Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Primátor, karta a my

Pamatujme si člověka, který ví lépe než my, co nám prospívá. Pamatujme si člověka, který zhlíží na občany z pozice osvíceného panovníka. Je to politik a je to spoluobčan. Pokud se takto politik chová, dělá z nás – plebsu – občany druhé kategorie.

Znáte to, jsou věci, bez kterých nemůžete žít, jen se Vám to ještě nedoneslo. Nejčastěji Vám podobnou informaci poskytne cesťák s vysavači nebo pojištěním, občas i se slovem Božím a nověji s kabelovou televizí.

Teď tu máme kartu Pražana. Vymyslela nám ji osvícenost pana primátora. Původně s ní byly spojeny velké plány, co všechno se jí bude platit a kde všude se jí půjde prokazovat. Původně myšlenka jistě osvícená – jen nevděční Pražané se nějak neobtěžovali.

Nastal na radnici problém, projekt za desítky milionů a výsledkem je systém evidence čtenářů a výpůjček městské knihovny. No, a teď co s tím. Když se v tom začnou rýpat novináři, objeví se spekulace (samozřejmě nepodložené), kdo kterému kamarádovi zase přihrál kšeft…

Řešení se našlo. Z karty, kterou nikdo nechtěl nám udělali tramvajenku. Kdo chce roční předplatné, nechá si do konce roku vystavit kartu, bez možnosti jiné volby.

Z dobře informovaných zdrojů vím, že dopravní podnik si před nedávnem dělal vlastní analýzu, co by to znamenalo nahradit kartou papírové tramvajenky. Z týchž zdrojů vím, že když se vše vyhodnotilo, byla myšlenka opuštěna. Důvodem byly odhadované náklady a očekávaný nezájem veřejnosti.

Analýza dopravního podniku je věc jedna – politické rozhodnutí radnice věc jiná. Co na tom, že první problém je už v tom, že nová karta není kompatibilní se čtečkami Českých drah na předměstských vlacích. Pan primátor se rozhodl, že nám tu kartu dá a stane se to i proti naší vůli.

Vše je zajištěno, jako všechny podobné akce podnikané na poslední chvíli. Když se se dvěma formuláři postavíte do fronty na příslušném místě, není od věci vzít si s sebou knihu (raději silnější).

Na fronty se prý už ale vyzrálo, žádosti přijímají i pobočky městské knihovny – jen se trochu ucpaly a nestíhají půjčovat knihy.

Pokud je žádost za námi, stačí už jen vyčkat až přijde karta (fronta na poště se nepočítá, ta patří ke koloritu). Bude to tak asi o týden později, než Vám vyplní na Vaši kopii žádosti. Když budete mít štěstí, dokonce Vám na kartě ani nezkomolí jméno.

Možný je ovšem i scénář, kdy karta nejde a nejde, až nakonec zavoláte na příslušná místa. Dozvíte se, že nemají Vaši žádost a překvapuje je, že máte v ruce potvrzenou kopii toho, co oni nemohou najít.

Ty případy jsem si opravdu nevymyslel a nevyprávěla mi je ani jedna paní. Staly se v posledních týdnech lidem, které osobně znám.

Máte-li už kartu, pak zbývá jen poslední fronta na prodejním místě dopravního podniku, kde Vám do ní nahrají kupón. Vydají Vám při tom potvrzení a opatrně Vás upozorní, že bude lépe nosit ho s sebou i s kartou – to víte, je to nové, ta zařízení úplně nefungují a kdyby jste náhodou potkal revizora…

Na revizory už se těším. Jsou to ti milí hoši, co na Muzeu loví zmatené turisty. Zažil jsem je ale tváří v tvář rozjuchaným hokejovým fanouškům. Jak dokázali splynout s reklamním bilbordem na zdi – k neuvěření. Co na tom, že právě oni by měli z přepravy vyloučit osoby obtěžující hlukem, zápachem či znečištěným oblečením.

Když už jsem u toho zápachu a znečištěného oblečení – mnozí z nás už zažili vagon metra, jehož polovinu obýval pouze bezdomovec a jeho téměř zhmotnělý smrad. Zažil jsem v takovém vagonu i revizory. Byl to ale zážitek jen prchavý – revizoři uprchli vzápětí, aniž by se pokusili zkontrolovat bezdomovcův jízdní doklad.

Snad by si na to mohl pan primátor posvítit. Empaticky se tvářící Pavel Bém se už jednou převlékal za Itala, aby načapal taxikáře. K převlečení za bezdomovce nejsou potřeba ani jazykové znalosti, vlastně stačí jen ten smrad.

Ten poslední případ s kartou mne ovšem vede spíš k pocitu, že by bylo lépe posvítit si na pana Béma. Kromě karty, kterou jsme nepotřebovali už nám toho dal nebo chtěl dát i více.

Vzpomeňme jeho himalájské expedice. Město bylo dva měsíce bez primátora. Bylo to jistě odvážné. Mnohé napadlo, jestli město opravdu potřebuje právě tohoto primátora.

Olympiádu nám pan Bém slíbil. Díky Bohu, že jen slíbil. Už jsem se viděl, jak měsíc trávím na Valašsku na chalupě po dědovi. Je tam boží klid, ale rád bych tam jezdil když chci já a ne když mne nějaká monstrance de facto vyžene z města.

Je tu také ta historka o Kaplického knihovně. Vím ze zdrojů Národní knihovně blízkých, že pracovníci knihovny měli k projektu dvě technické výhrady. Upozorňovali, že úložná kapacita plánovaného objektu nebude vzápětí opět stačit. Také se jim zdálo být nešťastné, že do výdeje knih nebude moci zasáhnout lidská ruka. Prostě, když se něco zasekne tak…

O to se ale nakonec nejednalo. Řešila se toho celého estetická hodnota. No, já říkám, že je ho hnus fialový (tedy pardon, žluto zelený), říkám to beze strachu, že mne snobové označí za kulturního barbara (je to riziko toho mít názor). Znám lidi, kterým se to líbí, říkají to beze strachu, že je nekulturní barbaři označí za snoby (je to riziko toho mít názor).

Pak tu máme pana primátora a některé další, co tu stavbu současně chtějí i nechtějí. Mají prostě ten problém, že se chtějí líbit všem – když to dobře dopadne, nebudou se líbit nikomu.

Do voleb městského zastupitelstva zbývají dva roky, do voleb do poslanecké sněmovny také. Nevím, kam bude pan Bém příště kandidovat, ale pamatujme si ho.

Pamatujme si člověka, který ví lépe než my, co nám prospívá. Pamatujme si člověka, který zhlíží na občany z pozice osvíceného panovníka. Je to politik a je to spoluobčan. Pokud se takto politik chová, dělá z nás – plebsu – občany druhé kategorie.

Tohle není o politických stranách. Na volebních lístcích se dá naštěstí kroužkovat.

Autor: Radek Šebesta | pondělí 29.9.2008 15:00 | karma článku: 23,94 | přečteno: 1333x
  • Další články autora

Radek Šebesta

Zlato, BRICS a chůze po laně

Ekonomika Západu je minimálně od konce druhé světové války poháněna inflací. Je to vědomý stav, se kterým nejen že se elitám nechce nic dělat, ale považují ho za přirozený. Aspoň jim při tom lid příliš neztloustne.

13.9.2023 v 10:20 | Karma: 19,95 | Přečteno: 395x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Estrogen v politice

Dobří holubi se prý vracejí i v médiích a politice. Po drahné době mlčení se z mediálního stínu vynořila Miroslava Němcová. Od podzimu 2020, kdy usedla v senátu, se nám nějak vytratila z médií, až zase teď...

11.9.2023 v 11:48 | Karma: 23,40 | Přečteno: 467x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Kdo pozvedne hlas za milion voličů

Koaliční dohadování o tom, jak a na čí úkor naplnit prázdnící se státní kasu, plnilo média od počátku jara.

7.9.2023 v 10:16 | Karma: 18,46 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Kdy dojde na zelené trenýrky?

Svého času vyvěsili členové skupiny Ztohoven nad Hradem červené trenýrky. Možná se blíží čas začít šít trenýrky zelené.

28.8.2023 v 10:16 | Karma: 37,03 | Přečteno: 969x | Diskuse| Politika

Radek Šebesta

Rusko tu zůstane

Rusko tu zůstane. Leda by se snad rozpadlo, ale to by byl proces, při kterém bychom ještě rádi vzpomínali na poklidné časy války na Ukrajině. Rusko vždy bylo a stále je obtížný soused. Musíme to vědět a být na to připraveni.

23.8.2023 v 10:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Rusko nabízí unesené ukrajinské děti k adopci přímo na vládních stránkách

12. června 2024  16:25

Rusko na vládních stránkách nabízí adopci dětí unesených z Ukrajiny. Vyplývá to ze zjištění, která...

Čaputová přijela do Prahy na rozlučku. Cítila jsem se tu jako doma, řekla Pavlovi

12. června 2024  7:41,  aktualizováno  16:16

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu zahájila svou poslední návštěvu Česka jako hlava...

Paličkou ženu praštil do čela, pak jí probodl tvář. Za pokus o vraždu dostal 18 let

12. června 2024  16:12

Osmnáctiletý trest za pokus o vraždu obdržel dvaapadesátiletý Vítězslav Š., který v břeclavském...

Česko koupí až 77 tanků za 52 miliard, připojí se k německému nákupu

12. června 2024  8:33,  aktualizováno  16:09

Vláda na středečním jednání na návrh ministryně obrany Jany Černochové rozhodla o pořízení hlavních...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Zase jeden z těch, co vidí svět ze své "žabí" perspektivy. Je spíše objektem než subjektem dějin a to ho vede k víře, že je lépe věřit v selský rozum, než abstraktní ideje.

Seznam rubrik