Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zakázaná slova na mateřské

Řekl vám někdy někdo, že na mateřské existují „zakázaná slova“? Ne? Nic si z toho nedělejte, já na to taky přišla až v praxi...

Když jsem na těhotenském testu našla dva proužky, přijala jsem tuto skutečnost s radostí a mylným pocitem, že mne nic nepřekvapí ani v těhotenství ani v pozdější mateřské roli. Mou jedinou omluvou je, že jsem mladá (a tedy naivní ) a v knížkách typu „Dokonalou matkou snadno a rychle“ se přeci jen nepíše vše.

 

Těhotenství jsem zvládla celkem s přehledem. Nechala jsem lidi, ať mi šišlají na břicho. S úsměvem Mony Lisy jsem snášela dohady, jestli se mi podle tvaru břicha narodí chlapec nebo děvče a měla jsem svatou trpělivost s každým, kdo mi udílel dobré rady, co jako těhule smím či nesmím. Už tehdy jsem ale zjistila, že „jiný stav“ je opravdu jiný. Opět jsem se stala malou holčičkou a vrátila jsem se do dětství. Příkazy typu: „Jez! Nejez! Jdi spát!“ jsem opravdu neslyšela už hezkou řádku let... Co bylo horší, byl shovívavý tón „Zkušených matek“ když jsem si dovolila zapochybovat o jejich dobře míněných radách a pak panické reakce chlapů, pokud hrozilo, že se mnou budou nějakou dobu o samotě. Všichni do jednoho trpěli utkvělou představou, že porodím zrovna když se mnou budou sami. Jeden z mých přátel mi prozradil báječnou poučku, která mi osvětlila přístup mužského pokolení k mé (tehdy 2v1) osobě. Jak taková poučka zní? Nyní cituji: „Bláznům, teroristům a těhotným ženským se neodporuje, víš cácorko?“ A tak jsem byla přeřazena k vysoce nebezpečným individuím, kteří jsou schopni naprosto všeho a svou ničivou silou se dají srovnávat snad jen s Hirošimou a Nagasaki. Tehdy jsem se poprvé začala těšit na porod.

 

Po porodu jsem celé šestinedělí s obavami čekala na zničující nával hormonů, který mi byl s nástupem laktace slibován. Nedostavil se. Zato jsem si na vlastní kůži vyzkoušela mučící techniku, která sestává z buzení oběti sotvaže usne. Potvrzuji, že to není nic, co se dá vydržet delší dobu – díkybohům za to, že děti rostou tak rychle. Když jsem se dala dohromady, očekávala jsem slavnostní přijetí do klubu matek a tajné zasvěcení do všech fíglů co a jak s dítětem. Kupodivu se nekonalo. Jen jsem opět narazila na „Zkušené matky“, které mi udílely dobré rady a pokud jsem si dovolila namítnout, že jejich technika na mé dítko nefunguje, stejně blahosklonným tónem, jako když jsem byla těhotná, mi sdělili že jejich „Pravdu“ ještě objevím... Kdo ví? Zázraky se prý dějí.

 

Co mě ale udivilo ze všeho nejvíc, je to, že nemohu používat slova, která jsem kdysi používala zcela běžně. Ne, nejde o vulgarity. Jde o slova, či spíše věty jako: „Jsem unavená. Nestihla jsem vyžehlit. Potřebuju oddych.“ Jakmile některou z těchto a jim podobných vět použiji, jsem najednou černou ovcí společnosti. Jak mohu nestíhat, nezvládat, být neupravená nebo dokonce unavená?!! Vždyť jsem na mateřské dovolené! Ano, chápu že jsou matky hrdinky, které ráno vstávají dřív než jejich dítko, upečou k snídani čerstvý chléb, vyžehlí koš prádla a manžela i dítko vítají při buzení úsměvem. Do večera mají byt jak klícku, dítě je premiantem ve škole, na karneval má nejhezčí doma šitý kostým a místo v hudebce ho učí hrát na klavír doma. Gratuluji, ale já jsem jen člověk. Ani argumenty typu, že naše babičky a prababičky měly daleko těžší život, tak neberu. Až mi můj chlap složí k nohám mamuta, tak se začnu poohlížet po kostěné jehle a vhodném pazourku na vydělávání kůže. Dnešní doba pokročila a proto prosím všechny „Dokonalé muže“, „Dokonalé ženy“ i „Zkušené matky“ - dovolte nám „Matkám v zácviku“ používat stejná slova, jaká jsme používaly odjakživa. Jsme na to zkrátka zvyklé.

 

A co vy? Uznáváte únavu matek na jejich „dovolené“? ;)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sarah Imrichová | pátek 19.4.2013 8:32 | karma článku: 23,73 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Sarah Imrichová

Máte děti? A návod?

Miminko mi kupodivu nepřinesl čáp, ani vrána a dokonce jsem si ho ani nevypěstovala na zelném záhoně. Vyrostlo mi v bříšku a to nijak za krátko. Trvalo to celých devět měsíců. Všimli jste si někdy, jak se používá opis „devět měsíců“ místo toho, aby se natvrdo přiznalo, že to trvá třičtvrtě roku?

13.9.2012 v 23:38 | Karma: 19,28 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Ostatní

Sarah Imrichová

(Novo)roční bilance

Žiju v neustálém shonu a tak se často dostanu k sezónním věcem, až když už je po sezóně. Začal únor a já pomalu zhodnocuji uplynulý rok, a protože jsem důkladná, tak hodnotím i roky předtím. Většina lidí bilancuje svůj život kolem přelomu roku, ale jak už jsem se zmínila – někdy zkrátka nestíhám. Takže zůstává otázka – co už mám za sebou?

4.2.2012 v 5:18 | Karma: 5,85 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní

Sarah Imrichová

Nezdravé, kalorické... ale SAKRA DOBRÉ! :o)

Tak jo, přiznám se. Byla jsem to já. Ale fakt jsem nechtěla... Když on tam tak ležel, vyzývavý a zralý akorát k nakousnutí...

10.12.2011 v 21:56 | Karma: 14,52 | Přečteno: 1454x | Diskuse| Ostatní

Sarah Imrichová

Vánoční šílenství? Pche...mě se přeci netýká!

Blíží se Vánoce... Potvory. Nevím, jak je to u vás, ale mne vždycky strašně překvapí. Posledních pět let si říkám, že nebudu obětí komerčního nátlaku a na Vánoce se vykašlu. Maximálně svým blízkým pořídím nějakou maličkost pro radost. Rozhodně to nebude o penězích.

10.12.2011 v 15:49 | Karma: 9,28 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Sarah Imrichová

Pozor - uklízí chlap! aneb všechno je marné...

Dneska jsem četla článek o tom, že 68% žen se doma stará o domácnost a jen v 32% domácnostech uklízí muž. Proč tomu tak asi je? Po dlouholetém pozorování mužů jsem našla odpověď. My ženy máme svou domácnost rády a tak ji nechceme nechat napospas ničivým silám chlapů. Navíc mi každá žena potvrdí, že chlapi zkrátka nepořádek NEVIDÍ.

29.8.2011 v 9:02 | Karma: 16,77 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1566x
Naštěstí jsem natolik normální člověk, abych byla schopná dělat šílené věci :)

Seznam rubrik