Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pošťácká abeceda K-Z.

V roce 2018 jsem napsala blog Pošťácká abeceda A-J. Protože jsem na konci toho blogu slíbila, že pokračování bude příště, tady je. Sice o tři roky později, ale kdo by takovou maličkost řešil, žeáno.  

K - komise,aneb všechny ty propisky, aromavisačky, pastelky, omalovánky, knihy a další nezbytné věci, které určitě doma každý potřebuje. Někdy to na poště vypadá jako na tržnici a už chybí jen ta atmosféra:

"Kúúúpujtééé pastelkýýý, barevné, na kreslení jako dělané! Nebudou!"

"Knihy v akci! Kupujtéééé,lidičky!"

L - losy. Stírací. Chápu, že se některým už po otázce:" Nechcete los?" aktivuje nástroj na porcování v kapse, ale většina už pochopila, že z lidí nechceme dělat aktivní gamblery, ale musíme plnit plán. A jako nechci nějak našeptávat, či snad ho někomu nutit, ale fakt jsou některé výherní. Vážně! Nekecám, Ale které to jsou, to neprozdradím, to by pak chtěl každý.

M - mince. Jak by řekl Mireček z Básníků -někdy je jich málo a někdy moc. Nikdy ne tak akorát. Jsou dny, kdy škemráme o každé drobné, zatímco zákazníci platí tisícovkami a menší nemají (ale máte, kdybyste zapátrali po kapsách!). A naopak, když mincák přetéká a pokladník hrozí pěstí, ať už ty kovové padesátky konečně udáme, jinak se pod jejich tíhou zbortí trezor, přijde k okýnku pán s pečlivě zabalenými mincemi do ruliček a žádá výměnu za bankovky, A v těch úhledných ruličkách má..PADESÁTIKORUNY! Celkem za pět tisíc. Kdo je přijme, toho zřejmě čeká krvavá msta pokladníkova.

N - návštěvy na poštách nejsou obvykle přijímány s nadšením. Soukromé, ani ty služební. Soukromá návštěva (obvykle někdo z rodiny, či kamarád) se přihasí k okénku spřízněné osoby, bez lístku s pořadovým číslem a se slovy: "Jé, ahoj, jdu jen na skok!" naskakuje minimálně čtvrt hodiny, zatímco okolostojící dav, třímající ve zpocených rukách své lístečky, nesouhlasně šumí, poté burácí. Načež návštěva utrousí: " Snad se tolik nestalo." a opouští ubohou příbuznou (nebo kamarádku) a nechává ji všanc hněvu rozburáceného davu.

 Služební návštěvou je obvykle balíkář, který se také netěší velké oblibě, protože jeho příjezdem jedna z pracovnic opouští přepážku a jde se věnovat jemu, pardon, balíkům. A fronta bobtná a výpadek jedné přepážky je sakra znát. Chápu, je to k nasr..ní.

O -obyčejný balík, tzv."óčko". Posílat něco óčkem se fakt nevyplatí. Je sice levnější o celých deset korun, oproti doporučenému balíčku, ale když se ztratí tak...ho nikdo hledat nebude. Ani když se poničí. Pošta se u této služby zříká veškeré odpovědnosti.A vy si tak můžete jít stěžovat akorát na..hlavní nádraží.

P - pokladna, meta mnoha lupičů. V pokladně sníme o dovolené na Seychelách, když vidíme, jak počítačka plive jednu bankovku za druhou a vzdycháme, že tyhle prachy nám nikdy nebudou říkat pane. Mezi tím sněním tam také pracujeme a večer často míváme staženou p...pozadí, aby nám vyšla uzávěrka přesně.

R - doporučený dopis, neboli rekomando. Často nám zůstavají na poště nechtěná, nevyzvednutá, zvláště ta se zeleným pruhem. Zelený pruh nebrat! Ani modrý pruh se netěší přílišné oblibě. Tak je po deseti dnech posíláme zpátky a je s tím akorát práce navíc. Běžná praxe všedních dní:

"Dobrej, mám tu složenku?"

"Nemáte, bohužel. Ale máte tady pět doporučených dopisů!"

"Ty nechci, nashle!"

S - SIPO. Čím to je, že ho 90% lidí platí až poslední den v měsíci? To ten bílý cancour, položený v předsíni, měsíc netečně obchází, doufaje, že vysublimuje, nebo ho za něj někdo zaplatí? Poslední den v měsíci netrpí pošta nedostatkem peněz, protože SIPO. Jestli to měl být návod pro lupiče, tak to sorry.

T - telegram. Pamatujete? Tato služba, která byla zrušena v r.2010, byla velmi oblíbená. Někdy telegramy přinášely radost, někdy smutek. Někdy vás probudily o půlnoci. Slovy se šetřilo, protože byly drahé, tak to většinou vypadalo takhle: Kluk STOP 3,50kg STOP 50cm STOP Novákovi. Dnes už telegramy vytlačily na pravdu boží SMSzprávy a emaily. Zbyla jen ta nostalgie.

U - úložna Brno. Končí tam zásilky, které nikdo nechce, nebo kvůli chybějící zpáteční adrese nejdou poslat zpět odesílateli. A my jsme sice multifunkční, ale bohužel nejsme jasnovidci.

Posílat něco do úložny je vopruz a papírování. Lidi, vyzvedávejte si zásilky, nebo nám Brno brzy lehne pod tíhou opuštěných a nechtěných zásilek.

V - výpisy. Bez výpisu se dnes člověk neobejde. V nové práci chtějí výpis z rejstříku trestů, popřípadě i vypis z evidence exekucí. Výpisy z RT (rejstřík trestů) bývají, až na vyjímky trapně jednotvárné, Češi jsou prostě vzorňasové (tak kde se berou ty přeplněné věznice?)

Řidiči často chtějí výpis z bodového hodnocení. To je někdy docela napínavé sledovat, jak se dotyčný nápadně chvěje, potí a modlí se. Ale plný počet, to jest 12 bodů, jsem viděla snad jen jednou. Pána to nijak nerozhodilo, s výrazem pokerového hráče zaplatil a odešel (zřejmě po svých).

 On i takový výpis z katastru nemovitostí může leckoho překvapit. Jako toho pána, který přišel s babičkou a bláhově si myslel, že na výpisu bude jako majitel uveden on. Že se mýlil, jsme poznali z hlasité hádky, kterou slyšeli nejen všichni na poště, ale jistě i v celém obchodním centru. O-ou, babička zřejmě něco zatajila. Co způsobí jedna nevinná, informační návštěva pošty.

Z - zpožděná zásilka, tzv."zetko", které nestojí za delší vypisování a také Závěr mého blogu.

Kdo si všiml chybějících písmen, tak není závada na vašem přijímači, ale kdybych přidala Q,W,X a Y, byl by už článek příšerně dlouhý a nikoho by nebavil, kromě mě.

  Pěknou, deštivou sobotu, milí čtenáři.

 

 

 

 

 

Autor: Šárka Andrlová | sobota 15.5.2021 18:09 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Šárka Andrlová

Kam se poděli staří dobří Chinaski?

A proč se bojím otevřít konzervu, aby na mne nevyskočil Marek Ztracený? Samé otázky. A nejčastěji mi běží hlavou, když se marně snažím naladit na rádiu v autě něco poslouchatelného.

2.5.2024 v 9:44 | Karma: 20,92 | Přečteno: 544x | Diskuse| Ostatní

Šárka Andrlová

Jak Liberecký kraj vyhazuje peníze do kanálu...pardon, do kolejí

Tak nám začátkem roku přidali nové vlakové spoje. Předcházel prý tomu velmi podrobný průzkum. A výsledek?

26.4.2024 v 13:17 | Karma: 33,69 | Přečteno: 3906x | Diskuse| Společnost

Šárka Andrlová

Není možné se splést aneb „Vraťte se k vyšívání, dámo!“

Okomentovala jsem sportovní blog. Jejda, to jsem si naběhla! Protože jsem se spletla. Chudáci Procházka s Paterou.

23.4.2024 v 17:48 | Karma: 19,15 | Přečteno: 665x | Diskuse| Poezie a próza

Šárka Andrlová

Výluka skončila, radujme se! Vážně?

Tak nám 8.června skončila jedna výluka. Z Železného Brodu do Staré Paky. Nejvíce si, myslím, oddychli výpravčí ze Staré Paky. Už jim muselo z celodenních telefonátů od nás, průvodčích, drnčet v uších.

11.6.2023 v 14:28 | Karma: 23,18 | Přečteno: 658x | Diskuse| Poezie a próza

Šárka Andrlová

„Mě to baví!“

odpověděl Ptáček panu Hlavsovi ve známé cimrmanovské hře Vizionář. Pan Ptáček byl uhlobaronem. To bych celkem brala, ale jsem průvodčí.

21.4.2023 v 10:13 | Karma: 28,39 | Přečteno: 939x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 24,58
  • Průměrná čtenost 5371x
Zasloužilá matka osmi dětí (tří vlastních a pěti vyvdaných). Průvodčí v tyrkysových "vobludách." Autorka knihy Cesta do blikajícího pekla. Druhá kniha-Tajemství domu v L. vyjde již brzy.

Seznam rubrik