Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 19. listopadu - Petra Janů, Meg Ryan a Jodie Foster

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 19. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: " Kryštof Kolumbus na Portoriku, generální pardon na Moravě, Michail Lomonosov, Franz Schubert, Emil Škoda, José Raúl Capablanca, Indira Gándhíová, Zdeněk Dítě, Helena Zmatlíková, Jan Otčenášek, bitva u Stalingradu - operace Uran, Petra Janů, Antonín Novotný prezidentem, Meg Ryan, Jodie Foster, 19. listopadu 1968, Apollo 12, Občanské fórum, Šen-čou 1, Jiří Brabec..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1493 – Kryštof Kolumbus přistál jako první Evropan na ostrově Portoriko, který pojmenoval podle Jana Křtitele.

1622 – Kardinál Dietrichštejn vydal generální pardon na Moravě; účast v povstání se neměla trestat "na hrdle", uvěznění byli postupně propouštěni na svobodu.

Generální pardon se netýkal konfiskace majetku (tu prováděla komise v letech 1622-1624). Konfiskace se týkaly 234 šlechtických osob a propadlo jim téměř 150 panství a statků; ušetřeny nezůstaly ani majetky 129 chudších šlechticů (odhad hovoří o 6 milionech zlatých).

1711 – Narodil se Michail Lomonosov, ruský spisovatel a vědec († 15. dubna 1765)

1828 – Zemřel Franz Schubert, rakouský skladatel (* 31. ledna 1797)

1839 – Narodil se Emil Škoda, technik a podnikatel († 8. srpna 1900)

1881 – Na pozicích "ohroženého němectví" v Rakousku došlo k vytvoření společného parlamentního klubu "spojené levice", tj. "starých" liberálů a "mladých" pokrokářů.

1888 – Narodil se José Raúl Capablanca, kubánský šachista († 8. března 1942)

1916 – Vznikl Český svaz (sdružoval české poslance v říšské radě s výjimkou těch, kdo byli v emigraci, a centralistů ze sociální demokracie) a Národní výbor jako sjednocující orgán všech českých politických stran v zemích České koruny. Předsedou Českého svazu byl agrárník F. Staněk, místopředsedy sociální demokrat B. Šmeral a mladočech J. Maštálka, jednatelem sociální demokrat V. Tusar. Zpočátku stál na pozicích loajality k monarchii. Předsedou Národního výboru se stal staročech K. Mattuš, jednatelem agrárník A. Švehla.

1917 – Narodila se Indira Gándhíová, indická předsedkyně vlády († 31. října 1984)

1920 – Narodil se Zdeněk Dítě, český herec († 11. prosince 2001)

1923 – Narodila se Helena Zmatlíková, ilustrátorka dětských knížek († 4. dubna 2005)

1924 – Narodil se Jan Otčenášek, český spisovatel († 24. února 1979)

1933 – Narodil se Larry King, rodným jménem Lawrence Harvey Zeiger, americký moderátor a fundraiser.

1938 – Národní shromáždění přijalo Ústavní zákony o autonomii Slovenské krajiny (č. 299/1938 Sb.) a o autonomii tzv. Podkarpatské Rusi (č. 328/1938 Sb.); oficiální název státu nyní zněl Česko-Slovensko.

1942 – Druhá světová válka: v bitvě u Stalingradu začali sověti pod vedením generála Georgije Konstantinoviče Žukova rozsáhlou útočnou operaci Uran, která obrátila výsledek bitvy ve prospěch SSSR.

1952 – Narodila se Petra Janů, česká zpěvačka

Petra Janů se narodila 19.11.1952 jako Jana Petrů. Jméno si změnila úmyslně, protože na počátku sedmdesátých let již jedna zpěvačka zpívala pod jménem Jana Petrů, která tehdy zpívala lidovou a zlidovělou hudbu s různými dechovkami.

Brzy po jejím narození se její rodiče rozvedli. Malou Petru vychovávala až do sedmnácti let babička. Zpívala ve sboru a od sedmé třídy navštěvovala Lidovou školu umění. I přesto, že měla na základní škole vyznamenání, propadla na střední škole z matematiky,chemie a mineralogie.

Pomohla ji její matka a Petra šla studovat dvouletou ekonomickou školu v Turnově. V té době začala zpívat s amatérskou skupinou Jisla a po té i s Nonetem z Lomnice nad Popelkou.

Absolvovala státní zkoušku z těsnopisu a psaní na stroji. Pracovala jako účetní Okresního stavebního podniku Semily.

Zúčastnila se okresní soutěže zpěváků populárních písní, kde byla první. Na prvním místě se umístila i v soutěži Hronovské slunce.

V roce 1972 skončila v semifinále Mladé písně na druhém místě se Stříbrným řetězem. Tam se seznámila s Pavlem Větrovcem a doktorem Leo Jehnem ze Semaforu. Byla členkou Semaforu po šest sezón. Hrála v představeních Zuzana v lázni, Má hlava je včelín a Kytice, kde převzala roli bludičky po Haně Zagorové. Zúčastnila se Bratislavské lyry s písní StromyY, za kterou získala čestné uznání za interpretaci.

V roce 1976 se umístila v anketě Zlatý slavík na 49. příčce a ztvárnila dívku Annu na albu rockové opery Titanic Bohumila Ondráčka a Zdeńka Borovce. V tomto roce opustila Semafor, protože se seznámila se skladatelskou dvojicí Ota Petřina a Zdeněk Rytíř. Ti sháněli zpěvačku, která by zpívala rock, protože taková tu nebyla. Seznámila se Michalem Zelenkou, který se stal jejím manažerem a za kterého se 11.11.1978 provdala. V tomto roce se stala stříbrnou slavicí.

Ota Petřina pro ni založil doprovodnou skupinu Pro-Rock, se kterou natočila první album Motorest. Potom vyměnila Pro-Rock za skupinu Bumerang, se kterou natočila desku Exploduj. Počátek 80. let byl pro ni slabší. Dokonce dostala zákaz prezentace (aféra se zelenými vlasy v Československé televizi). Po zákazu vystoupila v pořadu Možná přijde i kouzelník, zde zpívala píseň Moje malá premiéra. S Věrou Špinarovou nazpívala píseň To máme mládež. V roce 1987 se stala zlatou slavicí, svůj úspěch si zopakovala ještě dvakrát. Zahrála si ve dvou filmech - KONCERT a MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ. Zpívala titulní píseň české kriminálky Smrt talentovaného ševce.

Objevila se také v muzikálech - Bídníci, Sny svatojánských nocí, Hamlet atd. V roce 1996 získala výuční list v oboru kuchař-číšník.Volné chvíle tráví s manželem na chaloupce v Jížních Čechách. Na koncertních vystoupeních zpívá zásadně živě. Nebere koncerty za každou cenu. Spolupracovala s Petrem Jandou. S Karlem Šípem a Jaroslavem Uhlířem založila skupinu Triky a Pověry. Natočili spolu dvě desky parodických italských písní.

1957 – Novým prezidentem byl zvolen Antonín Novotný [1957-1968]; první muž stranického aparátu se tak i formálně stal prvním mužem ve státě.

1961 – Narodila se Meg Ryan, americká herečka

Krásná, blonďatá, modrooká a čiperná žena - Meg Ryan je dcerou castingového agenta. Na plátně debutovala v malé roličce ve filmu BOHATÉ A SLAVNÉ (1981), ale jejím největším snem bylo vždy stát se novinářkou.

Během večerních studií žurnalistiky se jí podařilo získat roli v televizní soap-opeře "AS THE WORLD TURNS". Její postava se stal velmi populární, v seriálu setrvala dva roky a zapsala se do myslí diváků.

Po nějakém čase, kdy se věnovala svému oblíbenému cestování, se vrátila ke studiu a malým roličkám v televizních seriálech.

V tomto období mezi 1981-86 si zahrála ve dvou nepříliš významných snímcích, až nakonec přišel film TOP GUN (1986). BLOCKBUSTER s Tomem Cruisem poskytl Meg Ryan příležitost - i když v malé roli - zazářit na filmových plátnech celého světa. Právě zde si jí všiml Steven Spielberg a obsadil ji jako hlavní ženskou protagonistku do své produkce VNITŘNÍ VESMÍR (1987). Během natáčení tohoto sc-fi se seznámila s Dennisem Quaidem, budoucím manželem, se kterým později natočila ještě dva filmy.

Nejvýznamnější rolí Meg Ryan se stala ta ve filmu Roba Reinera KDYŽ HARRY POTKAL SALLY... (1989). Tento enormní úspěch si zopakovala o čtyři roky později ve filmu SAMOTÁŘ V SEATTLU (1993), kde byla více než rovnocennou partnerkou Toma Hankse. S tím, a spolu s režisérkou Norou Ephron se konečně setkali ještě jednou - při natáčení dalšího hitu LÁSKA PŘES INTERNET (1998). V roce 2000 se Meg po dvanácti letech manželství rozvedla s Dennisem Quaidem a začala si románek s gladiátorem Russellem Crow.

1962 – Narodila se Jodie Foster, americká herečka

Režisér Robert Zemeckis o ní řekl, že je to jedna z mála hollywoodskýh hereček, která umí sama dát dohromady smysluplnou větu a pak ji smysluplně vyřknout. Každopádně Jodie Foster je, vlastně není, typická hollywoodská herečka. Upozorňuje totiž na sebe právě tím, jak pečlivě si chrání své soukromí...

Filmoví producenti si milého děvčátka všimli už v útlém mládí a malá Jodie hrála v několika reklamách a účinkovala v různých seriálech i rodinných filmech. Zlom v její kariéře znamenal režisér Martin Scorsese, který ji jako čtrnáctiletou obsadil do role prostitutky Iris v dramatu TAXIKÁŘ (1976). Jodie za ní byla nominována na Oscara. Jakkoli byl tento její úspěch velký, Jodie chtěla hlavně studovat, čehož výsledkem byl diplom z Yale.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let slavila Jodie další dva velké úspěchy s filmy ZNÁSILNĚNÍ (1988) a psychothrillerem MLČENÍ JEHŇÁTEK (1991).

Za obě tyto role už Oscara získala a není tajemstvím, že role agentky Starlingové je ta, s níž si ji diváci ponejvíce spojují.

Ne menší pozornosti si vysloužila i svými producentskými (vlastní produkční společnost Smart Egg Pictures) a režisérskými projekty - jmenujme filmy ČLOVÍČEK TATE (1991) a NELL (1994), v nichž zároveň zaujala i svými hereckými kreacemi. Že jí není cizí ani veskrze komediální poloha, dokázala ve westernové parodii MAVERICK, ve které se objevila spolu s Melem Gibsonem. Z poslední doby a rolí můžeme jmenovat KONTAKT Roberta Zemeckise a ÚKRYT režiséra Davida Finchera (2002).

1968 – Vedení Svazu vysokoškolského studentstva Čech a Moravy zorganizovalo studentskou třídenní stávku jako nejvýraznější projev nespokojenosti a odporu vůči oficiální politice ústupků od proklamací a před sílícím sovětským tlakem. Vysokoškoláci vystoupili s programem "deseti požadavků", jejichž společným jmenovatelem byl návrat k reformní politice a obrana lidských práv.

Na Pražském hradě se konala porada vedoucích tajemníků KSČ ze všech krajů a okresů, na které k nim promluvil A. Dubček. Předsednictvo vlády vyjádřilo stanovisko, že stávkové akce studentů – bez ohledu na záměry jejich organizátorů – nepůsobí ke konsolidaci politických poměrů v zemi a narušují normální výchovný a vyučovací proces. V Ostravě se konal aktiv „marxisticko-leninských sil“, na kterém promluvil V. Biĺak. Jeho projev nebyl nikde otištěn, avšak městský výbor KSČ v Ostravě jej vydal jako brožuru a rozeslal všem okresním výborům KSČ. V Praze zasedal ústřední výbor Svazu čs.-sovětského přátelství a jednal o novém programu. V Sovětském svazu zahájili tradiční Měsíc sovětsko- čs. přátelství. Polský deník Trybuna Ludu kriticky hodnotila rezoluci listopadového pléna ÚV KSČ a označila „postup normalizace v Československu za neodpovídající situaci v zemi“.

1969 – Čs. velvyslanec ve Vídni obdržel protest žurnalistické sekce rakouského odborového svazu se žádostí o doručení čs. vládě, v němž se uvádí, že „rakouští novináři jsou znepokojeni situací, ve které se nacházejí čs. novináři znovuzavedením cenzury, zglajchšaltováním veřejného mínění, hospodářským a politickým tlakem a omezováním výjezdů do zahraničí“.

Apollo 12 přistálo na Měsíci, astronauté Charles ConradAlan Bean vystoupili na povrch.

1989 – V podvečer skupina intelektuálů a umělců spolu se zástupci studentů vytvořila v pražské Laterně magice Občanské fórum (OF), širokou platformu všech občanských aktivit usilujících o obnovu politického pluralismu, odmítající totalitní komunistický režim.

1992 – Poslanci ČNR na své 7. schůzi schválili usnesení, podle něhož ČNR převzala spolu s českouvládou plnou zodpovědnost za kontinuitu státní moci na území ČR.

1999 – Zkušební let čínské kosmické lodi Šen-čou 1.

2003 – Zemřel Jiří Brabec, český country muzikant a skladatel (* 2. července 1940)

Svátky:

Svátek mají AlžbětaEliškaElsaMechtildaMatylda.

Dnes má v občanském kalendáři svátek Alžběta, v církevním jej měla již 17. listopadu. Tehdy však šlo o Alžbětu Uherskou, zatímco dnešní má přívlastek Durynská. Jméno Alžběta - ale také Eliška či Elsa - je hebrejského původu. Původně znělo Elíšebáh a znamená "Bůh je má přísaha", případně, že "nositelka tohoto jména je zaslíbena Bohu".

Pozdější landkraběnka durynská Alžběta byla dcerou uherského krále Ondřeje II. a narodila v roce 1207. Již ve čtyřech letech ji otec zasnoubil s jedenáctiletým synem landkraběte durynského Ludvíkem. Když dosáhla Alžběta 14 let, konala se okázalá svatba. Po ní se stal takřka zázrak, neboť oba manželé žili až do své smrti šťastným manželským životem, což se u takto smluvených sňatků nestávalo. Bohužel, spokojené rodině nepřál osud. Během několika let přivedla Alžběta na svět tři děti, ale poslední již svého otce nikdy nespatřilo: Ludvík totiž zemřel 11. září 1227 na počátku křížové výpravy, kterou vedl císař Fridrich II.

Nešťastná Alžběta vždy pomáhala všem, kteří to potřebovali, a po smrti svého manžela hledala v této činnosti stále větší útěchu. Sama navštěvovala chudinské čtvrti a rozdávala plné hrsti peněz i jídla. Jenomže v Durynsku převzal moc její švagr Jindřich Raspe a ihned Alžbětě nařídil, ať si vybere: buď se přizpůsobí životu vyšší šlechty a nebude navštěvovat podivná individua, nebo přijde o všechen vdovský majetek. Alžběta již byla plně zapojena do své charitativní práce, a tak se bez rozmýšlení rozhodla pro druhou možnost. Tehdy ji vyhnali z hradu a vzali jí majetek i děti. Po nějakém čase sice podle práva část peněz získala zpět, ale ztrátu dětí nemohlo nahradit nic. Z peněz, které se jí vrátily, založila mladá vdova v Marburgu (Hesensko) nemocnici, v níž sama ošetřovala nemocné, které nechtěli nikde přijmout. Aby se oprostila od všech svodů světa, vstoupila Alžběta roku 1228 do františkánského řádu. Její život byl plný utrpení a běd. Posluhovala těm nejvíce nemocným a sama mnohokrát onemocněla. Zemřela nakonec 17. listopadu v roce 1231 a za dva dny byla pohřbena u své nemocnice sv. Františka v Marburgu. Již v roce 1235 ji papež Řehoř IX. svatořečil.

Úcta ke svaté Alžbětě Durynské je i dnes obrovská. Lidé si na ní cení především toho, že ačkoliv mohla zvolit jednoduchou a blahobytnou cestu životem, opustila bohatství, moc a slávu a rozhodla se pro cestu plnou utrpení, odříkání a chudoby. Myšlenku chudoby, kterou razil právě v té době František z Assisi, prosazovala Alžběta tak radikálně, jako sotva kdo po ní.

V církevním kalendáři má dnes svátek Mechtilda nebo také Matylda z Hackebornu. Jméno Mechtilda je pochopitelně germánského původu a znamená, že jeho nositelka je "statná v boji".

Dnešní oslavenkyně se narodila v roce 1241 v Sasku a patřila k významným mystičkám své doby. Brzy vstoupila do benediktinského řádu a celý život prožila v klášteře v Helftě, kde vedla místní školu. Její mystické zážitky jsou sepsány v knize Liber specialis gratiae, což je u nás překládáno jako Kniha zvláštní milosti. V občanském kalendáři bychom Matyldu nalezli 14. března.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastimil Šantroch | sobota 19.11.2011 12:19 | karma článku: 16,45 | přečteno: 2417x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 4,16 | Přečteno: 134x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,07 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,38 | Přečteno: 133x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,87
  • Průměrná čtenost 1689x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)