Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Utahování opasků po německu

Musíme si utáhnout opasky. Když jsem tuto větu před několika dny zaslechl v hlavních večerních zprávách německého veřejnoprávního kanálu ARD, kdesi v zadu v hlavě se rozezněl zvonek. Tohle už jsem někde slyšel a není to tak dávno. No jasně. Krátce po sametové revoluci se tato věta objevovala v českch médiích tak často, že si v té době tento módní doplněk snad nikdo nekupoval. A jak se to u nás v zemích českých dopadlo? My fungujeme dál, protože jsme zvyklí improvizovat.

Německo musí šetřit oznámila jejich vláda a představila opatření pro úspory ve výši skoro 80 miliard eur do roku 2014. Že prý jako lídr evropské ekonomiky musí jít příkladem a nadále si nežít tzv. nad poměry, ať to s nimi nedopadne jako s Řeckem, Španělskem, Itálií, Irskem, Maďarskem a dalšími kandidáty na státní bankrot. Že si za svůj život nad poměry, ale můžou sami už nevidí.

65 let od konce války kdy jejich tzv. ekonomický zázrak dosáhl vrcholu v osmdesátých letech, neměli větších starostí než závodit s Čínou o to kdo je exportní světová jednička. A teď dvacet let po znovusjednocení kdy dodnes odevzdává každý výdělečně činný občan tzv. sociální příspěvek na sjednocení, přemýšlejí o jeho navýšení!  A to jim bývalý kancléř Kohl slíbil, že to bude jen symbolické a na pár let. Nebylo to trochu velké sousto?

Je super že jejich zdravotnictví je na nejvyšší úrovni v Evropě, ale proč se nyní potýkají s velkou dírou v rozpočtu zdravotních pojišťoven, když dovolili aby si za léky například proti rakovině  farmaceutické firmy účtovaly na měsíc a pacienta 123 000,- euro ( 3 075 000,- Kč) a prodlužují život o dva měsíce!? ( Magazín Der Spiegel).   Teď budou všichni pojištění povinně přispívat paušální částkou o kterou se navýší už tak drahé pojištění. Podle statistiky a průměrné mzdy platí nyní  7800 Kč měsíčně.

Proč nezvýší už tak jedny z nejvyšších daní v Evropě? Protože by byrokratie stála víc než  o co by se státní kasa obohatila. Daňový systém je tu nejkomplikovanější v Evropě a to musí každý občan odevzdávat daňové přiznání bez ohledu na to jestli podniká, je zaměstnanec nebo invalidní důchodce.

Daň z přidané hodnoty je kapitola sama pro sebe. Proč je 19% zdaněna například kojenecká strava, plenky, léky, potraviny a prostředky tzv. denní potřeby, ale 7% potrava pro psy a kočky a  hotelové ubytování. Jsou domácí mazlíčči a přespání  v hotelu důležitější než děti a zdravá populace?  Takže se vezme už tak sociálně slabým. Rodičovský příspěvek bude o 2% nižší a nezaměstnaní rodiče nebudou mít nárok na žádný. S nedostatkem míst v  mateřských školách a předškolních zařízení tímto asi zvýšení porodnosti nedocílí.

Proč jsou výdaje na nezaměstnané astronomicky vysoké, když se rozdíl o tom kolik má ten kdo pracuje a kdo ne liší jen několika procenty?  A zavedení daně z provozu jaderných elektráren a letecké přepravy bude  mít zřejmě za následek že se zvýší ceny elektřiny a transportu.

Ale německý občane nezoufej a vem si příklad od sousedů. My jsme do roku 1918 byli součástí  c&k mocnářství, pak první český stát, poté jsme byli okupováni a válčilo se, pak se tu na 40 let usadil rudý bratr a teď už 20 let dýcháme tzv. svobodně. Každý kdo tu panoval si to dělal po svém. My jsme tu ale stále. Možná by si se mohl trochu přiučit naší přizpůsobivosti a houževnatosti co jsme si vypěstovali v běhu dějin. A náš národní sport hledání skulinek v zákonech je docela zábavný ne? Tak si dáš o pár piv na Oktoberfestu míň, když stojí jen 200,- korun a v garáži ti nebude každý třetí rok stát nový Mercedes. Vždyť život má i jiný smysl než se v supermarketu u pokladny rozčilovat když  ta fronta je delší než 5 lidí a na Malorce o dovolené mít k dostání německý tisk a sledovat přenosy z fotbalové Bundesligy.

Autor: Jan Schilling | čtvrtek 10.6.2010 12:40 | karma článku: 13,65 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  19:37

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik