Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Musíš? Nemusíš, chceš!

To je přesně to, co má zaznít, když chci slyšet krutou pravdu! A kdo tu chce kdy slyšet? Málokdo. A už vůbec ne svobodná dívka na vdávání.

Napadlo mě to ve vaně, v jedenáct večer, když jsem přemýšlela nad tím, co všechno ještě dneska musím. Napsat ten článek pro hasiče. Odlakovat a nalakovat si nehty. A pak počkat, než půjdu spát, aby se na ně dalo zítra koukat. Vypít ještě hodně vody, dneska jsem to flákala.

Nic z toho nemusím. Všechno to chci. Nebo… chtěla jsem a teď musím. Abych se do toho nezamotala, tak čistý víno. Je mi dvacet osm a jsem svobodná. No a nezadaná, důležité. Volný čas ale nemám žádný, zaplnila jsem ho mimopracovními aktivitami, často do poslední minuty toho směšně krátkého čtyřiadvacetihodinového dne. A jelikož jsem se v tomto kritickém věku konečně rozhodla dělat i něco pro sebe, bude asi dlouhá noc. Zítra to nezvládnu, zítra totiž musím ještě…

Slyším samu sebe, jak za to slovo schovávám věci, o kterých třeba nechci mluvit. Dneska už ten článek musím napsat, ale místo toho píšu tohle a s obavami koukám na schnoucí nehty, které jsem po prvním odstavci odlakovala a po třetím nalakovala. Dneska jsem musela ráno na pracovní schůzku, pak do práce, o polední pauze vyzvednout svatební dar pro kamarádku a pro další kamarádku dárek k narozeninám. Po práci a před divadlem zároveň na víno, protože každá kultura MUSÍ mít předehru, pak do divadla a po něm šup domů a cvičit. I když bych si to mohla odpustit, tak to neudělám, protože jsem si prostě už musela koupit nový džíny, byly mi už všechny velký a hlavně mě dnes a včera tolik lidí pochválilo, že prostě musím… A pak je těch jedenáct, čas jít spát, protože zítra musím do práce na osmou, ale přede mnou je stále ještě něco, co musím…

Zní to, jakože si stěžuju, ale není to tak. Chtěla jsem to tak a mám to tak. To prázdný v životě je fajn něčím zaplnit a nejlíp tím, co ostatní ocení.

Nedávno se mě kdosi zeptal, jestli jsem šťastná. A já jsem bez váhání odpověděla, že někdy, přestože jsem v tu danou chvíli skutečně byla. S ním... A byla to pravda, i když se nad tím teď zamýšlím a vím, že v podstatě šťastná jsem. Už si ani nevzpomínám, kdy jsem se naposledy nudila a je to právě proto, že tolik věcí musím. A když si na to chci postěžovat, většinou se najde ten správný upřímný jedinec, co řekne – nemusíš, chceš!

Jistěže, doba si to žádá! Mít hlavně spoustu aktivit, ale nevyvolat dojem, že tím zaplňujeme nějaké prázdné místo. Zbytečně. Protože to tak prostě je. A máme se za to snad stydět? Vůbec ne, a pokud tohle někomu vykouzlí už jen miniaturní úsměv, tak budu ráda. Nemusím vařit nikomu večeři, můžu tady dlouze sedět nad tím, o čem bude moje literární prvotina. Vlastně musím, slíbila jsem si to! A já přece sliby plním.

A tak jsem si nadefinovala nějaký svůj vlastní životní styl, ve kterém plno věcí musím. A jsou to záležitosti napříč spektrem nejrůznějších odvětví mých aktivit. Musím si koupit podložku na jógu, abych mohla cvičit doma. Musím v sobotu stihnout stavění máje i fotbalový zápas na hřišti. Musím dát dohromady celý naše divadlo do pohádkového lesa. Musím vyúčtovat představení, co máme za sebou. Musím dotáhnout tu dotaci pro divadlo. Musím do prázdnin vybrat nějakou dobrou písničku, co naučím děti na dovolené a nejlíp se jí naučit na kytaru. Musím uplatnit všechny ty slevové kupony do divadla, co jsem si pořídila. Musím se kouknout na Spotlight, dostal přece Oscara. Musím dát dohromady všechny ty oblíbené písničky naší party, abychom je konečně měli k dispozici a vždy připravené. Musím napsat článek o akci, na které jsem nebyla, ale aby to vypadalo, že jsem tam byla. Musím přečíst tu rozečtenou knížku, abych mohla začít číst ty štosy těch, na který se tak těším. Musím zodpovědně začít psát svou knížku, kterou jsem nazvala Předsevzetí, protože to bylo moje předsevzetí. Musím vymyslet dárek pro Jirku, když mu bylo třicet. A taky pro Lucku a Honzu, když se berou. Musím vyhodit ty krabice od skříně a všechny ostatní krabice, co se mi tu nakupily. Musím si koupit ještě jedny kalhoty, abych měla aspoň dvoje, co mi jsou. Musím s klukama jet na nějaký hasičský soutěže, aby se mi o tom pak líp psalo. Musím rezervovat jógu na další týden. Musím přesadit tu mátu. Musím vymyslet, jak pojmout příští patnáctou sezónu našeho divadla. Musím se v příští sezóně dostat alespoň na nějaký zápasy mojí milované Viktorky.

Mohla bych vesele pokračovat, ale to by nikdo nečetl. I tak, kdo vydržel až sem, tuto sondu do mého svobodného života, gratuluji mu. Vyplývá z toho všeho jediná věc – jaký si to uděláš, takový to máš. A když se rozhodneš sama, že musíš, tak si nestěžuj!

Občas si stěžuju. A pak si nadávám. Žiju tenhle život ráda, i když není všechno, jak bych chtěla. Ale vím, že budu mít na co vzpomínat. Snad se dočkám dětí, abych jim to všechno mohla vyprávět, protože vím, že až jednou nastane ten zlom, tak mu nebudou předcházet prázdná místa. Žádné bílé stránky deníku, který si nepíšu. Žádné volné dny v diáři, který si nevedu. Žádný ztracený čas nebo promarněné roky. Můžu mít spoustu prima povinností, i když se probouzím a usínám sama.

Každý to tak může mít, pokud třeba někdo zoufáte. Svobodné ženy a dívky, je to naše volba a náš život, stěžovat si můžeme ve chvíli, kdy budeme sedět doma na zadku čekat, že si nás tam štěstí najde. Jestli se to někomu stalo, ukažte mi ho.

Občas je dobré ve svém životě některé věci pojmenovat, jako jsem to udělala já teď. A já se teď cítím dobře, třebaže tomu tak ještě před několika dny, hodinami, týdny nebylo.

V televizi běží spoty, které lákají na program věnující se kulatému výročí Divadla Sklep. Nemohu si nevzpomenout na legendární Hřmění. A s úsměvem si to uvědomím. První část mého života běží, možná finišuje, kdo ví, na hlavního hrdinu však stále čekám. On nepřichází. Ale ta další část bude celá o něm! Snad, přála bych si to. Jako každá holka, jako Vy! A stále tu budou všechny ty věci, co musím. Nové a krásné, protože já jsem si to tak v životě nastavila.

Tak, a teď ještě teda ten článek pro Jardu. 

Autor: Ivana Roubová | čtvrtek 28.4.2016 0:31 | karma článku: 18,04 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Ivana Roubová

Seznamka to (ne)zachrání II.

Bylo to úplně symbolický. Před pár minutami jsem si za doprovodu písničky Proklínám od Janka Ledeckýho zrušila účet na Tinderu a rovnou odinstalovala aplikaci z telefonu. Rozloučili jsme se po cca devíti měsících.

21.1.2022 v 23:52 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Já, pravdoláskař

Možná jsem se tak narodila. I když to bylo ještě více jak rok před tím, než tady pukaly ledy a než hesla o pravdě a lásce zněla ze všech stran. Ale vyrostla jsem s nimi a přijala je za své. A vyznávat je nepřestanu. Nikdy.

14.11.2019 v 21:46 | Karma: 24,07 | Přečteno: 950x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Kroky vpřed a do neznáma zároveň. Věk: 30.

Když říkám, že jsem žádnou změnu 1. března 2018 v 17.25 hodin nepocítila, je to pravda. Je to jen číslo, a jestli je na začátku dvojka nebo trojka, je jedno. Stejně to ale postupem času člověka nutí k zamyšlení a bilancování.

2.8.2018 v 21:53 | Karma: 18,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Byla jsem na fesťáku

Znáte to, tisíce lidí, nulová hygiena. Neznáte? Taky jsem neznala. Ale už mi bylo třicet, jsem velká holka, tak jsem uznala, že jsem již zralá na to tuhle dobrodružnou výpravu podstoupit. Samozřejmě pouze se zkušeným doprovodem.

19.7.2018 v 23:34 | Karma: 30,39 | Přečteno: 3781x | Diskuse| Kultura

Ivana Roubová

Kdybych byla bývala byla blbá…

Titulek článku hlásal: JE LEPŠÍ BÝT HEZKÁ NEŽ CHYTRÁ. Tvrdí to prý odbornice na pocity štěstí. No, ještěže si tohle můžeme všichni vybrat. Ještěže i naši rodiče si mohli říct: „Pojď mámo, vlítnem na to, uděláme si krásnýho génia!“

22.6.2017 v 0:48 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3519x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem inženýrka, asi omylem. To, co jsem vystudovala, nemá moc společného s tím, co mě doopravdy baví, o čem mě baví psát a o čem mě baví přemýšlet. Toho je hodně. Žiju život, který mě baví, i když stále něco hledám. Je mi přes 30 a pořád nevím, čím budu, až budu velká.

Seznam rubrik