Fondy EU - kudy tečou peníze

Je obdivuhodné, s jakou otevřeností nám významná tuzemská banka sděluje informaci, že peníze procházející evropskými fondy jsou fakticky peníze spláchnuté do kanálu.

Evropské fondy jsou trochu zvláštní instituce fungující jako penězovod na ta správná místa.

Na příkladu by se to dalo popsat nějak takto:

Mám přede dveřmi už notně prošlapanou rohožku a je čas vyměnit ji za novou. Zajdu do vhodného krámu a pořídím si novou - z odolného plastu - za 100 korun českých včetně DPH.

Pokud bych svou rohožku financoval s podporou evropských fondů, vypadalo by to asi tak, že bych do rozpočtu unie odvedl 100 korun českých. Následně bych si nechal zpracovat projekt na výměnu rohožky, neb podle foršriftu unie bych to sám nedal - znalý kamarád by mi to udělal za pade čistá ruka a berňák se o tom nikdy nedoví.

Projekt by prošel výběrovým řízením a já bych obdržel katalog rohožek, které mi unie může spolufinacovat. Vybral bych si tu nejlevnější z ekologicky pěstovaného a zpracovaného ratanu za 500 korun českých včetně DPH. Zaplatil bych 500 a fondy by mi do půl roku přispěly 250.

Sečteno a podtrženo by mne eurorohožka stála 400 korun českých čistá ruka, tedy 300 korun českých čistá ztráta proti tomu, když si ji rovnou koupím za své.

To, že s použitím fondů bude trvat nákup rohožky rok a to, že rohožka z ekologicky pěstovaného ratanu vydrží sotva polovinu toho, co ta umělohmotná, to raději zanedbáme.

Rovněž se raději nebudeme ptát, čí kamarád je ten, kdo vyrábí ekologický šunt z ekologicky pěstovaného ratanu.

Nejde ovšem popřít, že jsem nakonec z fondů dostal více, než jsem do nich vložil a jsem tedy čistým příjemcem.

To výše je možná za vlasy přitažený příklad, ale pokud si vzpomeneme, jak se před pár lety stavěla v Praze cyklostezka na tělese někdejší úzkorozchodné železnice a náklady vyšly zhruba stejně, jako by se železnice stavěla znova, včetně drážního tělesa…

Tedy takhle nějak bych problematiku fondů vysvětloval já. Ovšem dnes jsem na internetu narazil na reklamu Československé obchodní banky která vše shrnuje v geniální výtvarné zkratce.

 

Je obdivuhodné, s jakou otevřeností nám významná tuzemská banka sděluje informaci, že peníze procházející evropskými fondy jsou fakticky peníze spláchnuté do kanálu.

Jsem připraven stát se klientem ČSOB, neb tato banka svým klientům prokazatelně nelže.

Autor: Radek Šebesta | pátek 3.7.2015 12:20 | karma článku: 27,91 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Radek Šebesta

Zlato, BRICS a chůze po laně

13.9.2023 v 10:20 | Karma: 19,95

Radek Šebesta

Estrogen v politice

11.9.2023 v 11:48 | Karma: 23,40

Radek Šebesta

Kdy dojde na zelené trenýrky?

28.8.2023 v 10:16 | Karma: 37,03

Radek Šebesta

Rusko tu zůstane

23.8.2023 v 10:19 | Karma: 24,26