Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocnice skoro v centru města

Hurá. Konečně se mi vrátila drahá polovička domů. Po dvou náročných operacích v rozmezí tří měsíců a dvou téměř dvoutýdenních  pobytech v zařízeních s červeným křížem ve znaku byla propuštěna ze spárů bíloplášťů a systému co se jmenuje zdravotnictví. Lékaři nenechali v útrobách žádný nástroj a jizvy se hojí vcelku obstojně.

Začalo to 2. května když si stěžovala na podivný pocit v břiše podobný plynatosti. Po dvanácti hodinách marných pokusů to nějak zmírnit se však dostavil opačný efekt. Následoval přesun na pohotovost a po dvou hodinách čekání v prázdné čekárně se v rámci vyšetření uskutečnil rentgen co odhalil volný vzduch v dutině břišní. Diagnóza zněla perforace tlustého střeva a toxikace organismu obsahem zažívacího traktu. Oči se mi změnili ve dva velké otazníky a jako odpověď se mi dostalo, že to je možná způsobeno vrozenou vadou. Spokojil jsem se s odpovědí a o pět hodin později mi volali že už je vzhůru. Naskytnul se mi neutěšený pohled. Jipka, přístroje, hadičky a umělý vývod. Co s důstojností a sebevědomím člověka udělá když se vzbudí s pytlíkem u boku, jsem si do té doby neuměl představit. Někde mezi tím zoufalý pohled dvou očí, proč já. Tři měsíce na to byla zbavena pytlíku a útroby upraveny do původního stavu, jen o 10 cm kratší. Asi nemám dost bujnou fantasii na to si představit jak bolí podruhé otevřená a znovu zašitá rána a jizva na tom samém místě. Pan profesor, operatéři a většina personálu odvedla opravdu skvělou práci. Bylo příjemné zažít že pro někoho je jeho povolání posláním a poskytuje mu pocit naplnění. A to i přes problémy které se v tomto resortu vyskytují a jsou velmi podobné těm u nás. Za toto jim patří jim  dík a vděk.  Neřadím se  do skupiny chronických sťěžovatelů, ale pár drobností  si nešlo nevšimnout .

Jako první jsme bojovali o patřičný způsob jak zmírnit velké bolesti. Rozpravu s personálem na téma závislosti na opiátech jsme ukončili argumentací, že riziko vzniku závislosti za těchto traumatizujících okolností je tak nízké, protože bude medikament podáván z jiného důvodu než si přivodit pocity štěstí. S podáváním těchto léků je spojena náročná dokumentace a spíš jsem nabyl dojmu, že už tak plně vytížený personál si prostě jen snaží ušetřit pár úkonů. Další dramatem bylo dodržování hygieny  a to hlavně mladšího personálu. Proč sestra vezme za kliku u dveří pokoje na kterou sahal kdokoliv, už s navlečenými rukavicemi a hrne se vyjmout žilní katetr,  mi taky nebylo jasné. S ohledem na to, že se o pár metrů dál, byť v izolaci, nachází pacient s MRSA. Rozdíly v kvalifikaci a přístupu některých zaměstnanců byly hodně markantní. Uvést infúzní pumpu do provozu se dařilo profíkům do 30 vteřin a těm ostatním to trvalo deset minut. A zdravotník co k pacientovi přijde s okem zakrytým oponou vlasů a hlasitým převalováním žvýkačky v ústech na mne taky nedělá dojem přehnané profesionality. Strava je asi všeobecné téma samo pro sebe ve všech nemocnicích. Na poznámku, že tato 25 let stará budova deprimuje jsem podotknul, že ji někdy vezmu třeba na Bulovku.

Přeji každému aby si  v těchto budovách  pobyl co nejméně a pokud se tak stane, tak ať se mu dostane odpovídající a profesionální péče a lidské soudržnosti a pochopení. A doma někoho kdo na něj čeká a může se o něj postarat.

Autor: Jan Schilling | úterý 10.8.2010 20:55 | karma článku: 12,09 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Je tu tropický den. Ve středních Čechách a na Moravě bude přes 31 stupňů

18. června 2024  7:30,  aktualizováno  10:43

Česko čeká tropické úterý. Podle meteorologů stoupnou teploty na řadě míst nad 31 stupňů. Vysokými...

Ženě za vraždu partnera na Semilsku hrozí až 18 let vězení, je ve vazbě

18. června 2024  10:41

Ženě obviněné z vraždy partnera na Semilsku hrozí vězení od 10 do 18 let. Stíhaná je vazebně,...

Pchjongjang se chystá na Putina, Rusko zahájilo manévry v Pacifiku

18. června 2024  10:25,  aktualizováno  10:33

Ruský prezident Vladimir Putin míří do Severní Koreje na dlouho očekávanou návštěvu. Předchází ji...

Dítě se topilo v bazénu, zachránil ho pozorný návštěvník. Policie viní matku

18. června 2024  10:14

Skočila do vody a už se nevynořila. Tak dopadlo nedělní skotačení pětileté holčičky ve vnitřním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik