- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Existuje vyhláška s příhodným názvem „Healthy Claims“ a Institut EFSA v italské Parmě. Ti si vzali pod drobnohled ony zázraky. Ze 46 000 testovaných vzorků z kategorie „Functional Food“ od světoznámých koncernů ale i méně zvučných jmen, se hned v prvním jednoduchém testu smrskl jejich počet na 4200! A tak bádali dále a výsledek je ten že čokoláda propadla a jogurtíka a probiotíka výrobce stáhl z testu s odůvodněním že si studie dělají sami. Bojí se? A čeho, vždyť je vše v pořádku? Doložené podklady se mnohdy opírají o Wikipedii, Slovník naučný ba i Bibli, ale taky o malý počet testovacích osob a krátkou dobu co se výrobek na trhu nachází a tudíž nedostatek důkazů pro dokázání opravdu pozitivních účinků na lidský život. A tak výrobci musí zbavovat výrobky těchto téměř zázračných dovětků. Léky, není řeč o různých doplňcích co jsou jich regály lékáren plné, musí projít náročnými a dlouhodobými testy, jež prokáží že skutečně tuhle bakterii zničí než budou uvedeny na trh.
Taky máte pocit že pomalu mizí rozdíl mezi tím když jdeme do lékárny a do supermarketu? Už se těším jak nám reklamy budou vtloukat do hlavy, že bez probiotického nápoje a horkého nápoje s paracetamolem tu zimu prostě nepřežijeme. Farmaceutické firmy vsází na přesvědčení konzumenta o sebeléčení a potravináři na to že máme stále méně času se rozumně stravovat. Velikou roli zde hraje i faktor špatného svědomí a tvrzení výrobců že nás jejich produkt spasí.
Kdo je skutečně nemocen tomu nepomůže žádný margarín na snížení cholesterolu v krvi a kdo si myslí že si jeho konzumací preventivně zajistí průchodnost cév může si dokonce škodit, neboť pokud Phytosterin jež je do margarínu dodatečně přidán, nepotřebujeme a máme cholesterol v pořádku, ukládá se v cévách stejně jako tuk. Kde nám tohle nějaká reklama řekne. Využívají toho že ne všichni máme červený diplom a neinformovanosti široké veřejnosti. Většina lidí postižená tzv. civilizačními chorobami, pokud je nemá dědičné a nedá se s tím nic dělat, či se nejedná o následky úrazů, nikdy nepůjde sportovat a ten regál s uzeninami je prostě nenechá v klidu. Na druhou stranu se tato studie naprosto seriózně zaobírá problematikou genu jež pravděpodobně způsobuje obezitu a proč někdo projde okolo masny a přibere kilo a někdo se omezovat v příjmu kalorií nemusí a tukový prstenec by jsme u něj hledali marně.
Další články autora |