Jak se vařilo ... ve středověku
Rozhodla jsem se jít proti proudu. Nehubněte! Nechte krabičky krabičkami, beztak je to podfuk! Saláty jsou už moc profláknuté a ruku na srdce - nudné!
Dejte si ŠALŠI! Nabízím jeden z posledních objevů své šílené kuchařské mysli !
U Čechách a na Moravě jsme vždycky byli virtuozové na omáčky. Kam se to podělo, když už se ve středověku vědělo, že bez šalše není hodokvasu? Kuchař, který neměl na šalše buňky, byl rázem odepsaný. Pokud ho nespokojený pán nenechal zamordovat hned, většinou se musel spasit útěkem na jiné panství. A šalše se hbitě doučit.
Jelikož se ve středověku jedlo hlavně pečené nebo vařené maso a koření bylo drahé, žádná hostina se neobešla bez speciálních omáček, kterým se také říkalo jíchy. Teď mluvím hlavně o horních deseti tisících. Hradní čeládka si pečeně moc neužila, z masa dostávala jenom hovězí dršťky, osrdí nebo hlavy. V podhradí byla gurmánská realita ještě tristnější. Jedly se hlavně polévky, kroupy, hrách, zelí a chleba.
Ale zpět k jíchám neboli šalším. A to na panské dvory a šlechtická sídla, kde se podávala hlavně pečeně všeho druhu, ryby či zvěřina na jakýkoliv způsob. A drůbež. A taky asi všechno, co lítalo kolem. V historickém románu Ranhojič (Anglie a Orient v 11. století) jsem četla sofistikovaný recept na pečenou labuť. Bacha, je dost suchá, chce to hodně špeku! Běžné byly i vývary z vran (toužím ochutnat už od dětství, kdy jsem přečetla Babičku) a nadívaní slavíci či skřivani. O kvíčalách ani nemluvím. Onehdy jsem v parku takového obézního drozda zahlédla a už jsem ho viděla na středověkém pekáči ...
Ke všem výše uvedeným krmím se právě podávaly šalše. Hlavně zvěřina se bez správné jíchy neobešla. Tak konečně několik receptů. Vybírám ty říznější:
Śípková šalše : rozvař 2 hrsti chlebové střídy ve sklence červeného vína. Přidej dvě špetky muškátového květu a jednu až dvě lžíce šípkových povidel. A ulov si k tomu kance! (Není-li Bivoj po ruce.)
Česneková šalše s vlašskými ořechy nebo mandlemi : Nejdřív rozmíchej ve štávě vypečené z masa (asi 2dcl) 2 hrsti chlebové střídky. Řádně míchej, aby jícha nebyla moc hustá ani řídká. Přidej hrst pomletých mandlí nebo ořechů a rozmačkaný česnek pole chuti (aspoň 2 stroužky). Následně vem volskou hlavu, vyřízni jazyk a uvař ho. Jíchu už máš. A chceš-li můžeš si ji i obarvit. Šťávou z třešní, borůvek nebo hroznového vína.
Hroznová šalše: zastřel kachnu, vyjmi šíp a po oškubání a vykuchání upeč tuto na medu. Pak nakrájej prorostlou slaninu na kostičky a udělej škvarky. Přidej rozmačkané hroznové kuličky a vař, až budeš mít správnou hustotu. Přidej rozmačkaný česnek a posekané čerstvé lístky šalvěje. Podávej k oné medové kačce.
Zázvorová francouzská jícha Jance : na dvoře si odchytni pěkného kapouna a dej čeledi k upečení. Připrav šalši z půl kila bílého chleba, 200 g loupaných pomletých mandlí, 3 hrnků dobrého bílého sladšího vína, 3 stroužků rozmačkaného česneku, lžičky octa, lžičky mletého zázvoru a soli. Vše řádně promíchej a promačkej. Propasíruj přes síto do hrnce a povař asi 10 minut. Není-li kapoun, zkus šalši s kuřetem.
A na závěr dvě jíchy velmi speciální. Ještě jsem je nezkoušela. Váhám. Podávaly se totiž k veverkám. I když mám jistotu, že ty se u nás jídávaly běžně. V již zmiňované Babičce Boženy Němcové veverky u Kudrnů přece ochutnala i Barunka! A to už dávno nebyl středověk...
Takže :
Veverky stáhni, vykuchej, čistě omyj a dej vařit. Když trochu změknou, vodu slij a veverky řádně vymyj. Poté je dovař v hovězím vývaru. Podávej s jíchou žlutou nebo černou.
Žlutá : upeč játra a přidej dva krajíčky bílého chleba roztlučené v hmoždíři. Přilej hovězí polévku, přeceď a propasíruj. Šoupni tam veverky, okořeň tlučeným pepřem, mletým zázvorem, muškátovým květem a osol. Zdobit můžeš smaženými jablky.
Černá : uvař sušené švestky, přidej tlučený suchý černý chleba a trochu vody s octem a hovězí polévku. Vše povař. Proceď a propasíruj. Dodej veverky a nech povařit. Okořeň tlučeným pepřem, hřebíčkem, zázvorem a šafránem. Ozdob smaženými vajíčky.
Dobrou středověkou chuť!
P.S. Nech veverku žít ...!
Šárka Bayerová
Fronta na Alžbětu
...se stála v Literární kavárně Academia na Václavském náměstí v Praze. Když tu slovenská Brňačka -a místní blogerka - Alžběta Vlčková podepisovala svou knihu "Sfumato"...
Šárka Bayerová
Mám dvě otázky, pane premiére
A fakt sorry jako, zas se budou týkat vašich dětí, resp. jen jednoho z nich. Prostě mě to zajímá....
Šárka Bayerová
Kritika České televize?
Je to svízelné něco vytvořit a všem se zalíbit. Nebo aspoň někomu. Když je kritik všudypřítomný.....
Šárka Bayerová
Ostrava!!!
Sto roků v šachtě jsem nežila, a tak jsem taky nemlčela. Nakonec s mlčením mám odjakživa problémy. Natož pak na scuku blogerů v kraji razovitem...
Šárka Bayerová
Stoletá vzpomínka
Aniž by tušila budoucí významné datum, začala si moje prateta Anička 22. března roku 1918 psát deník.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal
Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...
Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA
Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...
Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...
Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici
Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...
- Počet článků 547
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1510x
( aladul333@gmail.com )
Seznam rubrik
- Kde se vzalo slovo...?
- O ženách, které se nedaly
- Vzpomínky na historii
- Pikanterie z historie i světa
- Fotoblogy
- O psech
- O lidech
- O psech a lidech
- O zvířatech a lidech
- O svatých trochu jinak
- Svatí na Karlově mostě
- O apoštolech na orloji
- Osobní
- O exotickém vaření (zvesela)
- Historky všeho druhu
- Komentované události, glosy
- Povídky
- O mé rodině a jiné květeně