Vousy proti sexu

Proč má ten Kristus ženský šaty ? -  zeptala  se  mne  malá neteř, když jsem ji prováděla pražskou Loretou a ona zahlédla v kapli Bolestné P. Marie záhadnou sochu na kříži.

Sv. Starosta v Loretě (zdroj: www.loreta.cz)

Kdepak Kristus. Svatá Starosta! Ale také Librada, Wilgefortis, Liberata, Kümmernis, Eutropia, Uncumber, Dignefortis,  atd., atd.  Kanonizována sice doposud nebyla, zřejmě ani nikdy nežila, ale jmen má jak několik svatých dohromady. A těch legend, co o ní koluje!

Svatá Starosta/Librada prý pomáhá proti vynuceným sňatkům a  je portugalskou patronkou žen špatně provdaných či žijících v  nešťasném manželství.  Že  by proto taková mezinárodní popularita?  Je tedy pozitivní, že u nás ji moc neznáme? Nu, pro všechny případy raději udělám osvětu. Že aby bylo jasný, kam se obrátit, kdyby bylo třeba …

Příběh sv. Starosty je mišmaš několika legend a lidové tvořivosti. Údajně byla krásnou dcerou lusitánského krále, který ji někdy v osmém století - proti její vůli - zaslíbil maurskému králi Sicílie. Jelikož Librada jako tajná křesťanka učinila slib panenské čistoty, začala se modlit k Bohu, aby z ní udělal odpudivou bytost. Povedlo se. Těsně před svatbou jí po celém těle jí začaly růst chlupy a na tváři jí k tomu všemu ještě vyrašil mohutný plnovous. Jakmile ji sličný sicilský král v tomto stavu uviděl, zrušil zasnoubení a po maursku z Lusitánie vysublimoval. Otce Librady celá situace natolik rozezlila (dohoda o vzájemném neútočení zřejmě v háji), že dceru nechal okamžitě ukřižovat.

Kdyby opravdu žila, byla by  sv. Starosta zřejmě první anorektickou mučednicí. Podle dalších legend totiž ihned po dohodě svého otce s maurským králem přestala jíst, což byla v těch časech velmi oblíbená dívčí zbraň proti vynuceným sňatkům. Pokud bychom tedy chtěli moderní vysvětlení, hladověním mohlo dojít k hormonálnímu rozvratu v těle, což pak vedlo ke špatné funkci nadledvinek a následně tedy i k  již zmíněnému a proslavenému plnovousu královské dcery Librady.

Tak se zrodila legenda o vousaté svaté. Ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a Francii najdete její obraz nebo sochu skoro v každém kostele. U nás jich tolik není, a tak hledejte! Nikdy totiž nevíte, kdy ji budete potřebovat ….

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Bayerová | čtvrtek 31.10.2013 17:31 | karma článku: 17,98 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72