lidé neprovedou státní převrat. Do nejvyšší politiky je vyneseme my sami, naše hlasy ve volbách, naše frustrace.

Autor: Radek Šebesta | čtvrtek 18.9.2008 15:50 | karma článku: 18,71 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Radek Šebesta

Zlato, BRICS a chůze po laně

Ekonomika Západu je minimálně od konce druhé světové války poháněna inflací. Je to vědomý stav, se kterým nejen že se elitám nechce nic dělat, ale považují ho za přirozený. Aspoň jim při tom lid příliš neztloustne.

13.9.2023 v 10:20 | Karma: 19,95 | Přečteno: 395x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Estrogen v politice

Dobří holubi se prý vracejí i v médiích a politice. Po drahné době mlčení se z mediálního stínu vynořila Miroslava Němcová. Od podzimu 2020, kdy usedla v senátu, se nám nějak vytratila z médií, až zase teď...

11.9.2023 v 11:48 | Karma: 23,40 | Přečteno: 467x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Kdo pozvedne hlas za milion voličů

Koaliční dohadování o tom, jak a na čí úkor naplnit prázdnící se státní kasu, plnilo média od počátku jara.

7.9.2023 v 10:16 | Karma: 18,46 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Kdy dojde na zelené trenýrky?

Svého času vyvěsili členové skupiny Ztohoven nad Hradem červené trenýrky. Možná se blíží čas začít šít trenýrky zelené.

28.8.2023 v 10:16 | Karma: 37,03 | Přečteno: 969x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Rusko tu zůstane

Rusko tu zůstane. Leda by se snad rozpadlo, ale to by byl proces, při kterém bychom ještě rádi vzpomínali na poklidné časy války na Ukrajině. Rusko vždy bylo a stále je obtížný soused. Musíme to vědět a být na to připraveni.

23.8.2023 v 10:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Polské gangy jezdí do Česka s falešnými recepty. Hlavně pro léky na úzkosti

13. června 2024

Premium Polské gangy obchodující s léky na předpis – zejména na deprese a úzkosti – přišly na jednoduchý...

ANALÝZA: Diplomatický teror, zní z Izraele. OSN ho staví na úroveň Hamásu

13. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Napadený Izrael obvinila OSN z válečných zločinů, dává ho na černou listinu s al Káidou a...

Vláda schválila novelu o zjednodušení rozvodů. Zakazuje bití dětí

12. června 2024  23:09

Zjednodušení a zrychlení rozvodu i procesu hledání úpravy péče o děti z rozvedených manželství má...

Pokud nám nedají dost na školství, STAN nepodpoří rozpočet, varuje Bek

12. června 2024  22:56

Jestliže rozpočet na školství nebude splňovat vládní programové prohlášení, ministr Mikuláš Bek pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Zase jeden z těch, co vidí svět ze své "žabí" perspektivy. Je spíše objektem než subjektem dějin a to ho vede k víře, že je lépe věřit v selský rozum, než abstraktní ideje.

Seznam rubrik