Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den učitelů aneb zapomeneme na svého učitele národů?

Od roku 1994 je z rozhodnutí UNESCO 5. října Světový den učitelů. Ten náš, český Den učitelů, který se slavíval 28. března, kdy se narodil Jan Ámos Komenský, má tradici mnohem delší. Ani jeden z těchto dnů není v našem státu zařazen mezi významné dny.

Zatímco si v kalendáři veřejnost může přečíst, že 7. dubna slavíme významný Den vzdělanosti, skoro nikdo netuší, proč by se měl slavit právě v tento den. Zmínka o tom, že se 28. března narodil Jan Ámos Komenský, už v kalendářích není 20 let. A česká média ani neštěknou. Nanejvýš ve snídaňovém pořadu představí nového Zlatého Ámose. Ale kdo z diváků ví, po kom se ta anketa jmenuje, je nezajímá.

Přitom v mnoha evropských státech si svoje národní Dny učitelů slaví. V diskuzi na stránkách European Schoolnet jsem si přečetla, že ve Španělsku slaví dokonce dvakrát v roce, protože podobně jako my máme Komenského, oni si zvolili svým velkým učitelem jednoho svého svatého, takže poprvé slaví jeho narozeniny a podruhé jeho svatořečení. Žáci prý mívají volno, takže si tyto dny určitě dobře zapamatují.

Zatím se čeští učitelé drží svého svátku zuby nehty. Sice už nedostávají od svých žáků kytičky a ve školním rozhlase nerecitují básničky pilní žáčci, ale na mnoha školách si kantoři a ostatní provozní zaměstnanci po vyučování zorganizují společné posezení s bývalými kolegy, pobesedují, zavzpomínají na zlaté časy a postěžují si na současné zhoršující se podmínky. I když kdoví, jestli i tohle postupně nezanikne, když teď klesla možnost zaplacení pohoštění z FKSP o polovinu.

Budiž ctí některým krajským školním úřadům i některých obecních úřadů, že aspoň udržují tradici oceňování nejzasloužilejších kantorů v Den učitelů. Budiž ctí ředitelům škol, kteří každoročně ztratí trochu času a pošlou návrh na ocenění zkušeného učitele. Bohužel jsou i takoví, kterým to za to nestojí. Asi by ztratili pocit, že nejlepším kantorem na škole je ředitel. Jak jinak si mám vysvětlit, že na některých školách nebyl oceněn nikdy nikdo a na jiných školách získá krajské ocenění nějaký kantor každý druhý rok? Nebo je to zaviněno celostátním stylem politiky „mládí vpřed“?

Co na to Ministerstvo školství? Vůbec nic. Pokud se nemýlím, pak posledním ministrem, který opravdu učil, byl Prof. PhDr. Petr Piťha, CSc., v letech 1992 až 1994. Těm následujícím šlo především o politiku. Vždyť i nynější šéf školských odborů prohlásil, že je podle něho dostatečnou oslavou anketa Zlatý Ámos, protože startuje na Světový den učitelů a finále je co nejblíže 28. březnu. Ovšem kolik skutečných kantorů se nakonec zúčastní slavnostního plesu učitelů? Nejspíše jich tam bývá mnohem méně než politiků, neznám za roky působení ve školství kantora ze svého okolí, který by obdržel pozvání, kromě odborářských šéfů. A ten světový den je z hlediska politického prý mnohem vhodnější, protože se obvykle blíží nějaké volby, což je prý příležitost pro školské odbory, aby bojovaly za učitele. Po volbách v březnu už vám totiž žádný politik nic neslibuje.

Což o to, zní to logicky. Ale proč jsme zapomněli na svého učitele národů? Ani svět na něho nezapomíná, ale zkuste se zeptat našich žáků a studentů na jeho život a dílo. Připadali byste si nejspíš jako v Krampolově zábavném pořadu na Primě. Jan Ámos si opravdu nezaslouží, aby jeho jméno bylo uvedeno už jen v názvech některých škol nebo muzeí.

Autor: Božena Rytířová | pondělí 28.3.2011 21:10 | karma článku: 10,82 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Božena Rytířová

Lidová tvořivost se opět zapojila do soutěže "O zlatou mříž"

Lidová tvořivost opět rozkvétá a projevuje se neuvěřitelným nárůstem politických vtipů na Internetu. Taky vám tím tahle doba připomíná jinou dobu? Nevím, jestli se o tom učí studenti politologie, ale vlastní životní zkušenost mi říká, že se "v podhradí" něco děje a vládnoucí garnituru by to nemělo nechávat v klidu.

10.5.2012 v 1:31 | Karma: 26,11 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Módní přehlídka Jany Kubínové - fotoblog

Když se v našem malém městě pořádá na začátku léta vernisáž textilní výtvarnice Jany Kubínové doprovázená módní přehlídkou, je to vždy pro nás ženy veliká událost. Zvlášť když pak je možné modely si zakoupit na výstavě. A když ne šaty nebo haleny, tak třeba některé z nádherných taštiček, veselých hraček, chňapek, kapsářů a polštářů. Pro mě to byla výzva naučit se fotografovat modelky v pohybu.

11.7.2011 v 19:57 | Karma: 8,88 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Hlucká svatba - fotoblog

Můj první pokus o fotoblog je z předvádění lidové svatby v Hluku při příležitosti jízdy králů v Hluku 2. července letošního roku. Počasí bohužel jízdě králů moc nepřálo, bylo zataženo a málo světla vhodného pro fotografování, takže se omlouvám se za slabší kvalitu snímků. Ale chtěla bych se podělit o radost z toho, že u nás na Slovácku lidé pořád udržují v rodinách staré kroje a občas je předvedou v plné kráse. Jak říkala ta veselá tetička, svaďba je ženská záležitost, pro chlapy je to jen příležitost najezt sa a napit.

6.7.2011 v 16:28 | Karma: 11,85 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Tož, súdružka raditel´ka, co sa s ním ser...

O mé první smlouvě mezi rodičem a školou. Inspirovaly mě články http://zpravy.idnes.cz/skoly-budou-nekazen-zaku-resit-smlouvou-s-rodici-navrhl-ministr-dobes-1z9-/studium.asp?c=A110401_220141_domaci_brm a http://barboratopinkova.blog.idnes.cz/c/185249/Vyprask-pred-tabuli-Zn-Smluvne.html.

9.4.2011 v 13:32 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Božena Rytířová

Vyholená či nevyholená?

Přes dvě stovky žáků pátých a šestých tříd základních škol v Chorvatskem Bjelovaru na Facebooku diskutovali o způsobu, jak zabít neoblíbenou učitelku matematiky. Informoval o tom list Croatian Times. Webová diskuse se provalila poté, co se o ní dozvěděli rodiče. Pedagožka se po zjištění, že děti mluvily o její smrti, již několik dní ve škole neobjevila. Škola případ vyšetřuje.

23.12.2010 v 4:14 | Karma: 26,57 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2496x
Učitelka v maloměstě

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články