Sranda musí být, i kdyby na sůl nebylo (lidové přísloví).

Myslete si co chcete, ale možná mě pochopíte. Mám rád tzv. prosťáčky. Podle mých zkušeností jsou nezáludní, upřímní, nelžou. U většiny ostatních se člověk musí mít na pozoru. Ti zase dokáží pobavit. Vysvětlím.

Jako příklad použiji otřepaný protikuřácký zákon. Hned v úvodu mě rozesmál argument, že kuřáci mají právo a svobodu kouřit kde chtějí. Když někdo nemá argumenty, tak mluví o lidských právech, svobodě a demokracii. Na rozdíl od dětí a výše zmíněných, kteří vám to rozbalí na rovinu. Takže kuřák má právo. Nekuřák samozřejmě také, a proto může obtěžující zdroj uhasit, například kýblem vody. Má oporu i v zákoně, který doporučuje šmírování vašeho komínu i když ten obvykle kouří jen v zimě a ještě když se nedaří zatopit.

Vůbec mě pobavil statečný boj za právo si zakouřit. Chodíte po ulicích? A díváte se kolem sebe? Bojovníci za toto právo jsou manželkami vyhnáni na balkóny, aby v bytě nesmrděly záclony. I ženy-kuřačky chodí na balkon. Právo vocaď-pocaď (se říkalo). Není to legrační?

Zastánci svobody podnikání (nebo zbabělci, kteří chtějí nechat rozhodnutí na jiném) prosazují, aby si o kouření rozhodoval provozovatel. Zapomínají, že i restaurace nebo hospoda je vlastně služba. A český podnikatel, který otevírá obchod v devět, aby ho před večerem zavřel, nepochopil, že ve světě se zákazníkovi musí vyhovět. Pláč nad těžkými podmínkami podnikání je směšný. Alkoholici pijí v parcích a těch pár štamgastů se snaží. Ti za problémy nemohou.

Moudřejší, včetně kuřáků, jsou spokojeni, že se během jídla nekouří. Někteří i to odmítají. Pochopte je. Dlouholetý pravidelný kuřák rozezná v polévce celer od mrkve jen podle barvy. Dovedete si představit, že by someliér mezi degustací hulil? Z tohoto hlediska má ovšem kouření své plus. Silný kuřák zkonzumuje zasmrádlý guláš, který by i pes odmítl.

Prostě a stručně: Uvědomme si konečně, že pojem svoboda je dobrý k diskusi, ale v životě je nutný určitý řád, který se nebude líbit každému. Proto také demokracie degenerují a diktatury vítězí.

A teď si ten otřepaný případ můžete aplikovat na střet kultur, konzum versus ochrana prostředí nebo konfrontaci různých náboženství a politických názorů. Vždycky je to stejné.

Ale musíte uznat, že když nic jiného, tak některé z argumentů jsou opravdu pro zasmání. A teď to myslím zcela vážně. 

Autor: Karel Ryšán | sobota 28.5.2016 14:00 | karma článku: 16,62 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25