Danone…Ano?...Ne?

Jídlo co léčí. Jak pěkně to zní a už to znal i Hippokrates. Asi by se moc neradoval z toho, jak si jeho moudrá slova vykládají někteří výrobci. Nauka o stravování se nazývá výživa, ale pomalu se z ní stává obor farmacie. Na tom by nebylo nic znepokojujícího kdyby bylo pravdou, že čokoláda s extra porcí mléka podporuje růst dětí, jogurt s nějakými kulturami reguluje trávení a probiotický nápoj posiluje imunitní systém.

Existuje vyhláška s příhodným názvem „Healthy Claims“ a Institut EFSA v italské Parmě. Ti si vzali pod drobnohled ony zázraky. Ze 46 000 testovaných vzorků z kategorie „Functional Food“ od světoznámých koncernů ale i méně zvučných jmen, se hned v prvním jednoduchém testu smrskl jejich počet na 4200! A tak bádali dále a výsledek je ten že čokoláda propadla a jogurtíka a probiotíka výrobce stáhl z testu s odůvodněním  že si studie dělají sami. Bojí se? A čeho, vždyť je vše v pořádku? Doložené podklady se mnohdy opírají o Wikipedii, Slovník naučný ba i Bibli, ale taky o  malý počet testovacích osob a krátkou dobu co se výrobek na trhu nachází a tudíž nedostatek důkazů pro dokázání opravdu pozitivních účinků na lidský život. A tak výrobci musí zbavovat výrobky těchto téměř zázračných dovětků. Léky, není řeč o různých doplňcích co jsou jich regály lékáren plné, musí projít náročnými a dlouhodobými testy, jež prokáží že skutečně tuhle bakterii zničí než budou uvedeny na trh.

Taky máte pocit že pomalu mizí rozdíl mezi tím když jdeme do lékárny a do supermarketu? Už se těším jak nám reklamy budou vtloukat do hlavy,  že bez probiotického nápoje a horkého nápoje s paracetamolem  tu zimu prostě nepřežijeme. Farmaceutické firmy vsází na přesvědčení konzumenta o sebeléčení a potravináři na to že máme stále méně času se rozumně stravovat. Velikou roli zde hraje i faktor špatného svědomí a tvrzení výrobců že nás jejich produkt spasí.

Kdo je skutečně nemocen tomu nepomůže žádný margarín na snížení cholesterolu v krvi a kdo si myslí že si jeho konzumací preventivně zajistí průchodnost cév může si dokonce škodit, neboť pokud Phytosterin jež je do  margarínu dodatečně přidán, nepotřebujeme a máme cholesterol v pořádku, ukládá se v cévách stejně jako tuk. Kde nám tohle nějaká reklama řekne. Využívají toho že ne všichni máme červený diplom a neinformovanosti široké veřejnosti. Většina lidí postižená tzv. civilizačními chorobami, pokud je nemá dědičné a nedá se s tím nic dělat, či se nejedná o následky úrazů, nikdy nepůjde sportovat a ten regál s uzeninami je prostě nenechá v klidu. Na druhou stranu se tato studie naprosto seriózně zaobírá problematikou genu jež pravděpodobně způsobuje obezitu a proč někdo projde okolo masny a přibere kilo a někdo se omezovat v příjmu kalorií nemusí  a tukový prstenec by jsme u něj hledali marně.

 

 

Autor: Jan Schilling | středa 27.10.2010 8:46 | karma článku: 16,73 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44

Jan Schilling

Zelený zázrak

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11