Vědci opíjeli potkany

Vědci opíjeli potkany, aby zjistili, proč máme kocovinu. Tak zněl nadpis článku, který jsem našel na iDnes v sekci Technet.cz  a který popisoval výzkum neurologa Michaela Oshinsky z univerzity Thomase Jeffersona ve Filadelfii. Samozřejmě se jednalo o velice bohulibou činnost, která zaslouží uznání. Ono opíjet hlodavce, to není jen tak. Já bych to dělat nechtěl

ilustrační fotozdroj - iDnes

Zažil jsem opíjení kamarádů, kolegů, či přátel, na kterém jsme se podíleli, i když dnes si nevybavuji, kdo koho tehdy opíjel, ale myslím, že se nám to povedlo všem, jen jsme v tom zmatku ráno zapomněli na výzkum. Také nejsme vědci a nejsme za to placeni. Vlastně jsme si to museli platit sami. Nicméně jsme nepropadli beznaději při neúspěšných pokusech a vědomi si toho, že každý neúspěch nás posouvá dál, jsme po čase zahájili další pokus. Podařilo se nám projít fází veselosti, opilosti i kocoviny. Nutno přiznat, jejich průvodní jevy jsme schopni rozpoznat, ale odborný důvod kocoviny jsme nezjistili. I když nejsme vědci, tak jsme nejspíše sázeli na přemíru alkoholu a vhledem k tomu, že jsme měli žízeň jako trám, tak snad spojenou s dehydratací. Ale jak jsem napsal, nejsme vědci. Na druhou stranu, my jsme pokus prováděli statečně sami na sobě. Jednak nám bylo líto zvířat a tak jsme potom mohli hrdě prohlásit, že náš alkohol nebyl testován na zvířatech, no a pak jsme také žádné k dispozici neměli.

Říkal jsem si, jak asi probíhala pijatika s potkany na Filadelfské univerzitě. Třeba některý potkan není zvyklý a tak začal být protivný už po pár kapkách špiritusu. Ostatní ho posílali do háje, ať se uklidní a raději se s nimi napije na zdraví. A tak si dal říct. Jenže to neměl dělat. Po dalších porcích alkoholu se mu zvedl žaludek a potupně vrhnul. Pak raději zalezl do kouta a tam po chvíli usnul. Mezi ostatními teprve začínala zábava. Jo, kdyby jim profesor dovolil i potkanice, to by bylo. To už by se asi neudrželi a začali se před ní předvádět a zkoušet který z nich bude mít dneska štěstí, že s ní odejde. No jenže byli v teráriu, takže nemohli odejít a navíc potkaní slečny byly oddělené a tak se pánská jízda rozjížděla bez nich. Nikde v článku není, jestli se zmíněný neurolog přidal a popíjel s potkany, ale kdyby se k nim přidal, věřím, že by došel do fáze, kdy si mohl s potkany popovídat a zeptat se jich jak jim je přímo. Hádám, že se ale snažil přistupovat k experimentu přísně vědecky a tak sám abstinoval a jen suše pozoroval a zapisoval. Možná potkanům připadal jako nějaký estébák, který sedí v koutě, naslouchá a dělá si poznámky, které pak použije proti nim. Také se tak stalo. Podrobnosti o jejich dýchánku totiž roztroubil do celého světa. Navíc ráno, když je bolela hlava, jim ten debil ještě svítil do očí a píchal je do obličeje, aby se o jejich bolesti přesvědčil. Divil se pak, jak na to podrážděně reagují. Ať si sám zkusí se ožrat a pak se píchá do ksichtu, jestli mu to bude příjemné. Naštěstí jim dal kofein, i když kafíčko by zřejmě bodlo spíš, a ten jim celkem pomohl. Naštěstí během chlastačky pili i dost tekutin, takže nebyli dehydratovaní. Ale v každém případě si potkani příště raději udělají mejdan bez toho suchara vědce.

Výsledek experimentu byl, že naši kocovinu nejspíše způsobuje acetát, který vzniká v těle dalším zpracováním acetaldehydu. Já osobně jsem rád, že to vím. Sice mi to nijak nepomůže, ani si to ani nezapamatuji a co je nejhorší, pokud se někdy opiju, zřejmě se mi nepodaří se vyhnout tak zvané kocovině. Jediné co se dá poradit, je nemíchat, jíst a pít tekutiny. No a možná také neopíjet potkany, nebo nepít s potkany. A co je nejdůležitější, když už pít, tak s dobrou náladou. Pak se i ta kocovina lépe snáší.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Samiec | úterý 27.3.2012 12:13 | karma článku: 8,99 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

V Brně, v bazénu

Stalo se ve městě Brně, kde o neobvyklé příběhy není nouze. Dalo by se říci, že to město se zajímavými příběhy jen hemží. Vždyť je to město, které se může pyšnit svým brněnským drakem...

7.5.2024 v 13:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 376x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 21,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,15 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 932x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1272x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/