Máte rádi svého zubaře?

Já ano, tak mu dnes pošlu pozdrav.  Jelikož v neděli je i jeho den. A všech, co s ním v ordinaci spolupracují a jsou na mě vždycky hodní. Nejenom, když se v křesle tu a tam klepu strachy.

Gaudenzio Ferrari (kolem r. 1530) - sv. Apolonie (vpravo) se svou krajankou - sv. Kateřinou Alexandrijskou

Vlastně by měli slavit všichni stomatologové a jejich týmy, protože právě dne 9. února se nejen v liturgickém, ale i v našem současném kalendáři, připomíná den sv. Apolonie (Apoleny), jejich patronky.

Dnes už o ní toho moc nevíme, ale ve středověku i dlouho poté byla velmi často vzývanou svatou celebritou. Jenom sv. Apolena totiž pomáhala od zubního trápení. Sice jí fušovali do řemesla taky kováři, ale právě u nich se jí ubozí trpitelé asi dovolávali nejvíc.

Jak k tomu sv. Apolonie přišla? Zase mučením, jak jinak.

Její příšerný osud popsal v jednom ze svých dopisů alexandrijský biskup Dionysius v polovině 3. století.

V roce 249 totiž došlo v Alexandrii k fanatickým útokům na křesťany, které se zvrhly v těžké masakry. Stoupence Krista jejich sadističtí nepřátelé  zabíjeli například vtloukáním hřebíků do očí, kamenováním, vláčením za koňmi, ale i klasickým upalováním.

Apolonie byla prý v té době už vyššího věku a žila jako panna, která se zasvětila Kristu. A dav si našel i ji. Pronásledovatelé požadovali, aby se vzdala své víry a při té příležitosti zvolili speciální formu přesvědčování. Začali trháním jejích zubů, pokračovali jejich vyrážením a nakonec jí rozbili čelisti.

Zmučenou Apolenu pak dovlekli ke hranici a dali jí na vybranou. Buď pro Krista shoří na škvarek, nebo se ho vzdá a nechají ji na pokoji.

Apolonie se rozhodla. Jelikož nemohla rozmlácenými ústy vůbec promluvit, dala najevo svou vůli jinak. Skočila do ohně. 

Patronku stomatologů, ale také zubních techniků, sestřiček, hygienistek i jejich pacientů, na obrazech a sochách poznáte vždycky. Drží totiž v kleštích svůj zub a občas kolem ní šlehají plameny. A taky třímá mučednický palmový list.

Bezzubá světice, která z vlastní trpké zkušenosti ví, proti čemu pomáhá a hlavně komu pomáhá pomáhat. A že je to záslužná práce ! To teda uznejte ...

 

(Věnováno MUDr. Jiřímu Královi a jeho týmu)    :-)

 

Všichni moji svatí na :

http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/r/76155/O-svatych-trochu-jinak.html

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Bayerová | pátek 7.2.2014 8:45 | karma článku: 12,71 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72