Patříte mezi ty, co kradou?

Stále mě zaráží jedna věc. Proč musí lidi krást? Na jednu stranu slyšíte, jenom abych nepřišel o práci, co bych dělal, to je hrozné. Opačná stránka věci je, že stejného člověka přistihnete, jak krade. Proč? Kdo mu dal právo ukrást něco, co druhý vyprodukoval nebo si koupil. Nejlepší na tom je, že stejní lidé kritizují vše a všechny. Poukazují na to, že jejich práce není patřičně oceněna, jak si ti na hoře hrabou, …

V podnicích a velkých fabrikách je to známá věc, že zaměstnanci vynášejí, co se dá. O to víc mě šokuje, že se krade ve firmách a prodejnách, kde je jenom pár lidí. V prodejně, kde je majitel a jeden nebo dva zaměstnanci.  Chtěla bych znát myšlenkové pochody takového člověka. Co ho vede k domněnce, že nebude odhalen.

Tento podvod byl odhalen minulý měsíc. Při podvodu byla přistižena prodavačka. Zákazník se vrátil zpět na prodejnu, protože mu nesouhlasil paragon s nakoupeným zbožím. Místo tří kusů na dokladu, byl pouze kus jeden. Zákazník, ale zaplatil za kusy tři. Doklad potřeboval, protože zboží bylo pro firmu a chtěl si jej nechat proplatit. To byl důvod, proč se zákazník vrátil zpět na prodejnu.

Zákazník odešel s opravenou účtenkou a začala scéna, jako z filmu. Prodavačka se už do pokladny nedostala, takže peníze po přepočítání nesouhlasily. Kdyby se prodavačka pouze spletla v markování počtu kusů, muselo by být v pokladně více peněz než podle dokladů.  Proběhlo divadélko s plačtivou scénou, hra na city, že je to nedorozumění, že nic nevzala. V podobných případech, kdy pokladna neseděla, nebyla prodavačka schopna, vysvětlit důvod tak velkého rozdílu. Zvláštní je, že majiteli kasa sedí s rozdílem pár korun.

Řekli byste si, že když nastoupí matka dvou dětí do práce, bude ráda, že zaopatří své děti a bude si chtít práci udržet. Paradox je, že věděla o předchozím propuštění dvou prodavačů, kteří vesele kradli několik let, než se na to přišlo. Některé podvody prodavačů jdou do sta tisíců. Za posledních pár let jsem vyslechla různé příběhy. Pár podvodů bylo i kolem miliónu.

Co dodat?  Začít musí každý u sebe, potom je teprve šance na zlepšení celku. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Sáčková | neděle 17.6.2012 11:00 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1246x