Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké to je, když se vede cenová válka? Vyhraje zákazník?

Slyšíte ještě na akční cenové nabídky? Jak je někde nápis „Zdarma“ musíte to mít? Kdysi dávno, letáky fungovaly, jako pobídka pro zákazníky. Obchodníci byli spokojení. Dnes by nejraději obchodníci akční letáky zrušili. Divíte se proč?

Dnes, v době ekonomické krize, se obchodníci podbízejí zákazníkům, nejnižší cenovou nabídkou. Napadá Vás, vždyť je to dobře pro zákazníka, nakoupí levněji.

Na první pohled, můžete mít pravdu. Ona je i druhá strana mince. Obchodníci jsou nuceni snižovat ceny někdy až na hranici nákladů. Cenové nabídky v akčních letácích jsou to nejhorší pro většinu prodejců.

Také jdete do obchodu nakoupit to, co je zlevněné, zvýhodněné, s dárkem zdarma a ostatní zboží přehlížíte? Tím, že kupujete pouze zboží z akčních letáků, nahráváte nadnárodním společnostem. Pokud obchody a živnostníci, postupně zavřou, kde budete pracovat, Vy nebo členové Vaší rodiny? Nebo zrovna v takovém obchodě pracujete, máte minimální mzdu, protože k vám chodí málo zákazníků? Co je platné, že prodáte za týden třicet televizí, když na jedné, máte hrubý zisk pouhých pět set korun a dopravu k zákazníkovi zdarma? Při dnešních cenách za pohonné hmoty, řidičův plat, amortizaci auta, Vám moc nezůstane.

Zdá se Vám to neuvěřitelné? Dnes je to naprosto běžné. Dokonce jsou i akční letáky, kde obchodník prodává zboží, za nižší cenu, než nakoupil.

Říkáte si, to není můj problém. Hlavně, že levně nakoupíte.

Cenová válka se týká všech. Chcete kvalitní zboží, které vydrží víc než záruku dva roky? Současně požadujete, že cena musí být co nejnižší. Výrobce potom volí kompromis a díky nižší ceně, je i nižší kvalita.

Chováte se podobně? Tím vytváříte obrovský tlak, na nejnižší cenu. Svým postojem podporujete cenovou válkou velkých řetězců, hypermarketů, internetových obchodů, s kamennými obchody. Je to boj s větrnými mlýny.

Co se stane, až zmizí drobní podnikatelé a živnostníci, jediná konkurence nadnárodních společností. Mnohokrát jsem byla svědkem situace, kdy se musel obchod zavřít, protože místní lidé začali chodit, do nově postavených, supermarketů. V okamžiku, kdy obchod navždy zmizí, se najednou ozývají nářky, kam budete chodit nakupovat. Přeci nepojedete dvacet kilometrů do supermarketu, kvůli drobnosti za pár korun.

Vážení zákazníci, v konečném důsledku se budete divit, nadávat a lamentovat, protože ve Vašem oblíbeném supermarketu je najednou všechno dražší. Mimo to že nakoupíte spousty zbytečností, které jste vůbec nechtěli. Obecný názor, že supermarkety jsou nejlevnější, mnohokrát neplatí. Doporučuji, běžte občas nakoupit u Vás v místě bydliště a možná budete překvapeni.

Nemám nic proti supermarketům, taky tam nakoupím, ale mám možnost vidět situaci z obou stran. Zákazníci touží být ve „vatě“ jako majitelé obchodů. Mnozí obchodníci by rádi dělali za průměrnou mzdu zaměstnance a měli klid.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Sáčková | čtvrtek 20.10.2011 14:53 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

Ivana Sáčková

Obchodníci nebo hyeny?

Stále oblíbené předváděcí akce, končí stejně. Výsledkem jsou obelhaní staří lidé, kteří svoji důvěřivost draze zaplatili. Mnohdy je "úžasné zboží" stojí víc než jejich celý důchod. Na předváděcích akcích je pár lidí obětováno ve prospěch ostatních. Nikdo nechce koupit, tak vyberou někoho a už ho nepustí. Tak dlouho"vyvoleného" přesvědčují, až dotyčný podlehne a podepíše kupní smlouvu. Manipulace dostane i ty, kteří si myslí, že odolají a udělají si pěkný výlet

12.8.2012 v 11:22 | Karma: 22,36 | Přečteno: 1508x | Ostatní

Ivana Sáčková

Mýty o práci obchodního zástupce.

Jaké jsou 3 největší mýty o obchodních zástupcích? Většinou jsou mýty podložené negativními zkušenostmi. Svůj podíl na negativním hodnocení mají podomní prodejci. Rovněž i prodejci, odchytávající budoucí zákazníky na ulici. Tito prodejci mnohdy používají podivné praktiky, jenom aby prodali. Problém je, že tito prodejci vědí, že už Vás nikdy neuvidí.

7.7.2012 v 17:04 | Karma: 11,93 | Přečteno: 2009x | Ostatní

Ivana Sáčková

Bez praxe a zkušeností obchodním zástupcem.

Čtete dobře, opravdu je to možné. I v dnešní době, se dá najít firma, která Vás zaměstná na pozici obchodního zástupce bez praxe a zkušeností. Sen jedné mladé paní se stal skutečností. Z nezaměstnané maminky je obchodní zástupkyně. Je to přímo skvělé, že se matka dvou dětí nevzdala a šla si trpělivě za svým snem. Chtěla to dokázat. Stát se obchodním zástupcem, i když nemá praxi.

23.6.2012 v 11:18 | Karma: 10,96 | Přečteno: 2273x | Ostatní

Ivana Sáčková

Patříte mezi ty, co kradou?

Stále mě zaráží jedna věc. Proč musí lidi krást? Na jednu stranu slyšíte, jenom abych nepřišel o práci, co bych dělal, to je hrozné. Opačná stránka věci je, že stejného člověka přistihnete, jak krade. Proč? Kdo mu dal právo ukrást něco, co druhý vyprodukoval nebo si koupil. Nejlepší na tom je, že stejní lidé kritizují vše a všechny. Poukazují na to, že jejich práce není patřičně oceněna, jak si ti na hoře hrabou, ...

17.6.2012 v 11:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 1246x | Ostatní

Ivana Sáčková

Začínáte pracovat jako obchodní zástupce?

Začínáte v práci jako obchodní zástupce? Máte plnou hlavu toho, jak co dělat. Jak působit na zákazníky, jak působit profesionálně? Snažíte se schovat před zákazníky vaši malou znalost produktů? Vaši nejistotu schováváte za frajerství a okázalou suverenitu? Myslíte si, že jste u zákazníků za hvězdy, ale opak je pravdou. Většinová reakce prodavačů na nové prodejce je, "vyzkoušíme si tě".

2.6.2012 v 19:02 | Karma: 9,21 | Přečteno: 2152x | Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 6:45

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Námořní drony Sea Baby nesou i raketomety. Ukrajina je poprvé použila v prosinci

24. května 2024  6:33

Sledujeme online Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby...

Sezona hurikánů bude v USA dosud nejhorší. Meteorologové čekají dvakrát více bouří

24. května 2024  6:23

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) přišel se svou dosud nejhorší květnovou...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1227x
Jmenuji se Ivana Sáčková, už léta jsem obchodní zástupce.

V začátku mi bylo pomoženo, dnes chci pomoc poslat dál. Věřím, že Vám v tom, jak být v životě úspěšným "obchoďákem", moje články pomůžou. Proto se web pro „obchoďáky“ narodil, a kdyby pomohl jenom jednomu člověku ke zlepšení jeho života, tak splnil svůj účel.

Podívejte se na stránky Školení pro obchodní zástupce".
Více dozvíte na mém webu www.ivanasackova.cz".