Jak bude zítra?

Jak bude zítra? Zítra bude hnusně. Jak by také mohlo být? Buď je nám moc zima, nebo moc horko. Buď bude pršet, nebo mrznout, možná přijdou nesnesitelná vedra a možná budou padat žížaly. Co já vím. Dnes je možné všechno.

Michaela Samiecová

Počasí je fenomén. Lidé se o něj zajímají, hovoří o něm a zejména, pokud není jak zavést hovor, přichází na řadu právě počasí. „ To máme dneska vedro, co?“ „Jo, jo, a zítra má být ještě větší pařák.“ A dialog je na světě. První ostych stranou a postupně můžeme přejít i na jiná témata. Ale počasí je téma fakt vděčné. A lidé informace o něm opravdu vyhledávají a hltají. Sledují zprávy v televizi. V posledních letech smrsknuté na několik minut, moderované, zejména na komerčních stanicích, vysloužilými modelkami. Převážně se dozvíme, jak bude ve Španělsku, pak že k nám směřuje nějaká fronta, která počasí u nás ovlivní a pak velice stručně kolik stupňů bude zítra, pozítří a popozítří. To se opakuje prakticky každý den, jen se vždy posunou data. Obrázky a údaje se prakticky nezměnily. Osobně podezírám tvůrce předpovědí počasí z toho, že možná nevědí ani jak je dnes. Ale do včerejšího počasí by se možná trefit mohli. Jenže třeba je to ani nezajímá. Důležité je zatraktivnit reklamní čas před a po předpovědi.

O to více se počasí věnují v hlavních zprávách. Jakmile jsou vedra, pravděpodobně to jsou ta největší vedra za posledních sto let. Nejspíš bude překonán rekord z roku 1896 a tak pro nedostatek jiných zpráv, budeme tento pokus o rekord sledovat den co den, dokud se něco nestane. Stejně tak, když přijde v zimě mráz. To je pak zase každým dnem ohrožen rekord z roku 1901. Napadne-li sníh, je to kalamita, jakou naše země nepamatuje, přestože loni byl sníh souvisle po čtyři měsíce a letos nevydržel ani měsíc. Lidé tím žijí a věří. Tak co?

Lidé věří a zajímají se to, jako o hlavní událost dne. V práci se baví o tom, kolik stupňů bylo u nich, nebo kolik jim to ukazovalo v autě cestou do práce. Zároveň se předhánějí v hodnotách, protože u nich byl větší mráz, nebo větší vedro, než kde jinde a to hlásily, že bude ještě hůř. A ačkoli s tím nemohou vůbec nic udělat, tak je to hrozně trápí a sledují pozorně jakýkoli další vývoj. Shromažďují informace s přesností na jeden stupeň, ačkoli zprávy jednotlivých stanic, či internetových serverů si s tím starost nedělají a rozdíly v předpovědích jsou i několik stupňů. Buď chce být každý originální, nebo, jak by se řeklo ve škole, ani opisovat neumí.

Lidé vědí přesně jak bude, ale přesto se ráno špatně obléknou, protože zase s takovým mrazem, nebo horkem, nepočítali. Nemohou nastartovat auto, protože takový mráz teda nečekali, a nebo si nevzali deštník a přišli promoklí na kost, jelikož měly být přeháňky, ale takový slejvák nikdo nepředpokládal.

Je snad nějaký recept jak na to? Není. Já osobně nemám rád zimu, ale nic s tím nemůžu dělat. Pouze zimní období přetrpět a těšit se na rozkvetlé jaro. Mám rád teplo a tak i když jsou horka na padnutí a pot člověku stéká po tváři i když jde jen po ulici se psem, vždy si vzpomenu na ty hnusný mrazy a to horké léto si pak mnohem více užívám.

Myslím si, že pokud s něčím nemůžu nic udělat a to s počasím opravdu nemůžu. Zkoušel jsem ho i zaříkávat, ale nic se nestalo. Tak si ho užívám alespoň tehdy, kdy mi vyhovuje. Když tomu tak není, pak ho musím přetrpět, ono nic jiného mi ani nezbývá a těšit se na lepší. A tak ho prostě neřeším. Předpovědi nesleduji a žiji. Ono nějak bude. Ono totiž vždy nějak bude. Ještě se totiž nikdy nestalo, že by nějak nebylo. No a jak bude zítra? Asi hnusně, ale určitě nějak bude.

Autor: Vladimír Samiec | úterý 21.2.2012 13:05 | karma článku: 7,13 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

V Brně, v bazénu

Stalo se ve městě Brně, kde o neobvyklé příběhy není nouze. Dalo by se říci, že to město se zajímavými příběhy jen hemží. Vždyť je to město, které se může pyšnit svým brněnským drakem...

7.5.2024 v 13:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 376x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 21,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,15 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 932x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1272x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/