Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papíry na kolo?

  Vzpomínám si na jak jsem jako malý toužil po tom už konečně řídit auto. A tak jsem sedával otčímovi na klíně když někam jel, točil s ním volantem a snažil se dosáhnout na řadící páku. Pochopitelně bez mámy, protože ty pro tohle nemají pochopení. Se vzrůstajícím věkem jsem se na polní cestě pod dohledem otčíma  snažil krotit ty koně pod kapotou a jak jsem se tetelil, když jsem si tu kartičku zalisovanou do plastu vyzvedával. V poslední době ale přemýšlím o tom že budu řidičák odevzdávat. Dobrovolně a hlavně na letní měsíce. Můžou za to cyklisti. Ani motorizovaní účastníci provozu nejsou svatí, ale o tom se informuje dosytosti.

Každý rok jakmile se teplota vyšplhá na určitou hodnotu mám pocit, že se všechna  města mění v Amsterdam. Je to asi pohodlné snad i  rychlejší a někdo může mít pocit že není závislý na hromadné dopravě. Že něco pro sebe děláme, no aspoň se hýbeme a ti prďolové v těch plechovkách  můžou jen závidět. Proboha co, že se chovají  mnohdy hůř než důchodci na ranní tůře za levnějšími rohlíky? Jako by nám motoristům dost neztrpčovali život letní uzavírky a opravy, ceny pohonných hmot a policie a teď ještě oni. Každý kdo sedá za volant musí projít autoškolou, naučit se pravidla a dodržovat je, ale zajímalo by mne kolik z cyklistů ví jak se má na silnici chovat?

Kdo potkal v jednosměrce rodinku na kolech co na něj kroutí hlavou, přitom z jejich směru je tam taková ta  kulatá, červenobílá značka, ví o čem je řeč. K čemu mají vedle vozovky cyklostezky když je nepoužívají? Myslíte že když už se pohybují na vozovce, jedou za sebou? Ne. To by si nemohli povídat. Na křižovatkách když stojíme na červenou se přiřítí a zastaví si před námi co tam čekáme a správně přihasí si to zprava. Jakmile padne zelená a chcete jet tak to nejde, protože pedálista nezískal potřebnou rychlost. Zkuste předjet někoho zprava a policie vás u toho lapne, to je lahůdka pro strážce zákona. Nebo na křižovatce si vjedou mezi dvě auta a udělají si třetí pruh. Když to ubalancují tak je to v pořádku, ale já už měnil díky této zvyklosti  zpětné zrcátko.  Při odbočování vpravo mají přednost a zákon na ně pohlíží jako na slabší účastníky provozu. Tak ať se podle toho ale i chovají. Jakmile se stane nehoda, jsme my automaticky vinni bez ohledu na to jestli ano nebo ne. Samostatnou kapitolou se pak stává když se chodec náhodou ocitne na pro ně  vyhrazeném jízdním pruhu co se od chodníku liší jen barvou. V tu chvíli se za hlavou kráčejícího rozezní přinejmenším zvonkohra a to jen když je kolista dobře naladěn. Neměli by cyklisti na chodce také pohlížet jako na slabší účastníky? A jak že to je s promilemi? Je to docela zábavná podívaná vidět posilněného řídítkáře po pár pivkách, ale je to nestojí 5 bodů. Určitě by někdo mohl posuzovat jako diskriminační chtít po cyklistovi aby  měl řidičák, ale na silnici můžou.

Autor: Jan Schilling | pondělí 2.8.2010 23:27 | karma článku: 11,72 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Bude von der Leyenová ve funkci pokračovat? Lídři EU se na první schůzce neshodli

18. června 2024,  aktualizováno 

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování...

Jinudy prchat nelze. Kde je poslední otevřená brána do svobodné Ukrajiny

18. června 2024

Premium Na více než tisíc kilometrů dlouhé frontové linii mezi Ruskem a Ukrajinou se nachází poslední...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Česko vyzývá EU, aby omezilo ruské diplomaty. Špionománie, hrozí Kreml odvetou

17. června 2024  22:20

Pokud EU omezí pohyb ruských diplomatů, přijme Moskva odvetná opatření. Vyplývá to z vyjádření...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik