Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

La Laguna a Santa Cruz de Tenerife – bývalé a současné hlavní město Tenerife – VII. část

La Laguna i Santa Cruz de Tenerife mají svou bohatou minulost a spojuje je především to, že obě města si vyzkoušela, jaké to je být hlavním městem ostrova. Řevnivost však mezi nimi není patrná.

Své vyprávění otevřu La Lagunou, která také jako hlavní město začínala. Celý její název zní Ciudad de San Cristóbal de La Laguna. Jedná se o vnitrozemní městečko, které je známé svou univerzitou a je pod ochranou UNESCO.

Když jsme poprvé uslyšeli název La Laguna, byli jsme velmi překvapeni, že se nachází město s tak poetickým názvem ve vnitrozemí. Poté jsme zjistili, že dříve zde skutečně laguna byla a město se rozprostíralo na jejích březích. V roce 1837 byla potom laguna vysušena.

La Laguna na vás dýchne svou tajuplnou atmosférou – krásné úzké uličky, v nichž naleznete útulné obchůdky s vitrínami plnými pěkným oblečením či nejrůznějšími doplňky, prostorná náměstíčka, na nichž se rozprostírají příjemné kavárničky a restaurace – téměř všude jsou vytaženy stolky ven, takže si můžete krásně popovídat na čerstvém vzduchu a nechat se prohřát slunečními paprsky. Na každém náměstíčku jsou dětem k dispozici dětská mini hřišťátka, na nichž se mohou vyřádit. Samozřejmostí jsou i nejrůznější muzea (Muzeum historie Tenerife či interaktivní Muzeum vědy a kosmu), katedrála de los Remedios, klášter Santa Catalina či kostel Inglesia de Nuestra Senora de la Concepción.

Na náměstích v La Laguně se často konají různé happeningy – my jsme se spíše náhodou zúčastnili informativní akce upozorňující na lidi s onemocněním hemofilie. Bylo to velmi zajímavé a podávané kolemjdoucím nenásilným způsobem s nabídkou bonbónu.

A protože La Laguna v podstatě plynule přechází v Santa Cruz de Tenerife, přejdu i já pozvolna k tomuto ohromujícímu přístavu. Člověk by ani nevěřil, že v minulosti se jednalo o malou rybářskou vesničku, z níž vytvořili přístav pro vnitrozemní La Lagunu. Postupně Santa Cruz Lagunu přerostlo a stalo se hlavním městem Tenerife. Každé čtyři roky je i hlavním městem celých Kanárských ostrovů (o tento statut se dělí s Las Palmas na ostrově Gran Canaria).

Santa Cruz de Tenerife je především impozantním přístavem. Když přijíždíte po dálnici z La Laguny, musíte být naprosto unešení. Již z dálky lze spatřit obrovské výletní lodě kotvící v přístavu, tankery a různé těžební věže. Přestože je v přístavu i hodně průmyslových zón, místní je nabarvili různými pestrými barvami, takže i průmysl tu budí pozitivnější dojem.

Santa Cruz i La Laguna mají společné dobré nákupní možnosti – v Laguně nalezneme módní obchůdky v centru, ale i velké obchodní středisko pro místní obyvatele jako je Al Campo či celosvětově známé řetězce Ikea či Decathon. V Santa Cruz je potom obchodní dům Meridiano, kde kromě butiků s oblečením naleznete i Carrefour, jehož kvalita je však výrazně horší než u řetězec Al Campo.

Protože by koupání v Santa Cruz nebylo vhledem k přístavu optimální, zbudovali místní Parque Marítimo – jeho návrh má na svědomí významný architekt César Manrique. Byl však zbudován až po jeho tragické smrti v roce 1995. Jedná se o skutečně unikátní projekt s bazény i dětským brouzdalištěm, palmami, lehátky i slunečníky k odpočinku. Marně ho srovnávám s koupalištěm Podolí v Praze- toto krásné místo s výhledem na oceán nemá konkurenci a paradoxně vstupné ve výši 2,5 EUR na osobu je nižší než vstupné do Podolí (děti do tří let jsou zdarma).

Po Parque Marítimo jsme se vydali obdivovat místní Auditorium – jedná se o nejvýznamnější koncertní scénu na ostrově a je jakousi dominantou Santa Cruz de Tenerife. Hromadné prohlídky se pořádají od pondělí do pátku, ale pouze v případě, že se v místě nekoná ten den žádná akce. Je lepší si předem zavolat a ověřit si, zda se prohlídka daný den skutečně bude konat. Pokud máte zájem spíše o zevrubné prozkoumání budovy, můžete přijít prakticky kdykoliv. V budově se totiž nachází kavárna, která je v otevřeném prostoru a vy se tak můžete po obhlédnutí Auditoria kochat pohledy na oceán a u toho usrkávat šálek výborné kávy.

 

Autor: Linda Schumpeter | pondělí 18.4.2016 0:14 | karma článku: 15,87 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Linda Schumpeter

Město Güímar na Tenerife – kromě pyramid jsme objevovali také místní hřbitov – XVII. část

Město Güímar je známe především svými stupňovitými pyramidami, které svůj věhlas získaly díky norskému antropologovi Heyerdahlovi, a které navštíví mnoho turistů. Nás však ještě víc uchvátil klidný hřbitov na začátku města.

27.4.2016 v 22:52 | Karma: 13,06 | Přečteno: 310x | Diskuse| Cestování

Linda Schumpeter

Kde si na Tenerife dobře zamlsat aneb dobrůtky z cukrárny El Rayo – XVI. část

„Dulcería“ či „Pastelería“ byly podniky, po nichž jsme od začátku našeho pobytu na Tenerife pátrali. Obojí je španělské synonymum pro českou cukrárnu a my jsme byli s Dulceríií El Rayo nadmíru spokojeni.

27.4.2016 v 0:02 | Karma: 13,51 | Přečteno: 380x | Diskuse| Cestování

Linda Schumpeter

Ztracená kráska na Tenerife – malá plážička ve tvaru srdce San Juan de la Rambla–XV. část

Když jsme projížděli severozápadní část ostrova, upoutala nás směrovka odkazující na pláž San Juan de la Rambla. Sjeli jsme z dálnice a projížděli malebnou vesničkou tak dlouho až jsme dojeli na její samotný okraj.

26.4.2016 v 20:54 | Karma: 14,26 | Přečteno: 483x | Diskuse| Cestování

Linda Schumpeter

Na Tenerife v Tegueste se bujaře slaví – vrcholí pouť La Romería de San Marcos – XIV. část

Španělé se zkrátka umí bavit – lidé v ulicích v kostýmech tancují, popíjejí, hrají na kytaru. Kolem projíždějí alegorické vozy. Vše se koná na počest výročí Svatého Marka. Festival má patnácté výročí a atmosféra je jedinečná.

24.4.2016 v 19:43 | Karma: 9,55 | Přečteno: 166x | Diskuse| Cestování

Linda Schumpeter

San Miguel de Tajao na Tenerife – skrytá rybářská vesnička s rybími tavernami - XIII. část

Když jsme cestovali na sever po východním pobřeží, hlad nás přinutil odbočit do San Miguel de Tajao. Tato malebná rybářská vesnička je skrytá hlavním trasám turistů, její taverny s čerstvými plody moře jsou však vyhlášené.

23.4.2016 v 14:05 | Karma: 13,19 | Přečteno: 331x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Slovenské městečko má do půl roku přejmenovat ulici pojmenovanou po Tisovi

26. června 2024  16:29

Po rozhodnutí správního soudu v Bánské Bystrici má obec Varín přejmenovat ulici nesoucí jméno po...

Ministerstvo školství nalije více peněz do škol s ukrajinskými studenty

26. června 2024  16:22

Ministerstvo školství finančně podpoří v příštím školním roce ty školy, v jejichž třídách je větší...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 486x
Jsem vášnivou cestovatelkou a to mě vystihuje především. Vystudovala jsem dvě vysoké školy - obchodní právo na Vysoké škole aplikovaného práva a současně Podnikání a management v průmyslu na Masarykově ústavu vyšších studií. K mým koníčkům patří prohlubování znalosti cizích jazyků, sport (beach volejbal, lyže, tenis a plavání), psaní (autorka Průvodce po ostrově Lesbos) a psychologie člověka.

Seznam rubrik