Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Russell Brand: Provokatér, nebo další důležitý hlas?

Ke konci minulého roku vystoupil v televizi mladý muž s kudrnatými černými vlasy, komik který dlouhá léta bojoval s drogovou závislostí, moderátor a kdysi také celebrita, kterou většina kontrakulturních komentátorů považovala za úkaz nastupujícího úpadku. V interview s Billem Paxmanem z BBC, které sbírá na YouTube miliony shlédnutí, se otevřeně vyjádřil k rozpadu hodnot a nutnosti dramatické změny vnímání světa a naší role v něm. Zanechal jen hořkou pachuť zvýrazněnou ohnivým egem, nebo je jednou z mnoha veřejných osobností, které se skutečně snaží pomoci nástupu humánnější a smysluplnější budoucnosti?

Základní Brandovo sdělení podle mého názoru zní: Měli bychom se pozastavit nad tím, co si myslíme a co víme sami o sobě. Dokud nedosáhneme hlubšího pochopení člověka, nebudeme nikdy schopni se podívat na současné politické, společenské, kulturní a ekonomické problémy s dostatečnou mírou racionality a zároveň respektu k člověku.
    Russell Brand se tak na několik týdnů stal veřejnou tváří určitého myšlenkového proudu, který v západní civilizaci bublá posledních dvacet let. Vychází z rozčarování ze současné společnosti, ale nejde o myšlenkový proud agresivně revolucionářský (jednou z jeho základních pozic je, že revoluce je jen otáčení se dokola, od jedné revoluce k druhé). Vyzývá k poklidnému veřejnému dialogu a jediné "revolucionářství" v klasickém smyslu probíhá v osobních životech jednotlivců. V různých podobách jej představují hnutí jako Indignados, některé frakce Anonymous, Occupy, Democracia real YA! a další. Média a ti, kdo se snaží tato hnutí pochopit, naráží na obrovskou bariéru v podobě roztříštěnosti a připravenosti dát hlas a zdroje každému, kdo má prostě a jednoduše dobrý nápad. Říká se, že jde o "flocks" neboli "hejna" zájmů, hýbající se a plánující podle podobně záhadných principů, jaké můžeme vidět u ptačích nebo rybích skupin (neexistuje jasná hierarchie, hnutí vždy míří k heterarchii a sdílenému spolurozhodování). Není náhodou, že o těchto snahách víme tak málo - jejich činnost je často skrytá a pečlivá, projevující se především na Internetu a v lokálních komunitách. Některé z "mladých" revolucí, které prošly Blízkým východem a většinou evropských zemí v posledních letech, mívá s již zmíněnými "hejny" a jejich fungováním mnoho společného a lze je vidět jako jeden proces. Tyto souvislosti ale málokdy vyjdou na povrch, protože svědčí o nezanedbatelné síle těchto myšlenek - na okraji spirituality a politiky, víry a správy, kde se dnešní média ani volení zástupci neumí zorientovat.
Kontroverze a nepochopení
Často výkřiky a výstupy podobné Brandovým vyznívají naprázdno, protože nepodchytitelná podstata tohoto hnutí mluví o hledání odpovědí "v každém z nás" a teprve pak vyzývá k hledání praktických řešení. V tom leží dvojí problém:
1) Mluvčí je identifikován s hnutím samotným, považován za řadového představitele, ačkoliv právě takové identifikaci se celé hnutí snaží vyhýbat a není, jak do něj jednoznačně někoho zařadit. Neexistuje manifest ani program, jen obrovské množství větších a menších uskupení, které se snaží najít a pak zkoumat různé hodnoty a přístupy k životu.
2) Neschopnost poskytnout jasné odpovědi a otázky působí v dnešním světě provokativně. Pokud ten člověk nemá co říct, proč se s ním vlastně média baví? Pochopit, o co že v tomto hnutí jde, vyžaduje proniknout velmi hluboko. Je tedy až komické sledovat, jak se lidé snaží hledat citáty, "sound bites", škatulkovat a sepisovat seznamy členů a jasné žebříčky priorit a aktivit.
    Brand je v tomto smyslu obzvláště kontroverzním mluvčím, protože je pro nezasvěceného diváka především už zavedeným podivínem, plácajícím nesmysly o duchovnu a hledání pevné půdy pod nohama někde ve vlastních pocitech a podvědomí. Je jedno, na kolika demonstracích byl a ke kterým tématům se v minulosti vyjadřoval, jak moc je aktivistou a jaká je podstata toho, co vlastně říká. Jde o jeho image a minulost, která je používána jako zkratka za účelem zjednodušit situaci a udělat z Branda jen několikasekundový klip. Například jeho vyjádření o tom, že prostě a jednoduše nechodí k volbám, má podle mého názoru důležitou vnitřní logiku, která ale nemá šanci prosáknout do klasického vysílání.
   Přitom ale stále říká to samé a pokud jeho slova někomu předám, aniž bych zmínil Brandovo jméno, mají zcela jiný dopad: Politická kultura je zkostnatělá, infikovaná obchodními zájmy, nepřipravená na výzvy budoucnosti, posedlá jednotlivými taktickými kroky od voleb k volbám, posluhující jednotlivcům místo toho, aby sloužila společnosti. My sami, občané a konzumenti, jsme součástí této situace, a proto bychom měli pracovat na svých hodnotách a světonázorech, abychom je pak mohli projevovat ve veřejném životě.
Dlouhá tradice
Brand se svým vystoupením v očích internetu zařadil mezi "komiky-filosofy", kteří hrají v naší společnosti roli dvorních šašků s licencí říkat lidem do očí pravdu. Klasiky jsou v tomto ohledu například Bill Hicks, Lenny Bruce, Dick Gregory a George Carlin, v mladší generaci se složitějším tématům věnují i původně odlehčenější Luis C.K. nebo Doug Stanhope. V jejich vystoupeních se snoubí nejčernější cynismus s nadějí v obrodu lidského duchovna v podobě nezávislé na církvích nebo jakékoliv vnější organizaci.
    Brát duchovno vážně může dnes opravdu jedině komik. Komici však nejsou jediní a myslím si, že jde o zásadní osobní "přípravu" na výzvy současnosti.

Autor: Sebastian Chum | úterý 11.2.2014 16:32 | karma článku: 13,07 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Sebastian Chum

Proti fanatickému Islámu prohráváme kvůli duchovnímu pokrytectví

V nekonečné debatě o tom, jak se postavit islámskému terorismu, se stále častěji objevují hlasy, podle kterých je klíčem smysluplné obrany "návrat k židovsko-křesťanským hodnotám"... podle mě je to sebevražedná hloupost.

16.1.2017 v 18:18 | Karma: 23,05 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Ve válce o svobodu slova nám Věra Jourová dělá ostudu

Paní Věra (ANO) je eurokomisařkou nádherně Orwellovské komise pro "Spravedlnost, spotřebitelskou politiku a rovnost pohlaví". Má smělé plány, ze kterých mi běhá mráz po zádech...

7.12.2016 v 18:15 | Karma: 36,60 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Politika

Sebastian Chum

PizzaGate, část druhá: Kdo může za první výstřel?

4. prosince se muž motivovaný amatérským vyšetřováním aféry PizzaGate vydal do restaurace Comet Ping Pong ve Washingtonu a vystřelil po jednom ze zaměstnanců.

6.12.2016 v 18:34 | Karma: 12,41 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

PizzaGate, část první: Ať už jde o pedofilii nebo ne, média selhala

První z článků o složitém tématu PizzaGate - co můžeme říct už teď je, že většina médií netuší, jak s podobně vážnými zprávami zacházet.

30.11.2016 v 21:20 | Karma: 24,09 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Přijetí uprchlíků nás zmrzačí, odmítnutí nás zabije

Zamyšlení nad tím, jaké vlastně máme možnosti tváří v tvář zhoršující se situaci... Současná veřejná debata nikam nesměřuje, mezitím ale lidé stále trpí.

20.10.2015 v 17:03 | Karma: 28,98 | Přečteno: 5570x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik