- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Domácí kondenzované mléko:
1 a 1 hrnku plnotučného mléka
1 hrnku cukru krupice
1 lžičky vanilkového (nebo jiného) aroma
V hrnci smícháme mléko s cukrem, přivedeme k varu, pak ztlumíme vařič na nejnižší teplotu a necháme vařit 2 hodiny. Na závěr přidáme aroma, zamícháme, na lejeme do skleničky a necháme vychladnout.
Domácí vanilkové aroma
3 vanilkové lusky nebo 3 plné hrstě levandulových květů
2 hrnky vodky
Dejte vanilku nebo levandule do čisté půllitrové sklenice a poté přidejte vodku, nechte odstát 1-2 měsíce, poté používejte.
Domácí ořechové mléko
1 hrnek ořechů nebo semínek
4 hrnky vody
Nechejte ořechy namočené ve vodě přes noc, poté opláchněte, přidejte 4 hrnky čisté nové vody a rozmixujte. Po rozmixování sceďte přes plátěný kuchyňský sáček.
Domácí arašídové máslo
3 hrnky sušených pražených arašídů
1/2 lžičky mořské soli
Domácí kefírové mléko
4 až 6 polévkových lžic mléčných kefírových zrn
1 litr mléka
Domácí soyové mléko
1 hrnek sušených sojových zrn
6 hrnků filtrované vody
Zalejte sojová zrna 6 hrnky filtrované vody
Domácí zmrzlina
Zmrzlina je přeložena jako zmrzlá smetana. Smetanovou zmrzlinu vyrobíte tak, že zmražené ovoce smícháte se smetanou a necháte zmrazit. Můj otec míchal i mascarpone se sirupem a smetanou.
Domácí čokoláda
2 lžíce másla
1 lžíce kakaa
1 lžíce mléka
4 lžíce moučkového cukru nebo do požadované hustoty
Necháme máslo roztavit, přidáme kakao, zamícháme, přidáme mléko, zamícháme a nakonec přidáme cukr a servírujeme.
Domácí bonbony
400 g medu
šťávu z půlky citronu
2 dcl vodu
agar agar asi 8 g
2 hrstě například levandulových květů, ale mohou být i jiné byliny
Levavandulový nebo jiný nálev zcedíme a přivedeme k varu, přidáme agar agar, necháme mírně vychladnout a přidáme šťávu z půlky citronu a med. Vlijeme do olejem vymazané nádoby a necháme ztuhnout, trvá to asi 12 hodin. Nakrájíme na malé kostky = bonbony.
Domácí pampeliškový med
2 kg cukr krystal
2 l voda
400 ks hlaviček pampeliškových květů
2 citrony
Květy čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami. Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne. Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.
Domácí sýr ricotta
4 hrnky plnotučného mléka
1/2 lžičky mořské soli
3 lžíce octa, nebo citronové šťávy nebo džusu
Dejte mléko do hrnce, přidejte sůl, zahřejte na střední teplotu, občas míchejte, než se mléko zahřeje na 82 až 88°C, odeberte z ohně, přidejte ocet nebo citronovou šťávu nebo džus, míchejte pouze krátce, skoro okamžitě se začnou dělat hrudky, nemíchejte více, abyste neporušili hrudky a nechte odstát 5 minut. Dejte do plátěného kuchyňského sáčku a nechte sušit 5 - 20 minut do potřebné konzistence. 5 minut vytvoří sýr jemnější, 20 sušší.
Skladujte do 7 dnů.
Domácí jablečný ocet
1/2 kg cukru krupice
jablka + slupky i s částí dužiny
voda
Do desetilitrového kbelíku naloupeme slupky z jablek i s malou částí dužiny. Pokud chceme mít ocet světlý, použijeme světle žlutá zralá jablka, pokud budeme chtít ocet růžový, použijeme jablka červená.
Když budeme mít kbelík téměř plný slupek, přilijeme slazenou vodu: cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byla jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapícháme pár čistých, kůry zbavených bukových třísek.
Jejich snaha plavat vzhůru je normální, ale my se nedáme a během následujících tří týdnů vrchní vrstvu budeme průběžně promícháváním bezvadně čistou vařečkou tlačit opět dolů. Slupky uchováváme pod plátnem na teplém místě.Za uplynulé tři týdny v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijeme, několikrát (s odstupem času na usazení) postupně přes plátno přecedíme a zbavíme tak ocet od případného kalu - škrobu. Ocet rozlijeme do menších lahví a lahviček a používáme dle potřeby.
Domácí hořčice
2 lžíce žlutých hořčičných semínek
1 lžíce a dvě lžičky černých hořčičných semínek
2 badyány
8 bílých pepřových kuliček
1/6 hrnku jablečného octa
1/6 hrnku bílého vína
2 lžíce pokrájené vidalia cibule
2 manga, oloupané a nakrájené
2 lžíce tmavého cukru
2 lžíce medu
Ve skleněné míse smíchejte prvních 7 ingrediencí. Nechejte chladit 8 hodin. Poté smíchejte se zbylými surovinami a rozmixujte do požadované konzistence.
Domácí mandlový olej
1 kg mandlí
olivový olej dle potřeby
Mandle vsypeme do mixéru a pomalu mixujeme od nejpomalejších k nejrychlejším otáčkám. Vytvoří se nám hrudka. Pokud se nám ji nedaří rozmixovat, přidáme olivový olej. Mixujeme dál, dokud se nevytvoří mandlová pasta. Vzniklou hmotu přendáme do nádobky a necháme při pokojové teplotě 1-2 týdny odležet. Olej se následně sám uvolní.
Domácí kokosový olej
Vezmeme si skleničku strouhaného kokosu nebo si nastrouháme stejné množství čerstvé dužiny, zalijeme ji půl sklenicí teplé vody, odložíme na patnáct minut a pak ještě v ideálním případě všechno dokonale rozmixujeme na kašičku (pokud nemáme mixér, tak tuto fázi opustíme, ale kokosového oleje pak budeme mít trochu méně). Všechno ohřejeme na nějakých sedmdesát až osmdesát stupňů a přecedíme a vymačkáme přes gázu. Drť znovu vrátíme do hrnku, zalijeme ji a stejný proces zopakujeme ještě třikrát. Vzniklou tekutinu necháme vychladnout v lednici a to, co zatuhne, je kokosový olej, který posbíráme. Zbylou kokosovou vodu vypijeme nebo použijeme při vaření asijských specialit. Olej skladujeme při teplotě nižší než 25 stupňů a vydržet by měl přibližně dva týdny.
Domácí kečup
2 kg rajčat 1 dl octu 1 lžíce celého pepře 1 lžíce soli 1 lžíce nového koření 8 hřebíčků 4 bobkové listy 4 jablka 2-3 feferonky 150 g cukru
Všechny ingredience dáme do hrnce a dáme dusit, po zavření dusíme 25 minut. Směs přepasírujeme, vaříme do zhoustnutí a dáváme do skleniček. Stejně jako marmelády ani kečup nepotřebuje zavařovat, stačí otočit dnem vzhůru.
Domácí mayonéza
Mayonéza jsou vlastně pouze dobře rozmixované žloutky, někdy se dochucují citronem, vždy solí.
Dobrou chuť.
Další články autora |
Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha