Přijmout nebo ne?

Aktuálním problémem Evropy je příliv uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. Zatím největší problémy řeší v Itálii. Máme se také bát podobných scénářů, kdy budeme muset „opevnit“ hranice, nebo je to celé jen nafouklá bublina?

 

Nikdy neříkej nikdy. Možná se ještě nakonec opravdu dočkáme chvíle, kdy budou v hraničních pásmech chodit hlídky se samopaly a střežit náš spánek. Ne však proti „zrádným imperialistům,“ ale proti uprchlíkům. Člověk nikdy neví. Faktem, ale je, že takový příval utečenců do Evropy jsme ještě nezažili.

 

Ale není se čemu divit. Náboženské a hospodářské kalamity stínají jednu zemi za druhou a tak mnohým lidem z ohrožených destinací nezbývá nic než prchnout za pomyslnou svobodou do Evropy. Za nehorázné sumy si kupují místa na lodích pašeráků a riskují život na cestě přes Středozemní moře. Většina se jich toho ani nedožije. Vidíme to ve zprávách pořád. Je prakticky na denním pořádku, že se někde potopí přeplněná loď uprchlíků. Hlavní otázkou však zůstává, co si počít s těmi, kteří se přeci jen do Evropy dostanou.

 

Být solidární nebo ne? Přijmout je pod svá bedra nebo nekompromisně „vyhodit“ zpátky odkud přišli? Každý má na to svůj názor. Ten můj je: Poslat zpět. Ó jak ten člověk může být tak necitlivý. Doslova to vidím, jak mě teď mnozí čtenáři vidí jako necitlivého prevíta. Ale je to tak. Myslím, že naše matička Evropa má nyní svých problémů až nad hlavu, tak proč ještě řešit tohle? Tady nejde o žádné pochybné vlastenectví nebo snad nedej bože rasismus. Jde o prostou selskou logiku. Představte si kupříkladu cvičnou situaci, že by se do Čech libovolnou blíže nespecifikovanou cestou dostalo 60000 utečenců. Co by, jsme s nimi asi dělali? Práce je v Čechách zhruba tolik, že jsou denně plné pracáky. Ubytování? Leda by, jsme jim postavili obří stanová města. Zajistit pro ně zdravotní péči, poradenství, zásobování? Kdo by to asi chtěl dělat?

 

Říkejte si, co chcete Vážení, ale uprchlíci by zejména pro naši republiku znamenali jednu velkou pohromu. To ani nemluvím o náboženských problémech, které by tady nastali. Proto říkám stop uprchlíkům. Mnohem jednoduší by bylo zajistit jim příznivé podmínky u nich na kontinentu. Rozhodně by to světu prospělo více než zbytečné války. A co více. Možná by to stálo i méně. Ale to se patrně nikdy nestane. Ať žije globální egoismus.     

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Sabó | pondělí 11.5.2015 17:46 | karma článku: 24,32 | přečteno: 512x