Na cucky (sv. Korona)

Příšerný dávný příběh. Jedno z nejstrašnějších umučení, jaké si choré hlavy starověku mohly vymyslet.

Dnes nemá svátek jen Bonifác, ale  i svatá Korona. V Řecku jí říkají Stefanida (stefanos=koruna), tedy Štěpánka.

V současnosti ji skoro nikdo nezná, ale ve středověku byla slavná a velebená. Dokonce po ní pojmenovali i místa v Rakousku - St. Corona am Wechsel (možná jste tam už byli lyžovat) a St. Korona u Pasova v Německu. V Bavorsku i v Rakousku bývaly poutě ke sv. Koroně velmi oblíbené.

Pro Čechy je světice zajímavá i jinak. Zaujala Karla IV. natolik, že její ostatky dovezl osobně do Prahy z Feltre v Itálii. A uložil je do Svatovítské katedrály.

Celý příběh sv. Korony vychází hlavně z legend. Především se neví, zda žila a zemřela v Sýrii nebo v Egyptě. Prý byla manželkou jistého Viktora a bylo jí šestnáct let. Oba byli křesťané a nelíbili se místním pohanům. Syrským nebo egyptským. Když Koronu a jejího  manžela nepřesvědčili, aby obětovali jejich bohům, odsoudili je k smrti.

Koronu čekalo něco strašného. Popravčí ohnuli dvě palmy a přivázali dívku mezi ně. Za ruce a nohy. Poté palmy pustili ...! ... a mučednici to roztrhlo na dvě půlky. Minimálně. Spíš těch kousků asi bylo víc ...

A takhle Koronu vždy zobrazují. Jak ji uvazují k palmám. Někdy také i s manželem Viktorem (např. na vitráži ze 14. století ve Štrasburku). Často mívá na hlavě korunu nebo drží v ruce zlaťák. To asi proto, že je patronkou peněžních záležitostí (v Rakousku i loterie), hrobařů (asi byla fuška ji pohřbít) a řezníků (tady si netroufám ani pomyslet proč ...).

Jak to, že svatá s takovou story upadla v zapomenutí ? Snad jsem jí dnes vrátila trošku bývalé slávy ...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Bayerová | středa 14.5.2014 11:00 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72