Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mindráky kvůli kráse

Já tvrdím, že největší mindráky ve vás dokáže vychovat vlastní matka.Odmalička do nás hustí, jak špatně sedíme, hrbíme se, chodíme, mluvíme...však to znáte.No a sotva začneme být na matce trochu nezávislí, zasévají do nás další mindráky nemilosrdná média.

Já jsem se totiž podobala více otci a to jsem si dovolila opravdu moc! Co naplat, že jsem po něm zdědila nadání, krotkou a bezkonfliktní povahu, šikovnost a pracovitost. Nebyla jsem dostatečně hezká (na rozdíl od mojí matky) na to, abych obstála v konkurenci sice hloupějších, ale mnohem hezčích dcerušek jejích spolupracovnic, nebo jak jsme jim tajně s tatínkem říkali spolučarodějnic. A ty čarodějnice to mojí matce dokázaly pořádně osolit, protože ona se bránit neuměla ani nechtěla. Dneska už vím, že jí ty ubohé ženské vlastně záviděly hodného muže a ještě hodnější dceru. Ale mindrákové semínko zasely bohužel hodně hluboko, protože jsem nikdy nevypadala v žádných šatech dostatečně hezky, ani jsem neslyšela od matky pochvalu, že mi to sluší. Jen od tatínka. Samozřejmě předpovědi, že si nikdy nenajdu chlapa a nevdám se, byly na denním pořádku. No vdala jsem se, možná na truc, kdoví, ono to stejně za moc nestálo. Co úsilí jsem musela vyvinout, abych si napravila sebevědomí.

No a jednoho dne přijdu k matce a sdělím jí, že mám přítele, protože už ho se mnou stejně viděly největší drbny a ona by mi neodpustila, že se to musela dovědět od nich a ne ode mne. No co, stydět se za takového bezva chlapa přece nebudu, a tak jsem ho přivedla na jednu rodinnou oslavu. Jenže matka se zase nezapřela. Před přítelem mě poplácala po bříšku a řekla: Už bys konečně mohla zhubnout!

A tak se snažím být na svého syna jiná než moje matka. Sice bych ho roztrhla několikrát denně, ale chválím a podporuji zdravé sebevědomí, aspoň doufám. Matka říká, že ho moc rozmazluji. On si zase asi myslí, že ho moc kritizuji. Tak mu držím palce, aby z něho vyrostl nezamindrákovaný vzdělaný mladý muž..

Dneska jsem však o své výchově zapochybovala při čekání u kadeřnice. Ta si povídala s kamarádkami o tom, jak trávily dovolenou u svých dcer, které se díky své kráse, o kterou jejich matky tak obětavě celé jejich dětství pečovaly, provdaly  na Malorku, na Kanáry, do USA. Asi byly ty jejich dcery šťastné, vzaly si dobře situované muže, nemusí pracovat, mají všechno, na co si pomyslí, a nepotřebovaly k tomu žádné vzdělání, stačilo jen, že byly krásné. Ale nemohlo to být třeba i tak, že se ty matky před ostatními jen předváděly? Nebo že jim na srdci štěstí svých dcer neleželo tolik, jako možnost kdykoliv zadarmo cestovat do zahraničí? Opravdu je krása tou jedinou cestou ke štěstí, víc než vzdělání, jak si to myslela moje matka? No já jsem jí svým životem dala za pravdu.

Nedávno jsem se svou kamarádkou a její malou dcerou sledovala improvizované loutkové představení v podzámecké zahradě. Śikovný mladík si vymyslel pohádku na motivy Princezny na hrášku, ve které se jeden princ nechtěl ženit. Mladík si vyrobil různé loutky princezen, kterým se děti smály, proč, to jsem nechápala, mně se náhodou docela líbila i ta trošku kulatá, které říkal tlustá princezna, i ta brýlatá rozcuchaná čahounka. Jenže pak princ uviděl tu pravou, KRÁSNOU, drobnou hubenou blondýnečku, tu si vzal celý šťastný. Asi byla krásná podle představ toho mladíka. A děti a jejich rodiče zatleskaly radostí, spokojené, jak ta pohádka dobře dopadla.

Nedalo mi to, šla jsem za tím mladíkem a zeptala se ho, jestli si uvědomuje, jak už tak malým dětem vnucuje nesprávnou představu o tom, o co se mají snažit. Proč princ nehledal chytrou a vzdělanou princeznu? Co na tom, že by byla princezna brýlatá nebo při těle, některým chlapcům se to třeba líbí, ale protože takové ženy nejsou IN, budou se za to stydět. Holčičky ve školkách prý nechtějí papat, protože by byly tlusté. Už ve školce mají mindrák z toho, že se pak nebudou líbit žádnému princi. Dokonce prý se už v tak malém věku objevují případy anorexie.

Mladík se začervenal, prý o tom tak nikdy nepřemýšlel. Nedošlo mu, že by jeho pohádka mohla na děti mít až takový vliv. Já si myslím, že má vliv, pohádka, televize, média. Není divu, že se maminy snaží, aby jejich dcerky byly krásnější, než ony. Není divu, že dětem nezáleží na vzdělání. Stačí být krásný podle momentálních představ společnosti, a uspějete lépe, než ti chytřejší, kteří však neměli tolik štěstí a nezdědili geny krásy. Tak proč se vlastně vzdělávat? Ale to už je asi na jiný článek....

Autor: Božena Rytířová | pátek 30.10.2009 22:16 | karma článku: 25,18 | přečteno: 2118x
  • Další články autora

Božena Rytířová

Lidová tvořivost se opět zapojila do soutěže "O zlatou mříž"

Lidová tvořivost opět rozkvétá a projevuje se neuvěřitelným nárůstem politických vtipů na Internetu. Taky vám tím tahle doba připomíná jinou dobu? Nevím, jestli se o tom učí studenti politologie, ale vlastní životní zkušenost mi říká, že se "v podhradí" něco děje a vládnoucí garnituru by to nemělo nechávat v klidu.

10.5.2012 v 1:31 | Karma: 26,11 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Módní přehlídka Jany Kubínové - fotoblog

Když se v našem malém městě pořádá na začátku léta vernisáž textilní výtvarnice Jany Kubínové doprovázená módní přehlídkou, je to vždy pro nás ženy veliká událost. Zvlášť když pak je možné modely si zakoupit na výstavě. A když ne šaty nebo haleny, tak třeba některé z nádherných taštiček, veselých hraček, chňapek, kapsářů a polštářů. Pro mě to byla výzva naučit se fotografovat modelky v pohybu.

11.7.2011 v 19:57 | Karma: 8,88 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Hlucká svatba - fotoblog

Můj první pokus o fotoblog je z předvádění lidové svatby v Hluku při příležitosti jízdy králů v Hluku 2. července letošního roku. Počasí bohužel jízdě králů moc nepřálo, bylo zataženo a málo světla vhodného pro fotografování, takže se omlouvám se za slabší kvalitu snímků. Ale chtěla bych se podělit o radost z toho, že u nás na Slovácku lidé pořád udržují v rodinách staré kroje a občas je předvedou v plné kráse. Jak říkala ta veselá tetička, svaďba je ženská záležitost, pro chlapy je to jen příležitost najezt sa a napit.

6.7.2011 v 16:28 | Karma: 11,85 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Tož, súdružka raditel´ka, co sa s ním ser...

O mé první smlouvě mezi rodičem a školou. Inspirovaly mě články http://zpravy.idnes.cz/skoly-budou-nekazen-zaku-resit-smlouvou-s-rodici-navrhl-ministr-dobes-1z9-/studium.asp?c=A110401_220141_domaci_brm a http://barboratopinkova.blog.idnes.cz/c/185249/Vyprask-pred-tabuli-Zn-Smluvne.html.

9.4.2011 v 13:32 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Den učitelů aneb zapomeneme na svého učitele národů?

Od roku 1994 je z rozhodnutí UNESCO 5. října Světový den učitelů. Ten náš, český Den učitelů, který se slavíval 28. března, kdy se narodil Jan Ámos Komenský, má tradici mnohem delší. Ani jeden z těchto dnů není v našem státu zařazen mezi významné dny.

28.3.2011 v 21:10 | Karma: 10,82 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2496x
Učitelka v maloměstě

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články