Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 7. července - Teroristické útoky v Londýně

Co je Vzpomínáček? Vzpomínáček je všehochuť mnou vybraných událostí které se pojí k datu 7. července. Rehabilitace Johanky z Arku, Kryštof Dientzenhofer, Gustav Mahler, Anna Steimarová, Hoover Dam, Sir Arthur Conan Doyle, David Eddings, Ringo Starr, důlní katastrofa na Dole Dukla, teroristické útoky v Londýně, Syd Barrett... Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál...

Události:

1421Synoda husitského duchovenstva v Praze odsoudila odchylky od artikulů pražských.

1455 – Na Moravě jmenována desetičlenná regentská vláda na dobu dvou let; byli v ní zastoupeni katolíci i husité a také dva rytíři. Vedle zemského hejtmana Jana Tovačovského z Cimburka byli jejími členy mj. olomoucký biskup Bohuš ze Zvole, dědičný maršálek Království českého Jindřich z Lipé a podkomoří Beneš z Boskovic.

1456Johanka z Arku byla při opakovaném soudu zproštěna viny (ovšem podle rozsudku prvního soudu byla v roce 1431 popravena).

1650 – Švédské vojsko odtáhlo z moravských měst (Sovince, Šternberka, Olomouce, Uničova a Fulneku) a v průběhu měsíce července také ze Slezska.

1655 – Narodil se Kryštof Dientzenhofer, německý barokní stavitel žijící v Čechách († 20. června 1722)

1860 – Narodil se Gustav Mahler, česko-rakouský skladatel († 18. května 1911)

1889 – Narodila se Anna Steimarová, česká herečka († 15. března 1962)

1914 – Ve Vídni zasedala ministerská komise, v níž převládl tvrdý kurs vůči Srbsku (představoval ho ministerský předseda hrabě K. Stürgkh). Začaly přípravy k válce.

1930 – Byla zahájena stavba přehrady Boulder Dam (dnes Hoover Dam). ~ Zemřel Sir Arthur Conan Doyle, anglický spisovatel (* 22. května 1859)

1931 – Narodil se David Eddings, americký spisovatel fantasy literatury († 2. června 2009) (právě čtu třetí díl jeho báječné ságy Malloreon)

1940 – Narodil se Ringo Starr, anglický hudebník, člen skupiny The Beatles

1953 – Ernesto "Che" Guevara vyrazil na cesty - Bolívie, Peru, Ecuador, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras a El Salvador.

1954 – První vysílání písně Elvise Presleyho v rádiu.

1961 – Na Dole Dukla v Havířově-Suché v odpolední směně se udála největší důlní katastrofa na našem území po druhé světové válce a svým rozsahem čtvrtá od konce minulého století, kdy v důsledku důlního požáru zahynulo 108 horníků.

1968 – Moskevská Pravda v odpověď na dopis čs. milicionářů sovětskému lidu vyjádřila „podporu dělnické třídě ČSSR v jejím boji „s protisocialistickými elementy“.

1969 – L. Štrougala pověřilo byro ÚV KSČ funkcí velitele Lidových milicí. ~ Na třídenním aktivu Hlavní politické správy čs. armády, který se zabýval přípravami na potlačení demonstrací při srpnovém výročí okupace, prohlásil její náčelník František Bedřich, že „armáda se stala mocenským nástrojem k obraně třídně politických zájmů ČSSR v těsném spojení s armádami zemí Varšavské smlouvy.

1985 – Na Velehradě se sešlo u příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje mohutné shromáždění zhruba 100 tisíc věřících za účasti kardinála F. Tomáška a státního tajemníka Vatikánu A. Casaroliho; státní moc se snažila učinit z pouti římskokatolické církve "mírovou slavnost", což skončilo fiaskem. Pouti předcházela podpisová akce žádající papeže Jana Pavla II., aby přicestoval do Československa; papež vydal k této příležitosti encykliku Slavorum Apostoli. Již na konci roku 1980 vyzvedl ve svém apoštolském listě Egregiae virtutis oba slovanské misionáře (Cyrila a Metoděje) na úroveň svatých patronů evropských.

2005 – V Londýně proběhla série koordinovaných sebevražedných teroristických útoků, které byly provedeny v londýnských dopravních prostředcích během ranní dopravní špičky (mezi 8:51 do 9:47 místního času). Doprava byla na několik hodin ochromena, tisíce lidí zůstaly několik hodin uzavření v některých stanicích metra. K výbuchům došlo v samotném centru metropole. Tři bomby explodovaly v soupravách metra (poblíž stanic Aldgate, King's Cross a na Edgware Road Station) a čtvrtá bomba byla odpálena v patrovém autobuse na Tavistock Square.

2006 – Zemřel Syd Barrett, britská hudební legenda, spoluzakladatel Pink Floyd (* 6. leden 1946)

Svátky:

Svátek mají Bohuslava, Willibald a Hostivít.

V občanském kalendáři má dnes svátek Bohuslava. Jedná se o mužský protějšek jména Bohuslav, které je obdobou řeckého jména Thimotheus, což znamená doslova "uctívající Boha" - tedy opět našeho Bohuslava.

Podle církevního kalendáře slaví svůj svátek Willibald. Toto německé jméno bychom mohli přeložit asi tak, že se jedná o "muže silné vůle".

Patron dnešního dne biskup Willibald byl bezesporu mužem vzácným. Narodil se 22. října roku 700 v jižní Anglii. V roce 720 se vypravil se svým otcem Richardem z Wessexu a bratrem Wunnibaldem na pouť do Říma. Cestou otec zemřel v Lucce. Po dvouapůlletém pobytu ve "Věčném městě" se vydal Willibald sám ještě do Palestiny a Kónstantínopole (dnešní Ístanbul, Turecko). V roce 729 se konečně opět vrátil do Říma. O deset let později jej vyzval papež Řehoř III., aby podnikl spolu s "apoštolem Němců" Bonifácem misii v Germánii. Willibald se usadil v Eichstättu a stal se zde biskupem. Brzy jej zde začali nazývat "biskupem šlechticů", protože se spojil s mnoha šlechtici bavorské oblasti, kteří jej podporovali v jeho úspěšné misijní činnosti. Dodnes je Willibaldovo jméno spojeno s Eichstättem, kde nechal vybudovat chrám, který jej neustále připomíná. Zde byl také světec po své smrti 7. července 787 pohřben. Willibaldův oltář, vlastní památník světcův, je v chóru, kde jsou v mramorové urně nad svatostánkem uloženy jeho ostatky.

Dříve měl v našem kalendáři svátek Hostivít. Jde o prastaré jméno, které pochází snad ze staroslovanské mytologie. Někteří vědci se domnívají, že se možná jedná o jméno jednoho z bohů a lze je přeložit jako "vítejte u nás" nebo "bydlete u nás". Hostivít patřil podle kronikáře Kosmy k bájným českým knížatům. Uzavírá řadu pohanských Přemyslovců a měl by být otcem knížete Bořivoje. Jen tak pro zajímavost, pořadí těchto knížat bylo následující: Přemysl, Nezamysl, Mnata, Vojen, Vnislav, Křesomysl, Neklan a konečně Hostivít.

Ve starém Římě se dnes konala slavnost Consualia, kterou si obyvatelé připomínali boha polní úrody Consa. Dalším svátkem byla slavnost Fleriae ancillarum - tohoto dne si mohly římské služky dělat, co chtěly, nebyly totiž pod kontrolou svých paní.

V keltském kalendáři pak končí měsíc dubu Dair.

Další zajímavosti (například teplotní rekordy) můžete sledovat tak, že mě budete následovat na Twitteru. :-)

Prameny:
Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů a další zdroje

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Šantroch | středa 7.7.2010 16:56 | karma článku: 13,12 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 3,04 | Přečteno: 76x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,03 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,35 | Přečteno: 130x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,46
  • Průměrná čtenost 1688x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)