Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínáček - 5. října - Václav Havel a Rudolf Hrušínský ml.

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 5. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Obnoven svatojakubský mandát, uvařena první várka plzeňského piva, Rakousko-Uhersko anektovalo území Bosny a Hercegoviny, první letecký souboj, Devětsil, Locarnská konference, Howard Carter vstoupil do pohřební komory Tutanchamona, Václav Havel, E. Beneš abdikoval, Dunkerque, Rudolf Hrušínský ml., Beatles a Love Me Do, 5. říjen 1968, Monty Pythonův létající cirkus, jednání o československo-amerických vztazích, první programový dokument Demokratické iniciativy, Linux v. 0.02, Církev věčného života, pokus o analýzu připravenosti ČR na vstup do EU..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1547Obnoven svatojakubský mandát proti jednotě bratrské (z 25. července 1508).

Sbory jednoty (bratrské kostely) v Mladé Boleslavi, Litomyšli a dalších městech byly násilně uzavřeny, stoupenci jednoty byli do šesti týdnů vypovězeni ze země.

Biskup jednoty Jan Augusta byl zatčen, mučen a uvržen do vězení (na 16 let) na Křivoklátě.

Středisko jednoty bratrské se přesunulo na Moravu (Přerov, Prostějov, Ivančice), část bratří odešla do sousedních zemí (Polska, Pruska).

1842 – v Plzni byla pod vedením sládka Josefa Grolla uvařena první várka plzeňského piva.

1908 – Proti původnímu ujednání berlínského kongresu (1878) a bez diplomatických jednání s evropskými mocnostmi anektovalo Rakousko-Uhersko území Bosny a Hercegoviny. Toto území bylo již fakticky 30 let pod správou habsburské monarchie, teritoriálně zůstalo nadále mimo Uhry i rakouské země jako samostatný administrativní celek, spravovaný společným rakousko-uherským ministrem financí. Anexe vedla k zhoršení vztahu mezi státy Trojdohody a Trojspolku. Turecko se na počátku roku 1909 spokojilo s 54 miliony korun odškodného.

1914 – Uskutečnil se první letecký souboj, pilot francouzského bombardéru Voisin sestřelil německý letoun Aviatik.

1920 – Ustaven umělecký svaz Devětsil, sdružující levicové básníky, spisovatele, malíře, architekty, divadelníky i teoretiky. Prvním předsedou se stal V. Vančura.

1925Locarnská konference a zde uzavřené dohody vedly k oslabení mezinárodní prestiže Československa; Německo garantovalo západní hranice (podepsalo garanční smlouvu s Francií a Belgií), avšak podobnou garanci odmítlo pro východní sousedy (Polsko a ČSR) a přistoupilo jen na arbitrážní smlouvy (nebyly zahrnuty do locarnských dohod podepsaných 1. prosince v Londýně). ČSR se stala jedním ze signatářů Locarnské dohody.

Archeolog Howard Carter vstoupil do pohřební komory faraona Tutanchamona.

1936 – Narodil se Václav Havel, český dramatik a prezident

Václav Havel, narozený v Praze 5. října roku 1936 je významný český spisovatel a dramatik, jedna z hlavních postav Charty 77, poslední prezident Československa a první České republiky.

Narodil se do velice významné podnikatelské rodiny.

Jeho dědeček založil kino Lucerna, strýc zase studio Barrandov.

Roku 1951 mu díky tomu bylo znemožneno dále studovat.

 

Proto v polovině padesátých let nastoupil do učebního oboru chemický laborant a večerně studoval gymnázium. Z politických důvodů nebyl přijat na žádnou vysokou školu humanitního směru, proto se rozhodl pro školu technickou, kterou po dvou letech opustil.

Po ukončení povinné vojenské docházky pracoval jako kulisák v Divadle ABC a Divadle na zábradlí, přitom studoval dálkově dramaturgii na DAMU. Roku 1964 byla uvedena jeho první hra "ZAHRADNÍ SLAVNOST" a po osmileté známosti si vzal toho roku svojí první manželku Olgu. Ta se stala podle jeho slov největší oporu a doprovázela ho v tom nejtěžším.

Jako disident soustavně vystupoval proti politickému systému, roku 1975 napsal otevřený dopis prezidentu Husákovi a vrcholem této činnosti byla Charta 77, za což byl odsouzen k pěti letům vězení. S příchodem Sametové revoluce se stal vedoucím představitelem, o měsíc později byl zvolen prvním a zároveň posledním Československým nekomunistickým prezidentem. V roce 1993 se stal na deset let prvním prezidentem České republiky.

1938 – Prezident Beneš abdikoval na funkci prezidenta a 22. října odletěl do Anglie.

1944 – Československá samostatná obrněná brigáda zahájila obléhání německé posádky v přístavu Dunkerque v Calaiské úžině.

1946 – Narodil se Rudolf Hrušínský mladší, český herec

Stejně tak jako jeho bratr Jan je Rudolf Hrušínský další generací slavného hereckého rodu.

Narodil se 5. října 1946 v Praze. Na konzervatoři studoval hru na akordeon, na DAMU vystudoval herectví.

Ve filmu debutoval ještě jako student. Od roku 1978 je členem Činoherního klubu v Praze. Již na začátku osmdesátých let se podílel na vytváření hodnotných děl československé kinematografie (POSTŘIŽINY, ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ či SLAVNOSTI SNĚŽENEK).

Po revoluci pokračoval v rámci české kinematografie (OBECNÁ ŠKOLA, ČERNÍ BARONI, AKUMULÁTOR 1 či KNOFLÍKÁŘI). V roce 1997 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli právě za film KNOFLÍKÁŘI.

V poslední době se uplatňuje především v komediálních rolích na TV obrazovkách (KOŽENÉ SLUNCE), ale i filmovém plátně (POSLEDNÍ PLAVKY).

1962 – Britská skupina Beatles vydala svůj první velký hit, „Love Me Do“.

1968 – Ministr národní obrany M. Dzúr v Čs. rozhlasu sdělil, že „během nejbližších dvou týdnů opustí převážná většina zahraničních vojenských jednotek Československo“.

Ministr M. Dzúr tentýž den má otištěn článek v sovětském listu Krasnaja zvezda, v němž objasňuje postoje čs. armády kolem 21. srpna 1968.

Rudé právo otiskuje článek Josefa Špačka „Vedoucí úloha strany jako hlavní záruka dalšího vývoje socialismu“.

V deníku Práce je otištěno stanovisko Svazu čs. spisovatelů k článku v sovětském časopisu Literaturnaja gazeta, který ostře kritizoval předsedu SČSS E. Goldstückera.

1969 – První vysílání pořadu Monty Pythonův létající cirkus.

1972 – Zahájena jednání o československo-amerických vztazích; první kolo kontaktů proběhlo mezi šéfy diplomacie (B. Chňoupkem a W. Rogersem) v New Yorku.

1988 – Byl vydán první programový dokument Demokratické iniciativy, která se prohlásila společenským a politickým hnutím, jež je otevřené každému československému občanu. Hnutí požadovalo odchod zdiskreditovaných osob ze svých funkcí a odvolání Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti.

1991 – Vydáno první oficiální jádro operačního systému Linux, verze 0.02.

1998 – V Soulu se upálilo šest členů sekty Církev věčného života.

1999Čtyřkoalice předložila pokus o analýzu připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie; dokument byl zveřejněn na Internetu a předán zástupcům EU, což vyvolalo vnitropolitickou roztržku.

2000 – Velká demonstrace v Bělehradě vedla k rezignaci Slobodana Miloševiće.

Svátky:

Svátek má Eliška.

V občanském kalendáři má dnes svátek Eliška. Je to vlastně česká varianta hebrejského jména Alžběta, které v překladu znamená "můj Bůh je přísaha".

Toto jméno je u nás po staletí trvale oblíbeno a nosily je hned dvě významné české královny. První z nich byla Eliška Přemyslovna (20. 1. 1292-28. 9. 1330) a byla manželkou slavného krále Jana Lucemburského. Narodila se v královské rodině Václava II. a Jitky (Guty) Habsburské. Po otcově předčasné smrti ji dali poručníci na vychování do kláštera sv. Jiří na Pražském hradě, kde byla abatyší její teta Kunhuta. Za vlády Rudolfa Habsburského z kláštera odešla a po nástupu Jindřicha Korutanského se vrátila opět ke dvoru. Úměrně s jeho rostoucí neschopností vládnout začaly vzrůstat i její politické ambice, poněvadž jako jediná z dcer Václava II. byla ještě stále svobodná. Korutanec ji chtěl provdat za šlechtice Otu z Bergova, ale Eliška se tomu vzepřela, a tak musela opět opustit panovnický dvůr.

Žila střežena v Praze, odkud však brzy prchá do Nymburka. Zde připravuje odplatu, její politický vliv neustále vzrůstá. Není proto divu, že se za její přímé účasti koná v Praze na konci června 1310 sněm, na kterém padá rozhodnutí o lucemburské kandidatuře na český královský trůn. K římskému králi Jindřichovi VII. odjíždí poselstvo nabídnout jeho mladému synu Janovi českou korunu a Eliščinu ruku. Brzy na to odjíždí Eliška ke dvoru římského krále sama.

Diplomatická mise je úspěšná, již 1. září 1310 se koná svatba. Po třech týdnech se oba novomanželé vypravují do Čech, kde poměrně snadno zdolávají překážky ze strany Jindřicha Korutanského, a 7. února roku 1311 jsou oba slavně korunováni. Jejich manželství však není šťastné, v roce 1322 musí Eliška dokonce před Janem uprchnout do Bavorska, kde celé tři roky pobývá u svého zetě Jindřicha Bavorského. V roce 1330 po delší nemoci umírá v domě nevlastního bratra Jana Volka na Vyšehradě a je pohřbena do královské hrobky na Zbraslavi.

Druhá Eliška se jmenovala Rejčka a je známá i pod jménem Ryksa (její jméno původní) či Alžběta Rejčka (1. 9. 1288-18. 10. 1335). Byla druhou manželkou českého krále Václava II. a dcerou polského krále Přemysla Polského a Ryksy Švédské. V mládí byla vychovávána na braniborském dvoře a při sňatku s českým králem (26. května 1303) přijala jméno Eliška (Alžběta). Po Václavově smrti (21. června 1305) se podruhé provdala (16. října 1306) a stala se manželkou dalšího českého panovníka Rudolfa Habsburského, ale již v červenci příštího roku - jako osmnáctiletá - ovdověla podruhé. Eliška dostala jako zástavu za věno města Hradec Králové, Mýto, Chrudim a některá další. Tím byl vytvořen základ věnných měst českých královen. Od té doby sídlila Eliška v Hradci Králové, kde založila chrám sv. Ducha. Žila v trvalém nepřátelství s českou královnou Eliškou Přemyslovnou. Kolem roku 1315 se sblížila s vůdcem českého panstva Jindřichem z Lipé, po roce 1321 spolu žili v Brně. Eliška zde mimo jiné založila klášter cisterciaček, místo posledního odpočinku pro sebe a Jindřicha z Lipé.

Pro klášter pořídila skvostný soubor iluminovaných rukopisů.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | středa 5.10.2011 11:45 | karma článku: 16,09 | přečteno: 1434x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 5,04 | Přečteno: 138x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 6,30 | Přečteno: 107x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 9,08 | Přečteno: 135x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 11,00 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,55 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Ženu v Zelenči srazilo na poli auto a zemřela. Obviněnému hrozí 20 let vězení

8. června 2024  23:52,  aktualizováno  9.6 14:27

V sobotu odpoledne byla na poli u obce Zeleneč u Prahy nalezena mrtvá žena. V pozdních večerních...

Podle médií vyhrálo eurovolby na Slovensku hnutí PS, těsně před Ficovým Směrem

9. června 2024  10:07,  aktualizováno  14:10

Sledujeme online Sobotní volby do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku podle neoficiálních údajů vyhrálo se...

Jsem v pořádku, ale v šoku, vzkázala dánská premiérka dva dny po napadení

9. června 2024  13:51

Dánská premiérka Mette Frederiksenová je dva dny po fyzickém napadení zarmoucená a v šoku, ale v...

Vláda na Česko muniční iniciativou namalovala terč, kritizoval Zaorálek

9. června 2024  13:10

Letošní eurovolby byly vyhrocené, shodli se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, poslanec...

  • Počet článků 912
  • Celková karma 6,81
  • Průměrná čtenost 1689x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)