Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byla královnou jen měsíc

A dva dny k tomu. Celá krátká šaráda kolem jejího panování se odehrála v počínajícím létě roku 1945.   

Marie José (Charlotte Sophie Amélie Henriette Gabrielle) Belgická se narodila roku 1906 jako královská dcerka. Malá princeznička s nepoddajnými vlasy, se kterými bojovala celý život. Jediná holčička v rodině monarchy Alberta Belgického a jeho manželky Alžběty Gabriely z Wittlelsbachu, vévodkyně Bavorské.

 

 

 

 

 

Už od dětství věděla, za koho se vdá. Za italského následníka trůnu. Jiný adept na úrovni se totiž v její  věkové kategorii v Evropě tehdy nevyskytoval. A tak ji poslali do klášterní školy v princově domovině, aby se naučila italsky. Když jí bylo třináct let, trávila prázdniny v královské rodině, aby se seznámila s budoucím manželem. Moc si jí nevšímal. Proč, o tom později. Ale už tehdy se spřátelila s jeho sestrou, princeznou Mafaldou, kterou v budoucnosti čekal velmi tragický osud.

Marie José byla odmalička velká sportovkyně. Po otci, který byl vášnivý turista, lyžař a horolezec. Často spolu podnikali horské túry, většinou inkognito.  Ale nebylo zanedbáno ani její pozdější  klasické vzdělání, jak se na princezny sluší. Hudba, tanec, malování, literatura, jazyky… 

V roce 1930 se konala velkolepá svatba. Z Marie-José se stala vévodkyně z Piemontu. Manželství od počátku moc šťastné nebylo. Korunní princ Umberto miloval umění: navrhoval interiéry a šaty (např. svatební pro svou snoubenku), hrál divadlo a pořádal velkolepé večírky pro herce, režiséry, módní návrháře, zpěváky a malíře. A obklopoval se hlavně muži. Se vší pravděpodobností byl gay. Jean Marais a Luchino Visconti byli prý jedni z jeho mnoha milenců. Otec král Viktor Emanuel III. z toho permanentně šílel, a proto na svatbu velmi tlačil. Aby ucpal pusu bulváru a hlavně fašistům, protože se jich bál. Ty totiž soukromý život prince hodně zajímal.

Přesto se ale v manželství narodily čtyři děti. Marie-José se silou mocí snažila vybudovat klasickou šťastnou rodinu. Navíc prý svého muže velmi milovala. Ale Umberto před ní neustále nenápadně prchal - hodně cestoval a věnoval se svým zálibám.

A tak se Marie-José starala hlavně o děti a jejich výchovu. A ani ona se nevyhnula drbům. Po válce meldoval Mussoliniho syn, že Marie-José a jeho otec spolu měli poměr a doložil to jakýmsi prapodivným dopisem. Tvrzení je ale v rozporu s Mussoliniho deníkem, kde se o Marii-José diktátor zmiňuje jako o protivné a ošklivé ženské, která není vůbec jeho typ. A Marie-José ho podle mnoha svědectví taky moc v lásce neměla.

Značně opomíjená vévodkyně z Piemontu se učila pomalu samostatnému životu. Hodně cestovala a také si zařídila byt mimo palác, kde provozovala jakýsi kulturní salón. Chodili k ní literáti, filosofové, umělci. A bylo mezi nimi dost antifašistů. Přátelila se například s Albertem Moraviou.

Sama musela čelit i rodinným tragédiím. V únoru roku 1934 se zabil při horolezeckém výstupu její otec. Na trůn nastoupil bratr Marie-José, Leopold III., který měl okouzlující manželku Astrid. V létě roku 1935 spolu byli královští manželé na výletě ve Švýcarsku a havarovali. Těhotná Astrid (čekala čtvrté dítě) zemřela na místě. 

Když v květnu roku 1940 němečtí nacisté obsadili Belgii, dostala se Marie-José do zvláštní situace. Její bratr král byl v německém zajetí a Mussolini vzápětí vyhlásil válku Francii a Anglii. A tak Marie-José žádala manžela, aby okamžitě odjeli do švýcarského exilu. Odmítl. Tvrdil, že musí zůstat u královského otce a že ho Itálie potřebuje.  Pročež se vévodkyně snažila využít toho, že byla od roku 1939 prezidentkou italského Červeného kříže. Byla jakousi pseudodiplomatickou nenápadnou nitkou mezi zeměmi, které spolu válčily. Jeden anglický diplomat o ní údajně řekl, že je jediná z královské rodiny, které to politicky myslí…

V roce 1943 se Marie-José pokoušela zprostředkovat mírovou dohodu mezi Itálií a USA, čímž velmi vytočila královského tchána. Do 24 hodin musela s dětmi opustit Řím. A tak odjela do Švýcarska a do Itálie se vrátila až v květnu roku 1945. Oficiálně. Jelikož i v době vyhnanství, často přejížděla do Itálie ilegálně na lyžích a pomáhala italským partyzánům. Údajně vozila poštu a peníze.

No a pak přešla Itálie na stranu Spojenců. Naprosto znemožněný král Viktor Emanuel III. abdikoval ve prospěch svého syna 9. května 1945. Z Marie-José byla královna. Poté se snažili s manželem Umbertem II. zachránit, co se dalo. Cestovali po válkou zničené Itálii, pomáhali a všude je vítali. Zanedlouho poté se začalo spekulovat, že kdyby se starý král vzdal vlády už v roce 1943, mohlo být všechno jinak. Jelikož 2. června proběhlo referendum. A výsledek byl následující: 54% pro republiku, 46% pro monarchii. A bylo to.

Za týden odjela už bývalá královská rodina Portugalska.  Po nějaké době se vratké manželství definitivně rozpadlo. Marie-José a Umberto se rozhodli žít odděleně. Ona odjela s dětmi do Švýcarska, on zůstal v Portugalsku. Nikdy se ale nerozvedli. Exkrál pořád věřil v obnovu italské monarchie. A katolický panovník přece nemohl být rozvedený…

Marie-José prožila většinu života ve Švýcarsku a v Mexiku, kam se provdala její dcera Maria Beatrice. Také hodně cestovala - Egypt, Indie, Polsko, Rusko, Blízký východ…

Do Itálie ji pustili až po smrti manžela, který zemřel v roce 1983. Na zvláštní povolení krátce navštívila Turín v roce 1988. Dlouhodobě se poté snažila o změnu zákona, podle kterého nesměli na italskou půdu vstoupit mužští členové královského rodu. Tedy její synové a vnuci. Nařízení bylo zrušeno až roku 2002. To už byla rok po smrti.

Marie-José zemřela 27. ledna roku 2001 na rakovinu plic. Bylo jí 94 let. Kdysi kralovala pouhých 33 dnů. Převážně v květnu, a tak do dějin vstoupila jako Májová královna…                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Námět: TV film L`ultima regina (Poslední královna), Itálie 2002 - a jedna zajímavost k tomu - titulní roli ztvárnila herečka Barbora Bobulová - princezna z naší Nesmrtelné tety.  V Itálii je už dlouho televizní a filmovou hvězdou.

Fakta:  Wikipédia francaise

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Šárka Bayerová | úterý 7.4.2015 9:00 | karma článku: 27,69 | přečteno: 1924x
  • Další články autora

Šárka Bayerová

O šikovné milence Toničce

Tak jsem trošku francouzského krále v minulém článku přechválila. Šlo o jeho druhou milenku Antoinette, tedy Toničku. Na rozdíl od své předchůdkyně od Karla VII. zřejmě žádný oficiální glejt nedostala.

8.3.2020 v 11:35 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

První oficiální milenka

Královská, co na svou lásku dostala glejt. Kde jinde, než ve Francii. A tak se v první polovině patnáctého stoleti otevřela cesta mnoha dalším...

6.3.2020 v 21:09 | Karma: 22,73 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Nudíte se? Kupte si novou postel! Nebo klidně dvě!

Kam se hrabe medvídek mýval... Když máte dostatečnou trpělivost a dočkáte se dodávky, pak vás čeká ta pravá zábava!

10.2.2020 v 12:36 | Karma: 26,76 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (dokončení)

Ella, vnučka královny Viktorie. Ruská velkokněžna Jelizaveta Fjodorovna. Když ovdověla, všechno se změnilo...

24.1.2020 v 12:26 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Šárka Bayerová

Svatá princezna (2. část)

Ještě doma v Hesensku jí říkali Ella. Provdala se do ruské carské rodiny a stala se velkokněžnou Jelizavetou Fjodorovnou.

23.1.2020 v 9:45 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

  • Počet článků 547
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Nenapravitelná optimistka s duší v rozletu. A věčná vypravěčka. Někdy je to se mnou mírně náročný ... :-) 

                            ( aladul333@gmail.com )