Zachraňte prasátko – snězte ho

Nebojte se, nejedná se o filmové, roztomilé prasátko Babe, nebo prasátko z Medvídka Pú, jde tu o skomírající chov typicky českého druhu, který, jak jsem se dozvěděl v pondělním vydání Mladé fronty Dnes, je udržován v Přešticích na Plzeňsku.  Jedná se o strakaté prasátko, které se chová na Přešticku již od 19. století a tento chov prý přežil i válku, kdy měli údajně Němci „dbát“ nejen na čistotu rasy člověka, ale i prasat a chtěli, aby se u nás chovalo jen Německé světlé prase. Takové Nordické. Zřejmě prase s blond vlasy a modrýma očima. To se naštěstí neujalo, protože nejenže smutně koukalo. No a zkuste zabít prase, které má blonďatou šošolku a koulí na vás své pomněnkové oči. Na druhou stranu, jestli to prase mělo podobné vlastnosti jako vybrané nordické typy pro SS, tak vás asi praštilo dřív, než došlo na něj. Jak říkám, naštěstí naši čeští zemědělci uchovali chov strakáčů a zachovali tak různorodost a pestrost. Jak je vidět, tak jako v řadě jiných odvětví, nadvláda EU pomáhá opět tomu, co se za války Němcům nepovedlo. V rámci zemědělské politiky je levnější dovážet prasata z Holandska a Dánska.  Tam umějí vepře vykrmit za 4 měsíce. Tak, asi jim dávají nějaké tablety, jaké používají kulturisti a tak jsou prasata brzy pěkně svalnatá a navíc úplně blbá. Takovému praseti řeknete, kam má jít na porážku a ono jde. Zatím co naše strakaté prase zbytečně moc přemýšlí. A tak se ptá proč a jak? A jestli je to nutné? Ale zároveň je plodné, otužilé a odolné vůči nemocem i stresu. Tedy když potom jede na jatka, jede se vztyčenou hlavou. Zároveň je dle vyjádření řezníků a kuchařů velice chutné, i když tučnější. Tučnější já rád, i když doktor nerad, že já rád. Ale to je jiný příběh.

ilustrační foto zdroj - iDnes

Právě těchto vlastností přeštického druhu by se mělo využít k propagaci, která, řekněme si to otevřeně, je velice slabá. Článek v novinách je sice hezká věc, ale kdo o tomto druhu ví něco více. Kdo ví, kde se dá jeho maso koupit? Hlavně, že se dozvíme u řezníka, že maso pochází z jedince „CZ 7301 ES“ a bylo poraženo 14. 3. 2012. To jsou informace, po kterých vyloženě toužím. Bez nich bych si na tom mase nepochutnal. Nechci samozřejmě, aby na každém kousku masa byla přiložena fotografie s podpisem příslušného čuníka, ale pokud některé řeznictví prodává maso z přeštického chovu, nebo z chovu tohoto českého druhu vepře, pak by taková informace byla dobrá.

Ale nejlepší by byla reklama formou filmu, nebo večerníčku. Když tak bych byl ochoten podílet se na scénáři. A to klidně i jen za výslužku ze zabíjačky. Představuji si, jak by takové strakaté prasátko, které bojovalo už za války s nordickými světláky o čemž mu vyprávěl jeho dědeček, se jednoho dne, vydá do světa, aby našlo inteligentního řezníka, který pochopí, jak je takový čuník užitečný a už nechce jiného. Cestou samozřejmě potkává různá zvířátka a překonává různé nástrahy, ve kterých dokazuje svoji odolnost a inteligenci. Je pravda, že by to byla spíše taková cimrmanovská pohádka, neboť nakonec by čuník skončil na talíři, ale musíme dětem vysvětlit, že on byl vlastně rád, protože to bylo to jeho pravé poslání, za kterým se celý život plahočil. Navíc jeho oběť nebyla marná, protože každý snědený jedinec pomáhá celému rodu. Happyend by byly spokojené tváře lidí, kteří by se hostiny účastnili a kteří by vychvalovali pečeni z toho našeho strakatého prasátka, jaké se žádná jiná v Evropě, ba ani na světě nevyrovná. A také šťastná strakatá selátka, jejichž chov nebyl zrušen.

Závěr článku v byznys speciálu MF Dnes od autorky Kateřiny Koubové obsahoval heslo, které mne zaujalo a kvůli kterému jsem se rozhodl napsat tento fejeton. Totiž, že můžeme zachránit chov těchto prasat tím, že je budeme jíst. K této myšlence bych se já hrozně rád připojil. A proto vyzývám: „jezme je, ať je zachráníme. Ona budou ráda a my šťastní, jelikož se nám podařilo zachránit další druh před vyhynutím. A navíc jsme si u toho pochutnali.

Autor: Vladimír Samiec | úterý 27.3.2012 6:54 | karma článku: 11,13 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

V Brně, v bazénu

Stalo se ve městě Brně, kde o neobvyklé příběhy není nouze. Dalo by se říci, že to město se zajímavými příběhy jen hemží. Vždyť je to město, které se může pyšnit svým brněnským drakem...

7.5.2024 v 13:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 376x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 21,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,15 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 932x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1272x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/