Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 29. listopadu - George Harrison

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 29. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Karel IV., Fridrich Falcký, Marie Terezie, rozhodnutí Josefa II. o rušení klášterů, Thomas Alva Edison a fonograf, likvidace sudetoněmeckých provincií, Giacomo Puccini, Richard Byrd přeletěl jižní pól, Plán OSN na rozdělení Palestiny, dohoda o modernizaci a přezbrojení československé armády, 29. listopadu 1968, první zmínka Billa Gatese o Micro-softu, zrušení vedoucí úlohy KSČ, zveřejněny cíle OF (Co chceme), česká účast v rámci jednotek UNPROFOR, George Harrison..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1378 – Zemřel Karel IV., český král (* 14. května 1316)

Karel IV. (14. května 1316, Praha – 29. listopadu 1378, Praha) byl jedenáctý český král (jako Karel I. – 1346–1378), lombardský král (1355), římský král (1346–1355) a císař (1355–1378), arelatský král (1365) a hrabě lucemburský (1346 – 1353) z dynastie Lucemburků. Karel IV., křtěný jménem Václav, se narodil jako syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského.

Kolem sedmé hodiny večer zemřel ve věku šedesáti dvou a půl roku na Pražském hradě český král a římskoněmecký císař Karel IV., který sehrál v našich dějinách nesporně významnou a pozitivní roli.

Byl státníkem mimořádného vzdělání, celoevropského rozhledu a rafinované diplomatické obratnosti, který udivoval organizačními schopnostmi. Povznesl český stát na vrchol jeho života politického, sociálního i kulturního. Již nad rakví jej označil kazatel a přední český učenec světového jména M. Vojtěch Raňkův z Ježova (ve shodě se středověkými zvyklostmi) za Otce vlasti (Pater patriae).

1632 – Zemřel Fridrich Falcký, český král (* 26. srpna 1596)

Fridrich Falcký (26. srpna 1596 na loveckém zámečku Deinschwang u Ambergu – 29. listopadu 1632 v Mohuči) byl vévoda a kurfiřt falcký (jako Fridrich V.), vůdce Protestantské unie a král český (1619–1621). Pocházel z rodu falckých Wittelsbachů. Kvůli své pouze roční vládě je známý jako "zimní král".

Fridrich byl synem Fridricha IV. Falckého a jeho manželky Luisy z Nassau. Jeho otec zemřel v roce 1610, když bylo jeho synovi čtrnáct let. Fridrich se tedy formálně stal falckým kurfiřtem, samostatné vlády se ale ujal až po dosažení plnoletosti. Ve jménu svého syna vládla Ludvika Juliana z Nassau. Od roku 1613 byl ženatý s Alžbětou, dcerou anglického a skotského krále Jakuba I. (VI.).

1780 – Zemřela Marie Terezie, královna uherská a česká (* 13. května 1717)

Marie Terezie (13. května 1717 Vídeň – 29. listopadu 1780 Vídeň), známá také jako „císařovna Marie Terezie“, často označovaná jako Matka dvou císařů byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou (1741–1780) a českou (1743–1780). Byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.

Marie Terezie byla také manželkou Františka I. Štěpána Lotrinského, který byl 13. září 1745 zvolen římským císařem. Za císařovnu je sice označována, ale jako žena nemohla být císařovnou zvolena, ale ani se nenechala korunovat, když byl její manžel za císaře zvolen.

Marie Terezie byla hned první den svého života pokřtěna a celým jménem se jmenovala Marie Terezie Walburga Amálie Kristýna.

Ve věku třiašedesáti let a šesti měsíců zemřela císařovna Marie Terezie; nástupcem na trůn v habsburské monarchii se stal její nejstarší syn Josef II. [1780-1790], kterým započala vláda habsbursko-lotrinského rodu. Pokračoval v hlubokých reformách, které zahájila jeho matka; své plány na vybudování jednotně řízené, osvícené a mocné monarchie však zcela nenaplnil, přestože za tím účelem prosadil na 6 tisíc reformních výnosů, patentů a nařízení.

1781 – Císař Josef II. vydal rozhodnutí, podle něhož měly být zrušeny všechny kláštery, pokud se nezabývají vyučováním, nepěstují vědy a nepečují o nemocné; jejich majetek měl být sekularizován "ve prospěch náboženství a lásky k bližnímu". Řeholníci zrušených klášterů mohli dále působit v duchovní správě nebo vstoupit do jiného domácího nezrušeného kláštera nebo pokračovat v řeholním životě v některém zahraničním klášteře, případně žít z penze.

1877Thomas Alva Edison poprvé představil svůj fonograf na věřejnosti.

1918 – Vojenským obsazením Mostu začala likvidace sudetoněmeckých provincií; 8. prosince obsazeny Mariánské Lázně, o den později Teplice, 12. prosince padlo Ústí nad Labem, 14. prosince Liberec, 16. prosince Znojmo a o dva dny později Opava. Do konce prosince podléhalo pražské vládě celé historické území. Německá irredenta byla zlikvidována.

1924 – Zemřel Giacomo Puccini, italský operní skladatel (* 22. prosince 1858)

1929 – Americký admirál Richard Byrd jako první člověk přeletěl jižní pól.

1947 – Valným shromážděním OSN schválilo Plán OSN na rozdělení Palestiny, který měl vyřešit arabsko-izraelský konflikt na území Britského mandátu Palestina.

1954 – Zástupci československé a sovětské vlády a armády uzavřeli dohodu o modernizaci a přezbrojení československé armády, jež měla proběhnout během pěti let. Šlo o zavedení a také o výrobu moderní vojenské techniky. Přezbrojení armády hluboce zasáhlo do ekonomiky.

1961 – Národní shromáždění přijalo trestní zákon a zákon o trestním řízení soudním; trestní zákon byl doplněn a změněn 17. června 1966.

1968 – V Praze se konalo valné shromáždění Čs. sociologické společnosti.

V Bukurešti se konala porada velení armád Varšavské smlouvy, aby se zabývala dalším posílením obranyschopnosti členských států.

V Moskvě byla na návštěvě delegace čs. armády, vedená náčelníkem Hlavní politické správy F. Bedřichem na pozvání sovětského náčelníka A. Jepiševa.

1975Bill Gates použil v dopise Paulu Allenovi název „Micro-soft“ ( „microcomputer a software“).

1989 – Federální shromáždění na své mimořádné schůzi zrušilo čl. 4 ústavy (o vedoucí úloze KSČ), změnilo čl. 6 o Národní frontě a čl. 16 o výchově v duchu marxismu-leninismu; tím formálně skončilo 41 let vlády komunismu v Československu. Současně byla ustavena komise k vyšetření událostí 17. listopadu.

Byly zveřejněny cíle OF (Co chceme):

  1. demokratický stát v duchu Deklarace lidských a občanských práv;
  2. pluralitní politický systém;
  3. samostatnou zahraniční politiku, která zabezpečí Československu integraci "do Evropy";
  4. rovnoprávné druhy vlastnictví;
  5. sociální spravedlnost;
  6. důstojné životní prostředí;
  7. demokratizaci kultury, školství.

1995 – Vláda souhlasila s nabídkou české účasti v mnohonárodních silách pod vedením NATO pro dohled nad dodržováním mírové dohody na území bývalé Jugoslávie; už předtím působili čeští vojáci v silách OSN v Bosně v rámci jednotek UNPROFOR (ochranných sil OSN). ČR se zavázala vyslat do Bosny mechanizovaný prapor do 1000 vojáků na dobu 1 roku s možností prodloužení (náklady na vyslání vojáků činily 1,25 miliardy Kč ročně).

1997 – Po osmi měsících vystřídal ve funkci předsedy ODA M. Žantovského J. Skalický.

2001 – Zemřel George Harrison, britský kytarista, bývalý člen skupiny The Beatles (* 25. února 1943)

George Harold Harrison, MBE (25. února 1943 v Liverpoolu – 29. listopadu 2001 v Los Angeles) byl populární britský kytarista, zpěvák, skladatel a hudební i filmový producent, známý především jako člen kapely Beatles.

George vyrůstal v harmonické rodině (matka Louisa Harrisonová, otec Harold Harrison) v britském Liverpoolu společně se třemi sourozenci (sestra Louise, bratři Harold ml. a Peter). Nejmladší člen skupiny Beatles chodil na stejnou základní školu jako John Lennon, ale neznali se.

Na gymnáziu v Quarry Bank poznal Paula McCartneyho. V jeho třinácti letech mu rodiče koupili první kytaru, přes počáteční nezájem začal George pravidelně cvičit a dělat pokroky, poslouchal nahrávky a snažil se je napodobovat.

Paul McCartney ho učil hrát první akordy. Po čase mu matka koupila pořádnou kytaru. Aby jí George splatil částku, již na koupi nástroje vydala, nastoupil jako poslíček u řezníka.

Po absolvování gymnázia v roce 1953 postoupil George na Liverpool Institute. Školu po čase opustil a stal se elektrikářským učněm v obchodním domě. V té době založil svou první hudební skupinu The Rebels (česky povstalci). Jeho velkým vzorem byl americký kytarista Buddy Holly.

Od roku 1958 začal George hrát na kytaru v kapele Quarrymen, kam ho přivedl McCartney. Na podzim roku 1958 se skupina přejmenovala na Johnny and the Moondogs a v roce 1959 se skupina opět přejmenovala, tentokrát na The Silver Beetles. V roce 1960 se skupina naposledy přejmenovala na The Beatles (slovní hříčka - beetle znamená brouk, beat znamená tlouci, bít, tep…) a dostala angažmá v německém Hamburku. George v té době ještě nebyl plnoletý a neměl pracovní povolení a tak byl předčasně vyhoštěn zpět do Anglie. Nicméně po odchodu původního basového kytaristy Stuarta Sutcliffa jeho nástroj přebral Paul McCartney a McCartneyovu sólovou kytaru mohl převzít George.

George Harrison byl výtečný kytarista, ale během působení ve skupině Beatles nedostal mnoho příležitostí k prosazení vlastních skladeb. Až do alba Revolver se jeho písně objevovaly na deskách Beatles výjimečně (vždy max. dvě).

V roce 1964 poznal George při natáčení filmu Perný den modelku Pattie Boydovou. Oddáni byli 21. ledna 1966.

V letech 1966 až 1969 se George potýkal s drogovou závislostí. Užíval LSD, marihuanu. V roce 1965 na albu Rubber Soul jsou zaznamenány první Georgeovy pokusy o hru na indický strunný nástroj sitár. V té době se setkal s indickým hudebním skladatelem a především vynikajícím sitáristou Ravi Šankarem, který se stal jeho přítelem a učitelem. George se začal zajímat o indickou kulturu i meditaci a v roce 1969 se stal význačným příznivcem hnutí Hare Krišna, odpoutal se tak od drog, ale zároveň to narušilo jeho soukromý život a manželka Pattie Boyd po osobních neshodách odchází k Eriku Claptonovi.

Ještě za působení v Beatles vydává Harrison dvě alba - Wonderwall Music (1968) a Electronic Sound (1969), která však kritiky nebyla příliš přijata. V prvním případě se jedná o hudbu k filmu, v druhém o experimentální syntezátorovou desku. V roce 1970 však vychází velmi úspěšné album All Things Must Pass se slavnou písní My Sweet Lord (opěvující Krišnu), kvůli které se Harrison dostal v roce 1976 k soudu a byl obviněn z plagiátorství (pro podobnost s písní He's So Fine z roku 1962 newyorské skupiny Chiffons).

1. srpna 1971 uspořádal George Harrison v newyorské Madison Square Garden dobročinný koncert pro válkou zmítaný Bangladéš (Concert for Bangladesh), na kterém vystoupilo mnoho slavných hudebníků, např.: Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston, Ravi Šankar a další. Z koncertu vzniklo úspěšné hudební album i celovečerní film.

Po dalším vynikajícím albu Living in the Material World zakládá George v roce 1974 vlastní gramofonovou firmu Dark Horse, stejnojmenné album však není úspěšné a jeho sólové turné po USA není kritikou dobře přijato. V roce 1974 žil George nějaký čas s modelkou Kathy Simmons, bývalou přítelkyní Roda Stewarta. Pak se zamiloval do Mexičanky Olivie Trinidad Ariasové, sekretářky firmy A&M, jež distribuovala desky jeho společnosti. Měsíc před svatbou, 1. srpna 1978, se jim narodil syn Dhani Harrison (nyní kytarista a zpěvák ve vlastní skupině Thenewno2).

V mezidobí vydával Harrison i nadále sólová alba (33 & 1/3 či George Harrison) - tu s větším, tu s menším úspěchem. Vždy se však jednalo o melodicky silné a textově zajímavé počiny, přestože se George držel svého stylu a odmítal jakkoli přijímat nastalé trendy v hudbě. Snad i proto poptávka po jeho tvorbě poněkud poklesla.

Po smrti Johna Lennona (8. prosince 1980) se uzavřel před okolním světem a věnoval se většinou jen filmové produkci v nově založené společnosti HandMade Films a své rodině. Dále však vydává sólová alba. V roce 1981 vyddává album Somewhere in England, na kterém je i písnička věnovaná Johnu Lennonovi. Jmenuje se All Those Years Ago a v části textu se zpívá "Mluvil jsi o lásce a oni s tebou jednali jak se psem ...". Dalším vydaným albem je v roce 1982 Gone Troppo. Je to příjemné album nijak se nevymykající Georgeově stylu - Harrison však tentokrát ignoroval jakékoli propagační aktivity a deska v hitparádách propadla.

Až v roce 1985 se vrací na koncertní pódium (vzpomínkový pořad Carla Perkinse). Vystoupil i na charitativním koncertu ve Wembley.

V roce 1987 mu pak vyšlo nové album Cloud Nine, které se dostalo do první desítky žebříčků hitparád a dosahuje kvalit nejlepších Beatlesáckých alb. Z alba vzešel i hitový singl Got My Mind Set on You. V roce 1988 se Harrison spojil s hudebníky Royem Orbisonem, Jeffem Lynneem, Bobem Dylanem a Tomem Pettym a natáčejí dvě alba pod společným názvem Traveling Wilburys.

29. listopadu 2001 George Harrison podlehl rakovině plic v Los Angeles v Kalifornii. Podle dostupných informací byl jeho popel nasypán do indické posvátné řeky Gangy. Krátce před smrtí vytvořil nové album, které pak dle jeho instrukcí dokončili Jeff Lynne, syn Dhani a bubeník Jim Keltner. Bylo vydáno pod názvem Brainwashed v roce 2002.

Svátky:

Svátek mají Zina, Saturnin.

V občanském kalendáři má dnes svátek Zina a Zinaida. Toto ruské jméno je řeckého původu a znělo Zénais. Lze je přeložit a vysvětlit jako "božská". Jméno u nás není příliš rozšířeno.

V církevním kalendáři se dnes nalézá Saturnin, jinak i Sernin. O jmenovci hrdiny Jirotkova románu víme jen velice málo. Pravděpodobně byl poslán na misie papežem Fabiánem (236-50). Spolu s několika druhy přišel Saturnin do Languedoku a do Gascogne v Galii, kde hlásal víru v Krista a křtil pohany. Snad byl pak - opět papežem Fabiánem - jmenován prvním biskupem města Toulouse, jehož je ještě dnes patronem.

Jak vypráví legenda, byl prý Saturnin kolem roku 250 uchopen divokým býkem a uvláčen k smrti. Na místě, kde došlo k neštěstí, byl postaven kostel Notre-Dame-du-Taur, který patří i dnes k pozoruhodnostem města Toulouse. Jiná legenda ovšem tvrdí, že Saturnin byl zavražděn při pronásledování křesťanů za krutého Decia, někdy kolem roku 250. Důvod byl v tom, že se zdráhal obětovat modlám. Proto jej nechal císař usmýkat býkem k smrti.

Ať už zemřel nešťastný Saturnin jakkoli, jeho kult lze prokázat už od 3. století. Vzniklo mnoho památek, ale nejvýznamnější je bazilika sv. Sernina, později jedna z důležitých zastávek na pouti do Santiaga de Compostela. Stavba, která se dnes zvedá nad světcovým hrobem, byla započata v roce 1080. Od středověku byl kostel sv. Saturnina jedním z nejdůležitějších poutních center Západu. Saturninův hrob je ve středu apsidy kostelní lodi dlouhé 115 a široké 64 metrů, která byla ve své době svými rozměry předstižena už jen katedrálou v Cluny. Ta však už dnes neexistuje. Saturnin je patronem Sardinie, Navarry, Toulouse, Cagliari, Weissenau, Minderau a pomáhá proti bolestem hlavy a závratím, proti moru, proti smrtelné úzkosti a přimlouvá se za dobrou hodinu smrti a ke všemu ještě proti soužení s mravenci.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Šantroch | úterý 29.11.2011 12:16 | karma článku: 21,87 | přečteno: 2603x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 4,16 | Přečteno: 133x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,07 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,38 | Přečteno: 133x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,87
  • Průměrná čtenost 1688x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)