Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 4. prosince - Jeff Bridges a Frank Zappa

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 4. prosince. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Poděbradská smlouva, pastýřský list Josefa II., Česká společnost nauk, Napoleon zrušil inkvizici, Francisco Franco, Gérard Philipe, Horst Buchholz, první transport Židů do terezínského ghetta, Jan Spálený, Alberto Vojtěch Frič, Jeff Bridges, Havířov, XII. sjezd KSČ, 4. prosince 1968, kritické hlasy k zadlužování ČSSR, demise české vlády 1989, čs "mise dobré vůle" v Iráku, Frank Zappa, Mars Pathfinder..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1268 – Mezi Přemyslem a Oldřichem Korutanským uzavřena tzv.poděbradská smlouva.

Vyhlašovala princip nástupnictvíKorutanech a dalších sponnheimských državách.

V případě úmrtí přenechával bezdětný Oldřich vévodství Přemyslovi (byly však pominuty nároky Oldřichových sourozenců).

1783 – Josef II. v "pastýřském listu" státním úředníkům ukládal byrokratickou horlivost a oddanost státu.

1784 – Dosavadní Soukromá společnost nauk v Praze změnila název na Českou společnost nauk (roku 1790 dvorským dekretem Leopolda II. přejmenována na Královskou českou společnost nauk). Společnost měla sídlo v Karolinu, kde byla v roce 1786 založena i její knihovna.

1808 – Po dobytí Madridu zrušil Napoleon Bonaparte inkvizici ve Španělsku.

1892 – Narodil se Francisco Franco, španělský diktátor († 20. listopadu 1975)

1922 – Narodil se Gérard Philipe, francouzský herec († 25. listopadu 1959)

1933 – Narodil se Horst Buchholz, německý herec († 3. března 2003)

1941 – Do terezínského ghetta přijel první transport Židů (1000 osob); s jeho budováním se započalo 24. listopadu 1941. V dalších měsících následovaly desítky dalších transportů z celého protektorátu (od června 1942 sem byli deportováni i Židé z Německa, Rakouska, Nizozemí, Slovenska a Maďarska).

1942 – Narodil se Jan Spálený, český bluesový hudebník

1944 – V Londýně vydán ústavní dekret č. 18/1944 Sb. o volbách místních, okresních a zemskýchnárodních výborů, z nichž mělo vzejít Prozatímní národní shromáždění.

Zemřel Alberto Vojtěch Frič, český etnograf a spisovatel (* 8. září 1882)

1949 – Narodil se Jeff Bridges, americký herec

Jeffrey Leon Bridges se narodil v Kalifornii. Je to milovník dobrého rocku, na jehož tvorbě se také podílí a to nejen jako zpěvák, ale například i jako kytarista.

Tento metr osmdesát pět měřící herec, ať už hladce oholený nebo poustevnický vousatý, pochází ze známého hereckého klanu Bridgesů.

Herectvím se úspěšně zabýval i jeho otec Lloyd (jehož posledním filmem byla parodie MAFIA!) a starší bratr Beau. S oběma se setkal ještě jako ani ne desetiletý v seriálu SEA HUNT.

S otcem si následně zahrál v divadelní hře VÝROČNÍ VALČÍK a s bratrem se po letech setkal i v celovečerním filmu BÁJEČNÍ BAKEROVI HOŠI.

Má za sebou studium herectví ve Studiu Herberta Berghofa. Od roku 1975 je ženatý se Susan Gestonovou, se kterou má děti Isabelle, Jessicu a Hayleyho.

Vzhledem k tomu, že hraje už od konce 60. let (dokonce se mihl už jako roční dítě ve filmu Johna Cromwella THE COMPANY SHE KEEPS), má ve své filmografii úctyhodný počet filmů. Potěšitelné je, že množství z nich patří k skvělým filmovým zážitkům. Už za jeden ze svých prvních filmů (POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ z roku 1971) byl nominován na Oscara! Uběhly jen tři roky a už tu byla druhá nominace, a to hned po boku Clinta Eastwooda v Ciminově THUNDERBOLT AND LIGHTFOOT. Následně se mu dařilo dobře. Byl víc než jen talentovaný, měl zástupy fanoušků, skvělou budoucnost a tak dostal možnost spolupracovat s velkými filmaři. Na svém seznamu má i tato jména: Robert Benton (BAD COMPANY), John Huston (FAT CITY), John Frankenheimer (THE ICEMAN COMETH) nebo film ZŮSTAŇ HLADOVÝ, za který si mimochodem tehdy začínající Arnold Schwarzenegger odnesl Zlatý glóbus.

V roce 1976 dostal velkou příležitost hrát v ambiciózním remaku černobílé klasiky z roku 1933 KING KONG. Tentokrát v režii Johna Guillermina. On a Jessica Langeová ztělesnili atraktivní pár, který se na ztraceném ostrově setká s bájnou obrovskou opicí, následně převezenou proti její vůli do civilizace, což skončí katastrofou. Nevydařené dvojce, znovu v Guillerminově režii, se Bridges vyhnul. Zajímavou příležitost, odměněnou třetí oscarovou nominací, dostal v dospělejší (ale komerčně i umělecky neúspešnejšej) variaci na "ET - Mimozemšťana " STARMAN. V režii hororového Johna Carpentera zde ztělesnil mimozemšťana, který na Zemi na sebe vezme podobu zesnulého manžela krásné Jenny (Karen Allenová). Vynikající odezvu měla i spolupráce s nekomerčním exmontypythonem Terrym Gilliamem na dramatu KRÁL RYBÁŘ, i když zde exceloval především bezdomovec Robin Williams. Nakonec si Jeff Bridges zahrál i s bratrem Beaune v dramatu BÁJEČNÍ BAKEROVI HOŠI s Michelle Pfeifferovou. Vůbec, všimněte si, jak často je Bridges obsazován po bok krásných, emancipovaných žen.

Bridges v podstatě nikdy nestagnoval. Vždy měl štěstí na výborné režiséry a dobré scénáře s kvalitně napsanými postavami. Výjimkou není ani skvělé drama Petera Weira BEZE STRACHU, v níž si zahrál architekta Maxe, který přežije leteckou nehodu a tak uvěří své nesmrtelnosti. Explozivní thriller Stephena Hopkinse ZDĚŠENÍ, ve kterém si zahrál kladnou roli proti psychopatickým Tommymu Lee Jonesovi, však doplatil na neodpracovaný scénář a nepřesvědčivou režii, což nekorespondovalo s atraktivní vzrušující, doslovně výbušnou zápletkou. V polovině 90. let přišel Walter Hill, ale jeho western DIVOKÝ BILL, kde si zahrál slavného pistolníka-padoucha, propadl. Ridley Scott je sice legendární pan filmař, ale jeho BÍLÁ SMRŠŤ, další film podle skutečnosti, skončil fiaskem. Naopak, svěží dospělá romantika Barbry Streisandové DVĚ TVÁŘE LÁSKY měla úspěch. Další nominaci na Oscara obdržel Bridges za drama Roda Lurie OBHAJOBA s Gary Oldmanem a Joan Allenovou. Z jeho ještě starší práce jmenujme například spolupráci s Francisem Fordem Coppola na filmu TUCKER: ČLOVĚK A JEHO SEN, kde si zahrál vynálezce automobilů, případně pro některé už kultovní "PC fantasy" TRON a neslavný westernový propadák Michaela Cimino NEBESKÁ BRÁNA.

V poslední době (pokud nepočítáme i právě natáčený projekt Terryho Gilliama s názvem TIDELAND) se Jeffu Bridgesovi v zaměstnání daří. Ztělesňuje většinou role zralých, zkušených mužů, kteří umí řešit problémy mnohého druhu. Nemusí na sebe strhávat pozornost zbytečným tlačením na pilu a přece jeho umírněné, už poměrně klidné výkony zůstanou v paměti. Legendární flákač z Los Angeles, milovník Bílého medvěda a svého koberce, který se kvůli příjmení zaplete do únosů, vražd, německých nihilistů, fretek a amputovaných prstů u bratří Coenových v BIG LEBOWSKI; profesor Faraday, žijící se svojí manželkou (Hope Davisová) na klidném americkém předměstí, stále více zožieraný podezření, že jeho nenápadní sousedé (Joan Cusacková & Tim Robbins) jsou teroristé v MILUJ BLIŽNÍHO SVÉHO; renomovaný psychiatr Powell, kterému do stagnujícího života vnese vášeň pacient, vyhlašující o sobě, že je mimozemšťan (Kevin Spacey); boháč Charles Howard, který ztratí syna av době deprimující Hospodářské krize začne sponzorovat malého koně, velkého žokeje (Tobey Maguire) a starého cvičitele v dramatu natočeném podle skutečných událostí a nominované na sedm Oscarů SEABISCUIT - DUSOT KONÍ; v adaptaci románu Johna Irvinga a po boku Kim Basingerové DVEŘE V PODLAZE. Z jeho minima vyložených neúspěchů jmenujme mdlou MÚZU se Sharon Stoneovou, další propadák se Stoneovou (a Nickem Nolteom) MILIONÁŘ nebo frašku Boba Dylana INKOGNITO.

1955 – Bylo založeno město Havířov, ležící na severovýchodě České republiky

1962 – V Praze byl zahájenl XII. sjezd KSČ; sjezd orientoval další rozvoj československé ekonomiky nanižší tempo a na intenzifikaci průmyslu. Nepříznivý ekonomický vývoj se však nepodařilo zastavit, až do roku 1964 trval pokles národního důchodu. Novotného vedení odmítlo diskutovat o otázce rehabilitacía trvalo na stanovisku, že není třeba "nic měnit na vině Slánského a některých dalších". Nakonec však ustoupilo tlaku volajícímu po rehabilitaci. Nově sestavená zvláštní rehabilitační komise v čele s D. Kolderem zahájila svou práci.

1968 – A. Dubček se účastnil porady s generálními a podnikovými řediteli největších českých a slovenských průmyslových podniků.

Česká národní rada na své schůzi doporučila zřídit celkem 17 ministerstev České republiky a k tomu ještě Cenový úřad, též jako český ústřední orgán státní správy. V Praze byly ustaveny Český odborový svaz pracovníků zahraničního obchodu a Český odborový svaz pracovníků v energetice.

V Uherském Brodě se konal aktiv za účasti pozvaných z okresů Hodonín, Gottwaldov a Vsetín. S projevem zde vystoupil A. Indra, ale ještě před tím mu organizátoři předali dopis s podpisy 800 pracovníků Slováckých strojíren, v němž mu vyslovili nedůvěru. Zareagoval v projevu slovy, že „se na ně nezlobí, jelikož podlehli lživé kampani v tisku a rozhlasu...“

Na ministerstvu zahraničních věcí předal V. Pleskot velvyslanci SSSR S. V. Červoněnkovi nótu, oznamující vládě SSSR, že byl generálmajor M. Korbel jmenován zmocněncem pro záležitosti dočasného pobytu sovětských vojsk na čs. území. Dále bylo předáno „aide-memoire“ (stručný záznam jednání v diplomatickém styku) k nelegálnímu rozšiřování tiskoviny Zprávy po celé republice.

V Praze se konala celostátní konference k ochraně lidských práv z hlediska mezinárodního práva a čs. právního řádu, a to u příležitosti 20. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv OSN.

N. Vladimirov v sovětském listu Literaturnaja Gazeta kritizoval první dvě čísla čs. týdeníku Listy, v nichž prý redakce „zachází se socialistickým ideálem jako s něčím, co je v rozporu ne s buržoazním světem a jeho imperialistickou ideologií, ale s jinými zeměmi, které budují socialismus...“ Vídeňský nakladatel Fritz Molden (vydávál práce M. Kundery, A. J. Liehma, L. Mňačka a O. Šika) protestoval proti článku sovětského listu Izvěstija, podle kterého vydává spisy vesměs „čs. kontrarevolucionářů“.

1978 – Na zasedání ÚV KSČ k otázkám plnění úkolů 6. pětiletky zazněly kritické hlasy k zadlužování naší republiky ve vyspělých kapitalistických zemích (půjčky byly používány na udržení úrovně osobní spotřeby obyvatelstva a nikoli na modernizaci), k napětí v palivoenergetické základně a také k potížím v zemědělství, kde se projevovaly důsledky neúrody v roce 1976.

1989 – Česká vláda podala demisi (předsedou byl F. Pitra).

Při setkání představitelů členských států Varšavské smlouvy v Moskvě byla okupace ČSSR z roku 1968 označena za "vměšování do vnitřních záležitostí suverénního Československa".

Statisíce lidí znovu zaplnily Václavské náměstí v Praze; požadavek byl jednoznačný: sestavit novou, reprezentativní vládu, a to nejpozději do 10. prosince t. r., jinak se bude 12. prosince konat generální stávka.

1990 – Československá "mise dobré vůle" vedená generálem M. Vackem zahájila v Iráku jednání o propuštění 40 československých občanů, kteří zde byli zadržováni.

1993 – Zemřel Frank Zappa, americký hudebník a skladatel (* 21. prosince 1940)

Francis Vincent Zappa (21. prosince 1940, Baltimore, Maryland, USA – 4. prosince 1993, Laurel Canyon, Kalifornie, USA) byl legendární americký kytarista, zpěvák a hudební skladatel, jeden z velkých experimentátorů v dějinách rockové hudby.

Jeho otcem byl Vincent Zappa (povoláním chemik) a matkou Rose Marie Colimore.

Frank byl ženatý s Kay Sherman (1959 až 1964) a s Gail Sloatman, se kterou měl čtyři děti s neobvyklými jmény – synové Dweezil a Ahmet Emuukha Rodan, dcery Moon Unit a Diva Muffin.

Svou první kapelu Blackouts založil na střední škole v Lancasteru v Kalifornii, v té době ještě sám hrál na bicí.

Pod dojmem nahrávky Edgarda Vareseho začal komponovat krátké skladby. K jeho dalším oblíbeným klasickým skladatelům patřili Igor Stravinskij a český skladatel mikrotonální hudby Alois Hába. S kamarádem Donem Van Vlietem (později znám jako Cpt. Beefheart) hltali rhythm and bluesové nahrávky. Opustil vysokou školu, která jej podle jeho vlastních slov nemohla již nic naučit, a začal se věnovat psaní hudby k filmům a reklamě. Pokoušel se natáčet i experimentální filmy. Za honorář za hudbu k filmu „Run Home Slow“ si zakoupil nahrávací studio v Cucamonze, které nazval Studio Z. Založil kapelu Giants, přímého předchůdce skupiny Mothers of Invention. Roku 1966 s nimi vydává úspěšné dvojalbum Freak Out!, které jej postavilo do čela experimentálního rocku a otevřelo cesty novým formám rockové hudby, psychedelie a spojení rocku s vážnou hudbou.

Frank Zappa zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty. Je pohřben v neoznačeném hrobě na Westwood Village Memorial Park Cemetery ve Westwoodu v kalifornském Los Angeles.

1996 – V USA byla vypuštěna planetární sonda Mars Pathfinder, která dopravila první vozítko na Mars.

1998 – V Drážďanech proběhlo 1. výroční zasedání česko-německého Diskusního fóra; nová německá vláda sice znovu zopakovala stanovisko své předchůdkyně, že považuje "vyhnání sudetských Němců za bezpráví", ale současně potvrdila změnu v dialogu.

Svátky:

Svátek mají BarboraJan (Damašský) .

V občanském i církevním kalendáři má dnes svátek Barbora, ale také BáraBaruškaBarkaBarča,BarborkaBarbara. Původní význam tohoto jména Barborky asi nepotěší. Znamená, že ženě nosící toto jméno není nic "recht" a pořád jenom "brblá a breptá". Jinak je základem řecké slovo barbaros, což se překládá jako "cizinec" nebo "barbar". Řekové totiž cizincům nerozuměli a zdálo se jim, že ostatní jazyky neznějí pěkně a jsou breptavé a neznělé. Takže jsme se dostali opět k brblání.

Ať už je původ jména jakýkoliv, jisté je, že Barbora je stále více oblíbena. A to je dobře, protože je to jméno velmi pěkné. Málokterá světice má také tolik patronátů jako Barbora. Jen posuďte. Za svou si ji vzali horníci, sedláci, architekti, přidavači, pokrývači i zedníci, slévači zvonů, kováři, kameníci, tesaři, hrobníci, kloboučníci, kuchaři, řezníci, ale i děvčata, dělostřelci a zajatci. Vedle toho ochraňuje Barborka věže a pomáhá v nouzi. Spolu s Markétou a Kateřinou patří ke třem nejslavnějším pannám mučednicím.

Její životopis je ovšem zcela překryt legendami, jako je tomu i u dalších pomocníků v nouzi. Ty říkají, že žila koncem 3. století v Níkomédii (dnes Izmit, Turecko) v rodině svého zámožného otce Dioskura. Byla to prý neobyčejně krásná dívka, navíc hýřila i důvtipem a moudrostí, což v tomto spojení nebývá až tak častým úkazem. Do jejího domu proudily davy mládenců, kteří jí přicházeli nabídnout svoji ruku, ale všem se dostalo košem. V době dospívání se totiž mladá dívka sblížila se skupinou křesťanů, kteří se ve městě ukrývali, a na námluvy neměla čas ani pomyšlení.

V dlouhých rozhovorech s novými přáteli se Barbora utvrdila v tom, že křesťanství jí pomůže nalézt to, co dlouho hledá: cestu ke spasení duše, cestu k poznání. Když se však její otec dozvěděl, co jeho dcera činí, zle se na ni rozhněval a postavil u domu věž, do níž ji chtěl zavřít. Barbora přijala trest statečně a ke všemu otci oznámila, že se nechala pokřtít. To už pro něho bylo příliš velké sousto. Dovlekl dceru před místodržícího a sám ji udal. Pak už čekalo Barboru jenom utrpení a bolest. Po bičování i jiném strašlivém mučení ji nechal místodržící nakonec v roce 306 popravit. Katův meč vzal přitom do ruky ochotně Barbořin vlastní otec! Ten však dceru přežil jen o několik málo chvil, neboť do něho po popravě udeřil blesk. Barbořiny ostatky se dostaly kolem roku 1000 do dómu sv. Marka v Benátkách a odtud na ostrov Torcello před městem nad lagunami.

Kolem svátku svaté Barbory se rozšířilo mnoho lidových zvyků. Nejznámější je asi uřezávání Barbořiných větviček, které o Vánocích vykvetou. Zajímavá je také hornická úcta k této světici. Podle legendy se totiž pod Barborou otevřela zem právě v okamžiku, když ji její otec chtěl odvést k místodržícímu - otcova nenávist ale byla silnější, než láskyplná náruč matky Země. Proti neštěstí a smrti v dolech zapalují horníci od pradávna pod zemí Barbořino světlo. Také mnoho umělců ztvárnilo tuto oblíbenou mučednici. Asi nejstarší její znázornění je v kostele S. Maria Antiqua v Římě, pochází zřejmě z roku 705. Ani my jsme nezůstali v barborské úctě pozadu, neboť se můžeme pochlubit takovým skvostem, jakým je chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

V českém církevním kalendáři je dnes připomenut Jan Damašský. Přišel na svět kolem roku 650 v Damašku v Sýrii a jeho otec nebyl nikdo menší než ministr financí. Jan byl vychován v toleranci jak k arabské, tak i ke křesťanské kultuře. Již od mládí se připravoval na to, že se bude též zabývat financemi. Mezitím se však poměry v zemi přiostřily, křesťané se, sportovním žargonem řečeno, dostali do defenzivy, a Jan se svou rodinou vlast opustil.

O několik roků později začal nový život - spolu s jedním bratrem se uchýlil do kláštera Mar Saba blízko Jeruzaléma. Zdejší patriarcha Jan V. byl už předtím upozorněn na vzdělaného, hluboce věřícího mnicha a udělil mu kolem roku 700 kněžské svěcení. Z Jana se brzy stal uznávaný rádce. Vedle toho napsal mnohá teologická díla, dokonce skládal básně. Jan Damašský zemřel kolem roku 750 ve věku 100 let. Až do 12. století ukazovali řeholníci jeho hrob v klášteře Mar Saba. Pak byly jeho ostatky pravděpodobně přeneseny do Byzance. Papež Lev XIII. povýšil Jana roku 1890 na církevního učitele a jmenoval ho patronem studentů teologie z Východu.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastimil Šantroch | neděle 4.12.2011 17:00 | karma článku: 15,55 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 4,16 | Přečteno: 134x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,07 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,38 | Přečteno: 133x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,87
  • Průměrná čtenost 1689x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)