Dá se demokracie ještě zachránit?

S rozpaky sleduji debaty o tom, zda byl demokratičtější režim za komunardů, komunistů nebo teď, čtu varování před návratem komunistů k moci, varování před zachováním moci současných stran, i varování před volbou nových stran. To hlavní se ale vytrácí. Demokracie již není. Jen hra na ni.

Demokracie je zjevně stejně nedostižný sen jako komunismus. Společným rysem obou systémů je to, že čím více se komunismus i demokracie budovaly, tím více se stávaly karikaturami původních myšlenek a budování vedlo jen k posilování panstva. Rozdíl je hlavně v nástrojích, které panstvo ke své nedotknutelnosti používá.

Zatímco při budování komunistické vrchnosti byla hlavním nástrojem všudypřítomná kontrola a okamžitá represe, současné demokratické panstvo využívá jako klíčový nástroj ekonomickou moc. Společnými prvky jsou řízení informací a dokonalá propaganda, dnes ve formě propracovaného marketingu.

Základním problémem současné "demokracie" je obrovský vliv ekonomické moci na moc zákonodárnou (parlamenty) a výkonnou (vlády) s přímým cíleným budováním závislosti států na finanční lobby prostřednictvím růstu zadlužování zemí. Ekonomická moc obě klíčové složky "demokratické" společnosti ve skutečnosti řídí. Do značné míry činí z třetí opory demokracie, moci soudní, jen smutného přihlížitele, protože obohacovat se na základě předtím účelově schválených zákonů je legální. I když samozřejmě ekonomická moc neopomíjí zcela ani kontrolu justice. Hlavním nástrojem na ovládání společnosti a vykrádání veřejných peněz není korupce, ale infiltrace ekonomické moci do zákonodárné a výkonné, tím významné ovlivnění zákonů a řízení veřejných záležitostí (zejména privatizace klíčových veřejných systémů a odvětví) ve prospěch této ekonomické moci a legalizace nemravných ekonomických zisků v rozporu se zájmy společnosti a drtivé většiny lidí.

Je z toho cesta ven, když ekonomické moci podléhají i média, údajný hlídací pes demokracie? Lze demokracii ještě zachránit? Budeme si muset projít znovu budováním komunismu, jak naznačují rostoucí preference nebo už jsme na nejlepší cestě k naplnění vize Matrixu?

Autor: Pavel Rusý | neděle 2.12.2012 20:15 | karma článku: 30,61 | přečteno: 1469x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Vánoce malého Járy v soukolí soudů

30.12.2015 v 10:00 | Karma: 21,29

Pavel Rusý

Jak vypočítat výživné na dítě

19.11.2013 v 20:22 | Karma: 18,15

Pavel Rusý

Jak dorazit Nečase? Výživným.

14.8.2013 v 20:52 | Karma: 32,17