O jednom lopaťákovi

Tak dlouho klamal svého šéfa, až skončil zaživa v jámě. A jeho lebka posléze v Praze.

Sv. Haštal alias Castullus.

Byl majordomem císaře Diokleciána, zapřísáhlého pronásledovatele křesťanů. Ani to Haštala neodradilo a dal se k nim. Veden heslem pod svícnem je tma, schovával na půdě paláce pronásledované křesťany, dokonce i papeže Caia. A při té příležitosti si tam vesele pořádali bohoslužby.

A pak se to jednoho dne provalilo. Císařský náměstek Fabián je všechny z půdy přemístil do vězení a přilehlých mučíren. Haštala natahovali na skřipci a pověšeného hlavou dolů ho bičovali.  Chtěli po něm, aby obětoval Martovi. Samozřejmě nedal nic a trval na své víře, tak ho ztřískaného a plného ran  hodili do jámy a zaházeli pískem (lopata). Tu museli napřed vyhloubit (rýč). Takže atributy víc než jasné.

Ve středověku byla moc oblíbená Haštalova zobrazení v různých fázích mučení, nebo jeho sochy a malůvky v jakémsi vznešeném oblečení či rytířské zbroji. Většinou s mečem či kopím, ale často se svatý ještě k tomu všemu ležérně opíral o již zmíněné atributy - rýč nebo lopatu.

V Praze mu už ve druhé polovině 12. století zasvětili trojlodní románskou baziliku. O gotické novostavbě se rozhodlo v první polovině 14. století a poté ji realizovali opodál.  A tenhle kostel, samozřejmě po mnoha přestavbách, stojí na Haštalském náměstí dodnes.

A tam je také v současné době uchovávána i lebka světce, kterou Praze opatřil roku 1368 císař a král Karel IV. Možná i proto se u nás dlouho věřilo, že sv. Haštal ulevuje od bolestí hlavy.

Pokud vám tedy zrovna třeští kebule, máte možnost. Liturgická připomínka svatého Haštala je právě dnes.

Lopatový svatý s lebkou v Praze třeba pomůže ! Jsou věci mezi nebem a zemí ...

 

Glosa : Zaživa pohřbený Haštal po sobě zanechal vdovu Irenu. To je ta, co si zatáhla domů sv. Šebestiána, když z něj sofistikovaným mučením udělali střelci jehelníček. Z ran ho vyléčila. Po uzdravení ho ale Diokleciánovi pochopové stejně utloukli kyji. To ovšem vdova ještě netušila, když dobro konala. A možná i proto se dostala do společnosti svatých  pod jménem "Irena Kastulova".

 

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Bayerová | středa 26.3.2014 8:45 | karma článku: 12,57 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72