Rajská způsobuje globální oteplování

Vědci zjistili, na základě mezinárodního výzkumu, na kterém se podíleli i odborníci z Jihočeské univerzity, že rajská omáčka je mezi jídly největším znečišťovatelem ovzduší. Dle tohoto výzkumu při výrobě rajské s knedlíkem a hovězím masem vzniká údajně dvakrát více skleníkových plynů než při přípravě řízku s bramborem, nebo dokonce sedmkrát více než kuřecího s rýží. Jak jsem se dočetl na iDnes, kde byl článek o tomto výzkumu publikován, hlavní důvod je právě v tom mase. Nejedná se totiž vůbec o tu omáčku, ale o hovězí, protože krávy uvolňují do ovzduší během trávení skleníkový plyn metan. Na druhou stranu spásají trávu a ta zase uvolňuje jiný skleníkový plyn, oxid uhličitý, čímž vlastně vyruší svou „škodlivost,“….. a tak dále… bla, bla, bla.

ilustrační fotozdroj: iDnes

Už to, že se vědci zabývají tím, které jídlo tak zvaně nejvíce škodí životnímu prostředí, je samo o sobě komické. Vynaložené peníze, které jsou sice z 90% z prostředků EU, ovšem ve výši jednoho miliónu korun, jsou určitě „dobře investované,“ neboť takovýto výzkum může zajisté lidstvo posunout velký krok kupředu. Proč asi EU na takový projekt dává peníze? Spíše mám obavu, aby tento výzkum neměl jiný cíl. Totiž až komise EU vyhodnotí výsledky tohoto vědeckého počinu, mám strach, že přijde s nějakým „výborným“ nápadem, jako třeba ekologickou daň na rajskou omáčku.

Co nám to ta rajská dělá? Takhle zatěžovat životní prostředí? Není to nakonec právě ta rajská, která nám způsobuje globální oteplování? No jo. Je to ona a jí podobné. Také svíčková, španělští ptáčci, roštěná, biftek… No našlo by se jich dost a dost. A na všechny teď dáme daň jako prase, tedy jako krávu a bude hned na světě lépe.  Ekologové jásají. Další možnost a vědecky podložený důvod, jak lidem omezovat život.

Co tedy dělat? Samozřejmě nám někteří ekologové budou navrhovat snížit produkci hovězího masa, s čímž tedy rozhodně nesouhlasím. Zamyslel jsem se nad tím, jestliže na jeden kilogram hovězího je počítáno 12 kilogramů zmíněného plynu a zhruba čtvrtinu, tedy 3kg plynu, na jeden kilogram kuřecího, jestli náhodou nejsou pro ovzduší škodlivější kuřata. Není jich náhodou mnohonásobně více než krav? Nemám podklady k tomu, abych to spočítal, ale určitě bych kuřata nepodceňoval.

Není bez zajímavosti, že nejvíce těchto plynů vyprodukují býložravci. To mě přivádí na myšlenku, jestli není zdravější a k přírodě šetrnější se živit masem. Nedávno se objevil článek o vegetariánovi, který si po letech dal zase maso, a bylo mu hned lépe. Údajně po pár týdnech, kdy začal opět jíst maso, ho začaly opouštět i některé zdravotní problémy. Docela tomu věřím. Myslím si, že bychom se neměli snažit bojovat proti zákonům přírody. Snažit se ze všežravce, nebo masožravce dělat býložravce je nesmysl. V přírodě nebyl zaznamenán případ, kdy by třeba lev přešel z masité stravy na bylinky. Asi by totiž pošel. Pokud by nějaký čtenář věděl o takovém případu, tak budu rád, když mi pošle odkaz, ale já o ničem takovém nevím.

Tak tedy ještě jednou. Co s tím? Já si myslím, že nejlepší bude, když nedáme na vědecký výzkum a s chutí si dáme rajskou, svíčkovou, ptáčky, nebo biftek. Navíc, když tu krávu sníme, tak prospějeme životnímu prostředí. Takže jezme hovězí, ale i vepřové a kuřecí a jiné maso, pomáháme tím planetě.

Autor: Vladimír Samiec | pondělí 2.4.2012 6:06 | karma článku: 19,37 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/