Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co si můžeme vyrobit sami a zbytečně kupujeme v obchodě? Základní potraviny.

Recepty na základní suroviny v kuchyni. Jak vyrobit olej, ocet, med, ale i bonbony, zmrzlinu, majonézu nebo arašídové máslo. Vlastní nebo vyzkoušené osvědčené recepty. Perfektní! 

Domácí kondenzované mléko: 

1 a 1 hrnku plnotučného mléka 

1 hrnku cukru krupice 

1 lžičky vanilkového (nebo jiného) aroma 

V hrnci smícháme mléko s cukrem, přivedeme k varu, pak ztlumíme vařič na nejnižší teplotu a necháme vařit 2 hodiny. Na závěr přidáme aroma, zamícháme, na lejeme do skleničky a necháme vychladnout. 

Domácí vanilkové aroma 

 3 vanilkové lusky nebo 3 plné hrstě levandulových květů

 2 hrnky vodky

Dejte vanilku nebo levandule do čisté půllitrové sklenice a poté přidejte vodku, nechte odstát 1-2 měsíce, poté používejte.

Domácí ořechové mléko 

1 hrnek ořechů nebo semínek

4 hrnky vody

Nechejte ořechy namočené ve vodě přes noc, poté opláchněte, přidejte 4 hrnky čisté nové vody a rozmixujte. Po rozmixování sceďte přes plátěný kuchyňský sáček.

Domácí arašídové máslo 

3 hrnky sušených pražených arašídů

1/2 lžičky mořské soli

Domácí kefírové mléko 

4 až 6 polévkových lžic mléčných kefírových zrn

1 litr mléka

Domácí soyové mléko

1 hrnek sušených sojových zrn

6 hrnků filtrované vody

Zalejte sojová zrna 6 hrnky filtrované vody

Domácí zmrzlina 

Zmrzlina je přeložena jako zmrzlá smetana. Smetanovou zmrzlinu vyrobíte tak, že zmražené ovoce smícháte se smetanou a necháte zmrazit. Můj otec míchal i mascarpone se sirupem a smetanou.

Domácí čokoláda 

2 lžíce másla

1 lžíce kakaa

1 lžíce mléka

4 lžíce moučkového cukru nebo do požadované hustoty

Necháme máslo roztavit, přidáme kakao, zamícháme, přidáme mléko, zamícháme a nakonec přidáme cukr a servírujeme.

Domácí bonbony 

400 g medu

šťávu z půlky citronu

2 dcl vodu

agar agar asi 8 g

2 hrstě například levandulových květů, ale mohou být i jiné byliny

Levavandulový nebo jiný nálev zcedíme a přivedeme k varu, přidáme agar agar, necháme mírně vychladnout a přidáme šťávu z půlky citronu a med. Vlijeme do olejem vymazané nádoby a necháme ztuhnout, trvá to asi 12 hodin. Nakrájíme na malé kostky = bonbony. 

Domácí pampeliškový med 

2 kg cukr krystal

2 l voda

400 ks hlaviček pampeliškových květů

2 citrony

Květy čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami. Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne. Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

Domácí sýr ricotta 

4 hrnky plnotučného mléka

1/2 lžičky mořské soli

3 lžíce octa, nebo citronové šťávy nebo džusu

Dejte mléko do hrnce, přidejte sůl, zahřejte na střední teplotu, občas míchejte, než se mléko zahřeje na 82 až 88°C, odeberte z ohně, přidejte ocet nebo citronovou šťávu nebo džus, míchejte pouze krátce, skoro okamžitě se začnou dělat hrudky, nemíchejte více, abyste neporušili hrudky a nechte odstát 5 minut. Dejte do plátěného kuchyňského sáčku a nechte sušit 5 - 20 minut do potřebné konzistence. 5 minut vytvoří sýr jemnější, 20 sušší.

Skladujte do 7 dnů.

Domácí jablečný ocet 

1/2 kg cukru krupice

jablka + slupky i s částí dužiny

voda

Do desetilitrového kbelíku naloupeme slupky z jablek i s malou částí dužiny. Pokud chceme mít ocet světlý, použijeme světle žlutá zralá jablka, pokud budeme chtít ocet růžový, použijeme jablka červená. 
Když budeme mít kbelík téměř plný slupek, přilijeme slazenou vodu: cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byla jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapícháme pár čistých, kůry zbavených bukových třísek.
Jejich snaha plavat vzhůru je normální, ale my se nedáme a během následujících tří týdnů vrchní vrstvu budeme průběžně promícháváním bezvadně čistou vařečkou tlačit opět dolů. Slupky uchováváme pod plátnem na teplém místě.Za uplynulé tři týdny v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijeme, několikrát (s odstupem času na usazení) postupně přes plátno přecedíme a zbavíme tak ocet od případného kalu - škrobu. Ocet rozlijeme do menších lahví a lahviček a používáme dle potřeby.

Domácí hořčice 

2 lžíce žlutých hořčičných semínek

1 lžíce  a dvě lžičky černých hořčičných semínek

2  badyány 

8 bílých pepřových kuliček

1/6 hrnku jablečného octa

1/6 hrnku bílého vína

2 lžíce pokrájené vidalia cibule

2 manga, oloupané a nakrájené

2 lžíce tmavého cukru

2 lžíce medu

Ve skleněné míse smíchejte prvních 7 ingrediencí. Nechejte chladit 8 hodin. Poté smíchejte se zbylými surovinami a rozmixujte do požadované konzistence.

Domácí mandlový olej 

1 kg mandlí

olivový olej dle potřeby

Mandle vsypeme do mixéru a pomalu mixujeme od nejpomalejších k nejrychlejším otáčkám. Vytvoří se nám hrudka. Pokud se nám ji nedaří rozmixovat, přidáme olivový olej. Mixujeme dál, dokud se nevytvoří mandlová pasta.  Vzniklou hmotu přendáme do nádobky a necháme při pokojové teplotě 1-2 týdny odležet. Olej se následně sám uvolní.

Domácí kokosový olej

Vezmeme si skleničku strouhaného kokosu nebo si nastrouháme stejné množství čerstvé dužiny, zalijeme ji půl  sklenicí teplé vody, odložíme na patnáct minut a pak ještě v ideálním případě všechno dokonale rozmixujeme na kašičku (pokud nemáme mixér, tak tuto fázi opustíme, ale kokosového oleje pak budeme mít trochu méně). Všechno ohřejeme na nějakých sedmdesát až osmdesát stupňů a přecedíme a vymačkáme přes gázu. Drť znovu vrátíme do hrnku, zalijeme ji a stejný proces zopakujeme ještě třikrát. Vzniklou tekutinu necháme vychladnout v lednici a to, co zatuhne, je kokosový olej, který posbíráme. Zbylou kokosovou vodu vypijeme nebo použijeme při vaření asijských specialit. Olej skladujeme při teplotě nižší než 25 stupňů a vydržet by měl přibližně dva týdny.

Domácí kečup

2 kg rajčat 1 dl octu 1 lžíce celého pepře 1 lžíce soli 1 lžíce nového koření 8 hřebíčků 4 bobkové listy 4 jablka 2-3 feferonky 150 g cukru

Všechny ingredience dáme do hrnce a dáme dusit, po zavření dusíme 25 minut. Směs přepasírujeme, vaříme do zhoustnutí a dáváme do skleniček. Stejně jako marmelády ani kečup nepotřebuje zavařovat, stačí otočit dnem vzhůru.

Domácí mayonéza

Mayonéza jsou vlastně pouze dobře rozmixované žloutky, někdy se dochucují citronem, vždy solí.

Dobrou chuť.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sára Mašínová | sobota 9.3.2019 15:17 | karma článku: 16,55 | přečteno: 1295x
  • Další články autora

Sára Mašínová

Základy háčkování

Není třeba kupovat složitou odbornou literaturu. Zde najdete krátký internetový návod, jak se naučit háčkovat jednoduše, včetně projektů pro začátečníky. Tak jsem se naučila základy háčkování i já...

3.10.2023 v 9:12 | Karma: 6,21 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ona

Sára Mašínová

Základy pletení

Základy pletení se můžete dobře a snadno naučit i z internetu, a to včetně těchto stránek, ale musím přiznat, že zde budu hlavně odkazovat na některá kvalitní videa na YouTube, s vlastními poznámkami, které snad také obohatí Vaše

20.9.2023 v 19:08 | Karma: 5,78 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ona

Sára Mašínová

Podzimní jóga

Jóga, procházky, a životní styl bez auta. Krásný jógový den i Vám! Jistě se nám všem chce vyrazit na procházku, tak Vás chci na ni nalákat!

11.9.2023 v 17:48 | Karma: 3,55 | Přečteno: 81x | Diskuse

Sára Mašínová

Z Deníku: Úterý 21. března 2023

Pane Bože, Dej mi moudrost, Dej mi víru, A dej mi myšlení, Abych dobře vládla, Aby bylo dobře lidem všem, i všem přírodě, Amen.

22.3.2023 v 0:13 | Karma: 4,42 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Sára Mašínová

Vyšívání

Každý z nás se nejspíše již setkal s výšivkou, a to již v základní škole v oboru výtvarném, kde jsme rovným stehem vyšívacím vyšívali, nebo spíše šili srdíčko.

16.10.2022 v 11:05 | Karma: 5,94 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Přes Česko přecházejí bouřky. Zaměstnaly hasiče, v Brně čerpají lagunu

24. května 2024  9:32,  aktualizováno  11:15

V pátek se na většině našeho území objevují přeháňky, místy i bouřky. Bouřky mohou celou ČR...

Pavla propustili z nemocnice do domácí péče. Spadl v malé rychlosti, řekl Hrad

24. května 2024  10:51,  aktualizováno  11:09

Prezident Petr Pavel byl po jednodenní hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) propuštěn...

Náklaďák na D2 vrazil do vozu v konvoji německé armády, dva lidé se zranili

24. května 2024  11:06

Nákladní vůz na dálnici D2 narazil v noci na pátek do doprovodného vozu konvoje německé armády,...

Foto měsíce ukazuje Velikonoce na Slovensku, zachytil je Michal Sváček z MAFRY

24. května 2024

Porotu soutěže Foto měsíce Czech Press Photo v dubnu nejvíce zaujal snímek fotografa Michala Sváčka...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 439x
"Čím těžší je práce, které ve jménu lásky věnuješ své síly, tím je tvé nadšení větší. Čím víc dáváš, tím se stáváš větším." Antoine de Saint-Exupéry

Seznam rubrik