Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Živote, zpomal, nestíhám!

Koukám se z okna z našeho domu, abych zavolala na rodiče, že zase nesvítí pouliční lampa u nás na rohu. Načež mi dojde, že to tak není, že prostě jen ta bříza u plotu zahrady je už tak strašně vysoká, že přes ni světlo není vidět.

Ta bříza a všechny ostatní stromy, které jsem taťku viděla sázet na různých místech našeho pozemku v Plánici, nosil je jako malá stromečková miminka z brigád u svého kamaráda a mě by v životě nenapadlo, že někdy vyrostou. Myslela jsem, že to bude trvat celá desetiletí. Pravda je taková, že minimálně jedno desetiletí uteklo, a tak jsou ty smrčky a borovičky dneska pěkně vysoké. Já nejsem vysoká a nikdy nebudu. Ale prej už jsem velká.

No jo, i tak se to dá říct. Už sama vydělávám peníze, platím složenky nebo nosím oblečení, jaký chci, a vůbec nevím, jak se to stalo. Jak se z tý holky, co vztekle kráčela s kamarády hlídat máj ve staré bundě a starých džínech, protože to prostě mamka přikázala, ještě si tam s tou novou bundou něco uděláš, propálíš od ohně, umastíš od pečeného buřta, poliješ pivem, co budeš pak nosit do školy…, stala dospělá žena. Úplně nedobrovolně, to Vám říkám!

Za všechno může ČAS, zpívá Lenka Filipová a má pravdu, holka jedna šikovná. Proč to ale bere tenhle zloděj všechno tak hrozně rychle, to mi hlava nebere. Přitom nemám pocit, že to tak bylo vždycky. Že až teď, když to všechno mám jako dospělá ve svých rukou, dává mi ten diktátor najevo, jak to nezvládám a ukrajuje mi moje vteřiny, dny, roky tak rychle, že bývám už v pátek naštvaná, že za chvíli bude zase neděle. Jak já nasnáším to slovo „dospělá“! To ze mě taky udělal on, postavil mě na vlastní vratké nohy, abych se belhala dopředu, hodil do vody a já v tom plavání taky ještě nejsem úplně jednička!

Kam se poděly všechny ty roky, kdy jsem si myslela, že mám na všechno ještě čas? Vždyť mi bylo teprve dvacet, pak dvaadvacet, pětadvacet, to je přece pořád krásný, šestadvacet, sedmadvacet… V osmadvaceti cítím, že devětadvacítka je za dveřmi a za ní pomalu ale jistě rozvazuje boty třicítka a už jsem nervózní. Zase zbytečně dopředu, jako vždycky.

A nejhorší je, že nemám a ani nemůžu mít pocit, že jsem ty uplynulé roky nějak promarnila. Mám za sebou tolik úžasných věcí, zážitků, činností a snad i zásluh, poznala jsem strašně moc lidí, natloukla si a poučila, přesto si říkám, že jsem toho měla zvládnout ještě dvojnásobně tolik, když převracím kalendář. Převracím měsíční kalendář každej den, přesně tak mi to přijde. Někdy to ani nestihnu, jak rychle to uteče. Koukám v listopadu na zářijový obrázek a nechápu, kam se ty dny poděly.

Já vím. Nadávám, že mám málo času, a přitom ho ještě víc ztrácím tím, že o tom tady píšu. To by bylo ale na článek o tom, proč píšu, tedy o tom, že si prostě ty myšlenky ráda schovávám na papír a pak je rozvíjím do těchhle článků, bla, bla, bla… Nicméně realita je taková, že jsem úplně od každého, s kým jsem kdy mluvila, jsem slyšela tu slavnou větu – to je strašný, jak to utíká.

Je to strašný. A je strašný, že to plno lidí říká, ale nechová se podle toho. Nechci tu kázat o tom, jak to má být, carpe diem, užij dne, dělej kraviny, dokud můžeš, splň si svoje sny, skoč padákem, pořiď si tetování, dej výpověď a jeď na druhej konec světa trhat jabka! Nemůžu tu kázat, když sama mám pocit, že to všechno, co dělám, je málo. Mám ten pocit, přestože všichni kolem tvrdí, že nikdy není pozdě. Mám ten pocit, přestože to sama říkám.

Vím, že nikdy není pozdě potkat nějakou tu lásku. Nikdy není pozdě začít hubnout, i když teda já jsem určitě mohla začít už dřív, no… hlavně, že jsem začala. Máme na té životní ose důležité mezníky prostě každý někde jinde a jen na nás je, jak budeme žít, abychom zpětně na ten obrázek mohli koukat s úsměvem. Není to totiž vlastně ČAS, kdo nám bere naše roky a síly, co je vlastně čas, je to ten pohyb vteřinové rafičky? Ne, na tu nemůžeme házet naše chyby. Ty jsou totiž tím, co nás o něco okrádají a kvůli nim jsme nespokojení.

Moje chyba asi je, že nad tím moc přemýšlím. Jak ale nemám, když ty stromy tak rychle rostou? Když se rodí děti a pár dní potom jdou do školy? Když ta naše babička ty kulatiny slaví snad každý rok? Když jsem ještě nevystřízlivěla z loňského Silvestra a už bych si měla malovat řasy na letošní? Když jsem si ještě pořádně neprohlédla fotky z dovolené, ale už vybíráme tu další? Ráda bych napsala i – když už přišla nová výplata a já tu minulou ještě nestihla utratit! Ale tohle se mi – stejně jako asi více lidem – bohužel fakt nestává :)

Když jsem šla před pár dny s kamarády k ohni, měla jsem na sobě nové kalhoty, koženou bundu a šátek, co mi k těm kalhotám ladí úplně nejvíc nejlíp. Neposlechla jsem rodičovské rady, že bych si na sebe měla vzít něco staršího, protože prostě NEBUDU sedět blízko ohně, NEBUDU si dávat pečenýho buřta a NEBUDU chlastat, já, mami, vím, že máme zejtra plno práce. O pár hodin později jsem seděla na lavičce u ohniště s buřtem v zamaštěné ruce a smála se něčemu, co asi vůbec nebylo vtipný, ale tak to prostě po požití „hasičského grogu“ bývá. Ještě když ho vaří velitel, au, moje hlava… A druhý den jsem tvrdila, že mě bolí z toho, že mě asi ofouklo. Je to v mých rukou a v mé občas bolavé hlavě, co udělám a jakým způsobem zase ukrojím z toho koláče života další kus, který se měří v časových jednotkách, jaké u toho budu mít kalhoty a bundu. Čas chtěl, aby mi teď bylo těch dvacet osm let a rozhodovala o tom sama. Když mě ještě limitovaly zákazy rodičů, vycházky a večerky, bylo to všechno nějak snazší…

A bylo to hezký a hezký je to i teď. To je třeba si uvědomit. Sledovat tu hodinovou rafičku s úsměvem, pak není žádná ta chvilka promarněná! Nikdy není pozdě na cokoli, o čem sníte, a já vidím, že jsem zase vyplodila další klišé. Jako vždy :) Jenže já jsem o tom přesvědčená. Nikdy není pozdě říct někomu „mám Tě ráda“, pokud se plánujeme v další vteřině znovu nadechnout…

Autor: Ivana Roubová | sobota 1.10.2016 0:55 | karma článku: 22,65 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Ivana Roubová

Seznamka to (ne)zachrání II.

Bylo to úplně symbolický. Před pár minutami jsem si za doprovodu písničky Proklínám od Janka Ledeckýho zrušila účet na Tinderu a rovnou odinstalovala aplikaci z telefonu. Rozloučili jsme se po cca devíti měsících.

21.1.2022 v 23:52 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Já, pravdoláskař

Možná jsem se tak narodila. I když to bylo ještě více jak rok před tím, než tady pukaly ledy a než hesla o pravdě a lásce zněla ze všech stran. Ale vyrostla jsem s nimi a přijala je za své. A vyznávat je nepřestanu. Nikdy.

14.11.2019 v 21:46 | Karma: 24,07 | Přečteno: 949x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Kroky vpřed a do neznáma zároveň. Věk: 30.

Když říkám, že jsem žádnou změnu 1. března 2018 v 17.25 hodin nepocítila, je to pravda. Je to jen číslo, a jestli je na začátku dvojka nebo trojka, je jedno. Stejně to ale postupem času člověka nutí k zamyšlení a bilancování.

2.8.2018 v 21:53 | Karma: 18,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Byla jsem na fesťáku

Znáte to, tisíce lidí, nulová hygiena. Neznáte? Taky jsem neznala. Ale už mi bylo třicet, jsem velká holka, tak jsem uznala, že jsem již zralá na to tuhle dobrodružnou výpravu podstoupit. Samozřejmě pouze se zkušeným doprovodem.

19.7.2018 v 23:34 | Karma: 30,39 | Přečteno: 3781x | Diskuse| Kultura

Ivana Roubová

Kdybych byla bývala byla blbá…

Titulek článku hlásal: JE LEPŠÍ BÝT HEZKÁ NEŽ CHYTRÁ. Tvrdí to prý odbornice na pocity štěstí. No, ještěže si tohle můžeme všichni vybrat. Ještěže i naši rodiče si mohli říct: „Pojď mámo, vlítnem na to, uděláme si krásnýho génia!“

22.6.2017 v 0:48 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3519x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem inženýrka, asi omylem. To, co jsem vystudovala, nemá moc společného s tím, co mě doopravdy baví, o čem mě baví psát a o čem mě baví přemýšlet. Toho je hodně. Žiju život, který mě baví, i když stále něco hledám. Je mi přes 30 a pořád nevím, čím budu, až budu velká.

Seznam rubrik