Na rozjezd…

O čem bude tento blog? Chci do něj vkládat informace, které vám usnadní cestu skrze český úvěrový trh. Proč takové rozhodnutí?

V průzkumech se povědomí dospělých Čechů o cenách půjček a podmínkách jejich splácení stále ukazuje jako extrémně podprůměrné, jen okolo 25 procent. Takové výsledky přinášejí třeba průzkumy finanční gramotnosti každoročně pořádané Ministerstvem financí.

Čtvrtina? To je hodně málo, když uvážíme, že ve spotřebitelských půjčkách už Čechům visí přes dva a půl bilionu korun! (ke 30. 9. 2020 to bylo 2,56 bil. Kč, přičemž se do této statistiky ani nezahrnuje celý trh s půjčkami).

Rozhodně proto nelze tvrdit, že úvěr má jen ta čtvrtina národa, která se v průzkumech ukazuje jako dost informovaná.

Minimální povědomí Čechů v oblasti úvěrování neskutečně nahrává všem, kdo se rozhodnou si na půjčkách vydělat sice v mezích zákona, ale už mimo meze zdravého byznysu. Přitom jsou na první pohled snadno rozpoznatelní, když víte, podle čeho je vytřídit.

Tenhle blog proto bude věnován zejména spotřebitelským půjčkám: jak se v nich lépe vyznat, jak spolehlivě zjistit jejich cenu, kde najít sumu co za půjčku přeplatíte, podle čeho snadno a rychle vybrat úvěr nejvýhodnější - přestože se na vás navalí spousta čísel a údajů, podmínek nebo reklamních taháků, z nichž máte na začátku hlavu úplně zamotanou...

Spotřebitelské půjčky jsou lákavým byznysem, ve kterém se vysoké zisky často generují právě z neinformovanosti klientů. Trh s úvěry sice prochází v posledních letech změnami k lepšímu, ale poskytovatelé pořád ještě rádi mlží (což jim nikdo nezakáže). A když skrze mlhu nedohlédnete na informaci o ceně a podmínkách splácení, může být zle. Jestliže se ale v půjčkách aspoň trochu vyznáte, budete vybaveni výkonnými "mlhovkami", díky nimž si posvítíte na ta správná místa, mlha, nemlha.

Sem tam se zaměřím i na celkovou situaci na trhu, na vývoj finanční gramotnosti, jakou český národ oplývá, anebo na plány, které se ve světě úvěrů spřádají, a to jak na straně poskytovatelů, tak legislativců či půjčkového dozoru. Neoddělitelnou součástí dluhů je jejich vymáhání. Tady má pozice spotřebitele (ve srovnání s okolními zeměmi) opravdu co dohánět, ale povědomí lidí o jeho průběhu též. Doufejme, že se ještě blýskne na lepší časy.

Zatím však zůstaňme u základů - hned v dalším blogu se podíváme na fakta o plánované půjčce, která musíte znát, než podepíšete smlouvu.

Autor: Lenka Rutteová | úterý 16.2.2021 20:59 | karma článku: 8,78 | přečteno: 187x